11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Golfsukkia rippileiriläiselle ja muita kohtaamisia golfkaupassa

"Asiakkaat osaavat tulla etsimään meiltä näitä erikoisempia bägejä", sanoo Golfpuodin Antti Lehtinen.

Turkulainen Golfpuoti on kivijalkakauppa, josta löytää markkinoiden kuumimmat uutuudet ja ammattitaitoisen mailakorjauksen saman katon alta.

Liukuovet aukeavat verkkaisesti, kun astelen niiden lähelle. Golfpuoti aukeaa virallisesti vasta 15 minuutin kuluttua, mutta minut lasketaan silti sisään. Tuttavallinen tervehdys kuuluu takahuoneesta, kun yrittäjä Antti Lehtinen ja hänen työntekijänsä Reko Laaksonen huikkaavat morot. Kahviakin olisi tarjolla, mutta jätän tarjouksen tälläkin kertaa käyttämättä.

Katseeni kiinnittyy heti liikkeen keskellä olevalle ylähyllylle. Värikkäät J. Lindebergin bägit varastavat huomioni. Samoin tekevät oudot kalastajahatut alemmalla hyllyllä. Ne ovat omaan makuuni liian räväköitä.

”Mä käännän tästä kato tän reunan näin, niin on paljon hienompi”, Lehtinen näyttää, kun hän sovittaa hattua päähänsä.

Jätetään nyt kuitenkin ostamatta, tuumaan.

Turussa Brahenkadulla sijaitseva Golfpuoti on perinteinen golfkauppa, jossa asiakas saa varmasti laadukasta palvelua. On sitten kyse kuluneiden grippien päivittämisestä pitävämpiin, katkenneen varren vaihdosta uuteen tai harvinaisemman Scotty Cameronin hankkimisesta, Golfpuoti lupaa auttaa.

Palloja tulin hakemaan, mutta shortsit ostin.

Välinehuolto on Golfpuodissa isossa roolissa. Lehtinen sanoo, että mailojen varsia vaihdetaan keskimäärin 1,5 varren päivätahdilla.

”Katkenneita mailoja tuodaan aika usein huoltoon. Ja meiltä saa uudet gripit 3–4 mailaan, jos jaksaa 10–15 minuuttia odottaa. Koko setin vaihtoon menee toki vähän kauemmin.”

Takahuoneesta kuuluu puheensorinaa. Aura Golfin kapteeni Tommi Savolainen on tullut vaihtamaan uutta vartta puukolmoseensa. Mutta hän ei näytä tavalliselta asiakkaalta, sillä hän on itse työntouhussa takahuoneessa. Samaan aikaan Reko Laaksonen rakentaa kaverilleen uutta täsmäasetta pitkään peliin.

”Teen tästä sellaisen rauta-3,5:n”, Laaksonen kertoo samalla, kun hän taivuttaa Mizunon rautanelosen loftia vähän pienemmäksi.

Jos olisin kiinnostunut golfmailojen näpräämisestä, tämä olisi paratiisi. Mutta en ole, ja alan tuntea oloni ahdistuneeksi. Tämä on se alue golfista, mihin minulla ei ole mitään annettavaa. Mutta Laaksosella on, ja se on Lehtisen onni. Hän on saanut turkulaistuneesta hämeenlinnalaisesta oivan adjutantin mailapajalleen. Enää Lehtisen ei tarvitse itse korjata kaikkia mailoja, vaan vastuuta pystyy jakamaan.

Renkaanpotkijoita ei käy enää niin paljon. Ne ketkä tulevat, myös ostavat jotain.

Ovi aukeaa jälleen. Äiti tulee ostamaan jälkikasvulleen golfsukkia. Hän on lähdössä rippileirille. Kunnon golfari pitää totta kai rippileirilläkin golfsukkia.

Seuraava asiakas tulee melkein perässä. Tässähän alkaa olla puodissa ruuhkaa. Pauli Heikkinen on Golfpuodin vakioasiakkaita, ja nyt hän tuli ostamaan palloja. Mutta kun on maksun aika, ostoskassissa on muutakin.

