11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Aloita golf

Varusteet ja välineet

Golfissa on runsaasti erilaisia välineitä, mutta aloittelija tarvitsee aluksi vain perusvarusteet.

Mitä välineitä golfissa tarvitaan? Kuinka monta mailaa golfkierroksella voi olla mukana? Mikä on griinihaarukka?

Golfissa käytetään runsaasti erilaisia varusteita ja välineitä, mutta aluksi lajin harrastamiseen tarvitaan vain maila ja palloja. Varustehankintojen tarve kasvaa harrastamisen edetessä nopeasti. Seuraavaksi kannattaa hankkia muun muassa erilaisia mailoja ja golfbägi, lisää omia palloja, golfhanska, golfkengät sekä peliin sopivat vaatteet.

Mailat

Lyönnin olosuhteet ja lyöntityypit vaihtelevat kentällä jatkuvasti, joten tarvitaan sarja erilaisia mailoja, jotta pallo voidaan lyödä tietyllä tavalla haluttuun paikkaan.

Mailat eroavat toisistaan muun muassa varren pituudessa sekä lavan muodossa ja nostokulmassa. Mitä pienempi lavan kulma on ja mitä pidempi on mailan varsi, sitä pidempiä lyöntejä sillä pystyy lyömään.

Kentällä pelattaessa mukana saa olla kerrallaan korkeintaan 14 mailaa, joiden kokoonpanon pelaaja voi vapaasti valita. Yleisimmin tällainen kokosetti rakennetaan seuraavista mailoista:

Draiveri: bägin pisin ja suurilapaisin niin sanottu ”puumaila”, jolla lyödään pisimmät lyönnit. Draiveri (ennen myös puu-1) on yleisin avauslyöntien maila.

1–2 väyläpuuta: useimmiten puu-3 ja/tai puu-5, joita käytetään avauslyönneissä tai pitkissä, väyliltä lyötävissä jatkolyönneissä.

1–2 hybridiä: puu- ja rautamailan välimuoto. Väyläpuiden tavoin hybridi-mailoja käytetään tyypillisesti avaus- ja jatkolyönneissä. Hybridin lapa kulkee helposti ruohon läpi ja sitä käytetään usein karheikosta lyötäessä.

6–8 rautamailaa: rautamailoja oli aiemmin ykkösestä yhdeksikköön, mutta pisimmät raudat eli rauta-1 ja rauta-2, (erityisesti naisten seteissä usein myös rauta-3 ja rauta-4) alkavat olla nykyisin harvinaisempia, ja ne on korvattu monissa seteissä hybrideillä. Golfkaupassa myytävä täysi rautasetti käsittää tyypillisesti raudat 3, 4, 5, 6, 7, 8 ja 9 sekä wedge-mailoihin kuuluvan pitching wedgen. Rautamailat ovat tarkkuusmailoja, ja niillä lyödään erilaisia lyöntejä kentän kaikilla alueilla viheriötä lukuun ottamatta.

1–4 wedgeä: wedge-mailat luokitellaan yleensä neljään kategoriaan: pitching wedge (PW), gap wedge (GW), sand wedge (SW) ja lob wedge (LW). Ne merkitaan usein mailan lavan nostokulman (loft) mukaan, esim. 54 tai 60. Pitching wedgen nostokulma on pienin (n. 46–49 astetta) ja lob wedgen suurin (n. 57–60 astetta). Gap wedgen nostokulma on tyypillisesti 50–53 astetta ja sand wedgen 54–56 astetta. Wedgejä käytetään erilaisissa lähestymislyönneissä sekä lähipelissä. Aloittelijalle riittää 1–2 wedgeä, hyvillä pelaajilla bägissä on yleensä 3–4 wedgeä.

Putteri: maila, jota käytetään viheriöllä ja jonka jokainen pelaaja tarvitsee. Putterilla lyödään maata pitkin vierivät lyönnit, joilla pallo yritetään saada reikään tai sen lähelle.

Golfin voi hyvin aloittaa niin sanotulla puolisetillä, jossa on 7–8 mailaa, sisältäen esimerkiksi 1–2 puumailaa ja/tai hybridiä, 4–5 rautamailaa, wedgen ja putterin. Golfkierroksen voi toki halutessaan pelata vaikka yhdellä mailalla.

Pallo

Golfpalloja on paljon erilaisia, eritasoisia ja erihintaisia. Aloittelijalle käy melkein mikä tahansa pallo, kunhan se on ehjä. Harjoitteluun kannattaa hankkia useita palloja. Harjoitusalueella eli rangella käytetään palloautomaatista ostettavia ja kentän omistamia range-palloja, mutta golfkentällä niillä ei saa pelata.

Golfkaupoissa ja kentillä myydään myös niin sanottuja järvipalloja, eli käytettyjä palloja, joita saa huomattavasti edullisemmin kuin uusia.

