11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Aloita golf

Säännöt

Mitä tarkoittaa out of bounds? Mitä eroa on vesiesteellä ja sivuvesiesteellä?

Golfia pelataan niin monimuotoisissa luonnonmaastoissa ja vaihtelevissa olosuhteissa, että lajin säännöt ovat muotoutuneet väistämättä runsaiksi ja monivivahteisiksi. Golfia aloittaessa pääsee kuitenkin pitkälle hallitsemalla tärkeimmät perusäännöt. Golfsääntöjen kolme kantavaa periaatetta ovat:

  • Kenttä pelataan sellaisena kuin se on.
  • Pallo pelataan sijaintipaikaltaan.
  • Jos ei kyetä pelaamaan kummankaan periaatteen mukaisesti, niin sitten palloa pelataan sääntöjen mukaisesti.

Aloittelijan olisi hyvä ymmärtää säännöistä ainakin seuraavat asiat: pallo ulkona (out of bounds), varapallo/kadonnut pallo, vesiesteet, pelaamaton paikka

Pallo ulkona

Kentän ulkorajat on tavallisesti merkitty valkoisilla paaluilla, jotka tunnetaan myös nimellä ”out-paalu”. Kentän muut mahdolliset ulkorajat voi tarkistaa kentän paikallissäännöistä.

Jos pallosi päätyy kentän rajojen ulkopuolelle (engl. out of bounds), sinun on pelattava uusi pallo yhden lyönnin rangaistuksella mahdollisimman läheltä sitä paikkaa, josta alkuperäinen pallo viimeksi pelattiin.

Jos pelaaja lyö esimerkiksi reiän avauslyöntinsä ulos kentältä, hänen on laitettava tiiauspaikalla uusi pallo peliin ja laskettava itselleen lisäksi yksi rangaistuslyönti. Seuraava tiiauspaikalta lähtevä lyönti on pelaajan kolmas lyönti.

Varapallo/kadonnut pallo

Jos epäilet lyöntisi jälkeen, että pallosi voi olla ulkona tai kadonnut vesiesteen ulkopuolelle, lyö varapallo. Päättäessäsi lyödä varapalloa sinun tulee nimetä pelaamasi pallo varapalloksi ennen lyöntiä ja suorittaa lyönti ennen kuin lähdet etsimään alkuperäistä palloasi.

Sinulla on oikeus etsiä palloa kolme minuuttia. Jos palloa ei tässä ajassa ole löydetty tai tunnistettu, se katsotaan kadonneeksi.

Jos ilmenee, että alkuperäinen pallo on kadonnut (muualle kuin vesiesteeseen) tai on ulkona, peliä on jatkettava varapallolla, yhden lyönnin rangaistuksella. Jos alkuperäinen pallo löytyy, peliä on jatkettava alkuperäisellä pallolla.

Pelaamaton paikka

Mikäli et pysty tai et halua lyödä palloasi, voit todeta sen olevan pelaamattomassa paikassa. Tällöin voit pudottaa pallosi yhden lyönnin rangaistuksella:

(1) mahdollisimman lähelle paikkaa, josta viimeksi löit palloa.
(2) kahden mailanmitan päähän pallon sijaintikohdasta, ei kuitenkaan lähemmäksi reikää.
(3) miten kauas tahansa pallon taakse lipun ja pallon sijaintikohdan linjassa.

HUOM! Käyttäessäsi vaihtoehtoja (2) ja (3) hiekkaesteessä sinun on pudotettava pallosi hiekkaesteeseen.

Vesieste

Jos pallosi on vesiesteessä, joka merkitään keltaisilla paaluilla tai viivalla, voit pelata palloa rangaistuksetta sen sijaintipaikalta tai yhdellä rangaistuslyönnillä:

(1) pelata mahdollisimman läheltä paikkaa, josta pallon vesiesteeseen löit.
(2) pudottaa pallon miten kauas tahansa lipun ja pallon esteeseenmenokohdan linjassa.

Sivuvesieste

Jos pallosi on sivuvesiesteessä, joka merkitään punaisilla paaluilla tai punaisella viivalla, voit pelata palloa rangaistuksetta sen sijaintipaikalta tai yhdellä rangaistuslyönnillä:

(1) pelata mahdollisimman läheltä paikkaa, josta pallon vesiesteeseen löit.
(2) pudottaa pallon miten kauas tahansa lipun ja pallon esteeseenmenokohdan linjassa.
(3) pudottaa pallon kahden mailanmitan sisään kohdasta, jossa pallo viimeksi ylitti esteen rajan.

Lue lisää golfin säännöistä
Tutustu golfin sääntökirjaan