”Palloja tulin hakemaan, mutta shortsit ostin”, Heikkinen nauraa.

Heikkinen arvostaa henkilökohtaista palvelua, sen takia hän päätti tulla Golfpuotiin ostoksille.

”Ja haluan tukea paikallista yrittäjää. En halua ostaa ketjuliikkeestä”, hän lisää.

Golfpuoti on ollut Brahenkadulla nyt 2,5 vuotta. Liiketilaa on 222 neliötä. Lehtisen mukaan se on sopivasti.

”Voisi toki olla enemmänkin, mutta en valita. Kuitenkaan tähän sijaintiin ei kaikkea voi saada”, hän myöntää.

Aiempi liiketila oli paljon pienempi, eikä esimerkiksi simulaattoripaikoista voinut kuin haaveilla. Nyt simulaattoreita on kaksi, ja ne ovat talvella ahkerassa käytössä. Sitä kautta tulee myös asiakasvirtaa liikkeeseen talvikuukausille.

Ensin oli metri lunta ja sitten alkoivat helteet.

Golfbisnes ei ole mikään kultakaivos, vaan jokainen euro on ansaittava. Lehtinen on huomannut myös jonkinlaisen muutoksen asiakkaiden käyttäytymisessä.

”Keskiostos on isompi kuin aiemmin. Asiakasmäärä on sen sijaan vähentynyt. Renkaanpotkijoita ei käy enää niin paljon. Ne ketkä tulevat, myös ostavat jotain.”

Myös toinen asia tässä vuodessa on ollut erilainen aiempiin vuosiin nähden.

”Kevät jäi välistä. Ensin oli metri lunta ja sitten alkoivat helteet. Kun on lunta maassa, ei käy kauppa. Sitten kun on helteet, ei käy kauppa. Sitten tehdään jotain muuta”, Lehtinen toteaa tyynesti.

Kivijalkakaupan lisäksi Golfpuoti pyörittää pro shopeja Harjattulassa, Aura Golfissa ja Archipelagia Golfissa. Niissä myynti keskittyy lähinnä palloihin, hanskoihin, tiihin ja logotuotteisiin.

Uusia asiakkaita suorastaan virtaa liikkeeseen. Pari nuorukaista käy pikaisesti ostoksilla. Kun maksun hetki tulee, toinen heistä pyytää laittamaan ostokset piikkiin. Hetkinen. Onko jollain golfkaupassa piikki, mietin itsekseni. Turussa on näköjään kaikki mahdollista.

Paitaostoksille tullut mies ei turhia hienostele, kun häntä palvelemaan astellut Lehtisen toinen apukäsi Rasmus Salmi kysyy hänen paitamakuaan.

”Mikä on ruma ja halpa?” miespuolinen asiakas täräyttää ja saa Salmen nauramaan.

Tätä on kivijalkakauppa parhaimmillaan. Rentoa ja välitöntä kaupankäyntiä, jossa asiakas kohdataan ihmisenä. Lähes jokainen sisään tuleva asiakas on vuodesta 2010 asti liikkeen omistaneen Lehtisen tuttu tai puolituttu. Tai siltä se ainakin vieraan silmään ja korvaan näyttää ja kuuluu.

Tekisi itsekin mieli ostaa jotain.

Golfpuoti ei suinkaan ole Turun ainoa golfliike, vaan Golf Center ja perinteikäs Sport Service tuovat apua golfareiden välineasioihin. Turun Länsikeskuksessa sijaitseva Sport Service on pitkän linjan toimija, sillä sen historia ulottuu yli 30 vuoden päähän.

Sport Servicen konsepti on kaksijakoinen, sillä liike palvelee golfareiden lisäksi jääkiekon ja taitoluistelun harrastajia. Heiltä löytyy myös monipuolinen verkkokauppa.

Turun kokoiselle talousalueelle kolme golfin kivijalkaliikettä on varsin mukava määrä. Liikkeet ovat sopivasti erilaisia, ja jokaisella on oma asiakaskuntansa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)