Bägi

Golfbägissä kuljetetaan mailoja ja muita golfvarusteita. Bägin valinta on hyvin pitkälle maku- ja tyylikysymys. Malleja, värejä, kankaita ja yksityiskohtia löytyy runsaasti. Olennaista on, että kaikki pelaajan kierroksellaan tarvitsemat varusteet mahtuvat bägiin.

Nykyään käytetään paljon kangasbägejä, jotka ovat kevyitä kantaa. Niin sanotuissa kantobägeissä on reppuhihnat, joita säätämällä bägin selkään kohdistuva kuormitus saadaan tasaiseksi. Kantobägeissä on myös tukijalat, joilla bägi pysyy pystyssä.

Suurin osa pelaajista kuitenkin vetää bägiä golfkärryissä. Erilaisten golfkärryjen valikoima on runsas ja tarjolla on jopa sähkökäyttöisiä golfkärryjä. Kärryt eivät kuitenkaan ole edes aktiiviharrastajalle pakollinen hankinta. Käytännössä kaikilla golfkentillä kärryt voi halutessaan lainata tai vuokrata edullisesti.

Tii

Tii on noin 5–8 senttimetriä pitkä tikku, jonka päälle pallo asetetaan avauslyönneissä. Etekin draiverilla ja muilla puumailoilla pallo on helpompi saada ilmaan ja lentämään pitkälle, kun pallo on asetettu tiin päälle irti maasta. Tiitä kannattaa käyttää myös rangella harjoiteltaessa lyöntejä draiverilla ja joskus myös väyläpuilla. Golfkentällä pelattaessa tiitä saa käyttää vain avauslyönneissä.

Hanska

Golfhanska ei ole varusteena välttämätön, mutta suurin osa pelaajista käyttää sitä. Hanska ostetaan niin sanottuun kiinni pitävään käteen, eli käteen jolla pidetään mailan gripistä ylempää kiinni (oikealta puolelta lyövillä vasen käsi). Hanska parantaa pitoa ja ehkäisee rakkojen ja kulumien syntymistä.

Golfkengät

Lajiin tutustuttaessa ja rangella tai lähipelialueella harjoiteltaessa golfkengät eivät ole välttämättömät, mutta harrastuksen edetessä kengät ovat hyvä ja suositeltava hankinta. Golfkengät on suunniteltu antamaan tukea jalalle sekä pitkällä kävelymatkalla että lyönnin kiertoliikkeen aikana. Pohjien ruusukkeet parantavat pitoa nurmialustalla ja helpottavat tasapainon pitämistä.

Vaatteet

Golfkentällä vaatteiden kannattaa olla sellaiset, joissa sekä liikkuminen että svingailu eli golfpallon lyöminen tuntuvat mukavalta. Varsinaisia pukeutumisohjeita on väljennetty viime vuosina huomattavasti ja ne vaihtelevat kentästä riippuen. Perusohje on pukeutua kaulukselliseen paitaan ja siisteihin housuihin, sortseihin tai hameeseen. Farkuissa tai verkkareissa ei kentille yleensä pääse.

Aloittelijat murehtivat usein golfpukeutumista paljon enemmän kuin on tarpeen. Lajia voi lähteä kokeilemaan ilman varsinaisia golfvaatteita, vaikka farkuissakin. Harjoitteluun tarkoitetuilla rangeilla ja par 3 -kentillä pukeutumissäännöt ovat vapaampia.

Golfpukeutuminen on nykyisin ennen kaikkea urheilullista ja käytännöllistä. Värejä ja kirjavia kuoseja käytetään golfvaatteissa paljon.

Griinihaarukka

Pallon putoaminen korkealta ilmasta viheriölle aiheuttaa yleensä niin sanotun alastulojäljen eli kuopan viheriön pintaan. Alastulojäljet on kentällä pelattaessa aina korjattava, ja yleensä korjaamiseen käytetään kaksipiikkistä griinihaarukkaa, jolla paikkausjäljestä tulee siisti.

Merkkausnasta

Golfkentällä pelattaessa taskussa on hyvä olla merkkausnasta, jolla pallon paikka merkitään viheriöllä, jossa pallon voi aina halutessaan nostaa (yleensä puhdistusta varten tai otettaessa pallo pois kauempaa lyövän pelaajan puttilinjan tieltä). Merkkausnastana voi toimia myös mikä tahansa pienehkö ja yleensä pyöreä esine, kuten kolikko.

Muut varusteet

Muita tyypillisiä golfareiden käyttämiä varusteita ovat muun muassa tuulenpuuskia kestävä ja yleensä normaalia sateenvarjoa hieman suurempi golfsateenvarjo sekä erilaiset digitaaliset etäisyysmittarit.