11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Aloita golf

Harrastamisen muodot

Voiko golfia harrastaa ilman osaketta? Mikä on vuokrapelioikeus? Mitä etuja Suomen Golfliiton jäsenyys tarjoaa?

Kun golfkärpänen on kunnolla purrut, on aika pohtia, mikä on itselle sopiva tapa jatkaa harrastusta. Ensimmäinen askel aktiivisempaan golfin harrastamiseen on liittyminen johonkin Suomen Golfliiton jäsenseuraan. Useimpiin golfseuroihin voi liittyä vapaasti green cardin suorittamisen jälkeen.

Liittymällä Golfliiton jäseneksi saat mm. seuraavia etuja:

  • Golfliiton jäsen- ja tasoituskortti, joka on käyntikorttisi koti- ja vierasseurasi viheriöille
  • Tasoituksesi ylläpito
  • Golflehden vuosikerta kotitalouteesi (8 numeroa)
  • Vastuu- ja tapaturmavakuutus
  • Muut jäsenedut

Jäsenyys mahdollistaa pelaamisen eri tavoilla, joista yleisimmät on esitelty alla.

1. Ei vuotuista pelioikeutta

Miten: Pelaamisesta maksetaan kierros kerrallaan. Kierrosmaksu eli green fee maksetaan golfkentän vastaanotossa eli caddiemasterin tiskillä. Kenttien normaalihintaiset green feet vaihtelevat kentästä, ajankohdasta ja sesongista riippuen noin 20 ja 100 euron välillä.

Yleinen tapa on hankkia kentille osakkeenomistajien välittämiä pelilippuja, joita on runsaasti kaupan esimerkiksi Golfpiste.com:n Pörssissä. Pelilippu vastaa green feetä ja sillä voi tavallisesti pelata yhden kierroksen tai yhden päivän ajan. Vapailla markkinoilla peliliput ovat hieman green feetä edullisempia. Golfpisteen oma Golfpiste.com-jäsenkortti tarjoaa kaksi yhden hinnalla -pelietuja lukuisille eri kentille.

Kenelle sopii: Aloittelevalle tai harvemmin pelaavalle golfarille. Mikäli pelikierroksia tulee alle 20 vuodessa ja/tai haluaa pelata useilla eri kentillä, tämä vaihtoehto sopii parhaiten. Peliaikojen varaaminen saattaa joissakin tapauksissa olla hieman hankalampaa kuin muilla vaihtoehdoilla pelattaessa.

2. Golfosake

Miten: Ostamalla golfosakkeen joko golfkentän kenttäyhtiöltä tai vapailta markkinoilta. Jollain kentillä koko osakekanta on myyty, ja osakkeita saa ainoastaan vapailta markkinoilta. Osakkeesta maksetaan vuosittain hoitovastiketta. Tavallisesti yhdellä osakkeella saa yhdelle henkilölle pelioikeuden kauden ajaksi. Moniin osakkeisiin liittyy myös perheen pelimahdollisuuksia koskevia etuja. Golfosakkeiden omistajilla on parhaat ajanvarausmahdollisuudet.

Useimmiten osakkeen voi myös vaihtaa pelilippuihin. Niitä saa tavallisesti 20–25 kappaletta, ja yhdellä lipulla saa yhden pelikerran, jonka voi hyödyntää kuka tahansa. Osakkeiden hinnat ovat tulleet viime vuosina monilla kentillä selvästi alas ja hinnat vaihtelevat kenttien välillä huomattavasti.

Kenelle sopii: Harrastajalle, jonka asuinpaikan tai kesämökin läheltä löytyy kenttä, jolla tietää pelaavansa aktiivisesti ja pitkäaikaisesti. Osake tarjoaa parhaan mahdollisuuden olla mukana kehittämässä kentän toimintaa, ja on useimmiten pitkällä aikavälillä edullisin tapa pelata tietyllä kentällä.

3. Vuokrapelioikeus

Miten: Golfosakkeen voi myös vuokrata. Käytännössä vuokraamalla saa lähes samat oikeudet kuin ostamalla osakkeen. Osakkeen ja sitä kautta pelioikeuden saa vuokrattua ottamalla yhteyttä golfkenttään tai etsimällä vaihtoehtoja vapailta markkinoilta. Golfpiste.com:n Pörssi on suosittu paikka osakkeiden myynti- ja vuokrailmoituksille. Pelioikeuksien kausivuokrat vaihtelevat noin 400 ja 1500 euron välillä.

Kenelle sopii: Aktiiviharrastajalle, joka ei halua sitoutua yhteen kenttään ja jonka pelimäärä on yli 25 kierrosta kaudessa. Pelioikeuden vuokraaminen on oiva tapa pelata golfia silloin, kun haluaa pelata paljon, mutta ei pysty taloudellisesti tai muuten sitoutumaan kenttään osakeomistuksen kautta. Vuokrapelioikeus on hyvä vaihtoehto erittäin aktiivisesti pelaaville, sillä mitä enemmän pelaa, sitä edullisemmaksi pelattua kierrosta kohti tämä vaihtoehto tulee.

4. Yhdistyspohjaiset kentät

Miten: Pieni osa golfkentistä on yhdistyspohjaisia kenttiä, joissa maksetaan yleensä jäsenmaksun lisäksi erillinen liittymismaksu. Pelaamisesta maksetaan vuosittain erillinen kausipelimaksu, joka oikeuttaa yleensä rajattomaan pelaamiseen kyseisellä kentällä. Kausimaksut voi suuruudeltaan rinnastaa osakekenttien vuotuisiin hoitovastikkeisiin.

Kenelle sopii: pelaajille, joiden kotipaikan tai kesäasunnon lähellä sijaitsee yhdistyspohjainen kenttä ja jotka pelaavat melko aktiivisesti.