11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Aloita golf

Golfkäyttäytyminen

Miten golfkentällä tulee käyttäytyä? Millaisiin vaatteisiin golfkentälle voi pukeutua?

Golfkentille on vuosisatojen aikana kehittynyt oma tapakulttuurinsa, josta lajia tuntemattomilla on usein virheellisiä mielikuvia ja joka joskus vierastuttaa lajia aloittavaa. Käytännössä kyse on kuitenkin vain kohteliaasta, muut pelaajat huomioivasta ja kenttää kunnioittavasta käytöksestä sekä turvallisuutta koskevista seikoista. Golfkäyttäytyminen on normaalia kohteliasta käyttäytymistä, ja harrastamisen edetessä aloittelijatkin alkavat nopeasti suhtautua lajin tapakulttuuriin luontevasti ja itsestäänselvästi.

Golfkäyttäytymisen (aiemmin golfetiketti) oleelliset asiat ovat tiivistetysti seuraavat:

  • Huomaavaisuus toisia pelaajia kohtaan
  • Turvallisuus kentällä ja harjoitusalueilla
  • Peli- ja etuoikeusjärjestys kentällä
  • Ripeästi etenevä pelitapa
  • Kentän kunnosta huolehtiminen
  • Kenttien ohjeistusta kunnioittava pukeutuminen

Tutustu tarkemmin golfkäyttäytymisen yleisiin ohjeisiin

Golfia aloittavan tulisi ymmärtää golfkäyttäytymisestä ainakin seuraavat asiat: fore!-huuto, lyöntijärjestys, sijoittuminen omassa ja muiden lyöntitilanteessa, lyöntiin valmistautuminen, varusteiden sijoittaminen ja kentällä liikkuminen, pallon etsiminen ja ohittaminen, lyöntijälkien korjaaminen, toiminta viheriöllä, kenttähenkilökunnan huomioiminen.

Golfpukeutuminen

Golfpukeutuminen on puhuttanut kautta aikojen, erityisesti henkilöitä, jotka eivät harrasta golfia. Moni ei-golfaaja luulee edelleen, että golfkentälle saa tulla vain ruutuhousuissa ja kauluspaidassa, mutta mielikuva on pahasti vanhentunut. Golfpukeutuminen on nykyisin urheilullista, käytännöllistä ja värikästä.

Golfpukeutumisen ohjeistus vaihtelee eri kentillä, mutta yleinen suuntaus on ollut viime vuosina se, että jokainen saa pukeutua golfkentällä omalla tyylillään. Pelaajia kehotetaan kuitenkin pukeutumaan siististi ja lajikulttuurille tyypillisesti. Suomessa pukeutumiskulttuuri muuttuu rennommaksi vuosi vuodelta.

Osalle kentistä pääsee jo kauluksettomassa paidassa, mutta hyvä yleisohje on pukeutua pikeepaitaan. Alaosassa käytetään housuja, sortseja tai golfhametta. Farkkuja tai verkkareita ei kentillä pääsääntöisesti sallita, mutta harjoitusalueilla niitäkin saa usein käyttää.

Neuleet, paksummat puserot ja erilaiset tuuli- ja sadeasut kuuluvat luonnollisesti viileän ja kostean kelin golfpukeutumiseen. Tyypillinen golfpäähine on lippalakki, mutta golfkentillä näkee kaikenlaisia päähineitä pipoista huiveihin ja aurinkolipoista stetsoneihin.

Golfiin sopivia vaatteita myydään kaikissa urheilu- ja vaateliikkeissä, ja monella löytyy niitä jo omasta takaa, joten pukeutumisesta ei lajia aloittelevan kannata missään nimessä kannata stressata!