11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Aloita golf

Alkeiskurssi ja green card

Mitä green cardin suorittaminen edellyttää? Missä voi suorittaa golfin alkeiskurssin?

Erittäin suositeltava tapa päästä sisälle golfpelin saloihin on mennä alkeiskurssille, jolle osallistuu noin 90 prosenttia kaikista golfin aloittavista pelaajista.

Alkeiskursseja järjestetään käytännössä jokaisella golfkentällä Suomessa. Niille voi mennä kuka tahansa aiemmasta golfkokemuksesta riippumatta. Alkeiskurssilla opitaan golflyönnin ja lähipelin perusteet sekä tärkeimmät sääntöjä ja golfkäyttäytymistä koskevat asiat, joita pelaaja golfkentällä tarvitsee.

Green card

Alkeiskurssin jälkeen on aika suorittaa golfin ”ajokortti” eli niin sanottu green card. Kortin suoritettuaan voi liittyä golfseuran jäseneksi ja aloittaa golfin harrastamisen, aluksi tasoituksella 54.

Aiemmin green card -ohjeistuksessa suorittajalta vaadittiin muun muassa tarkkaan mitattua kykyä lyödä palloa, mutta uudessa ohjeistuksessa ei tarkkoja suoritusvaatimuksia enää ole.

Suomen Golfliiton HCP 25 -työryhmä päivitti vastikään ohjeistuksen, jonka tavoitteena on tehdä golfin aloittamisesta entistä helpompaa ja että green cardin suorittaminen vastaa paremmin nykyajan käytäntöjä. Uudessa ohjeistuksessa painotetaan green cardin suorittajan ymmärrystä pelin sujuvuudesta ja turvallisuudesta sekä kentän ja toisten pelaajien kunnioittamisesta.

Pelaajan ei tarvitse osata soveltaa sääntöjä kentällä täydellisesti, vaan riittää, että hän ymmärtää golfin perussäännöt. Erillistä, lyöntitasoa mittaavaa koetta green cardia suorittavan pelaajan ei tarvitse nykyisin suorittaa.

Perussääntöjen ja sujuvan pelin sisäistämisen lisäksi ohjeistuksessa painotetaan kentän kunnioittamista sekä turvallisuuskysymysten ymmärtämistä. Green cardin suorittajalta ei vaadita tasoitusjärjestelmän perusteiden täydellistä hallintaa, mutta pelaajan tulisi ymmärtää, mistä tasoituksessa on lähtökohtaisesti kysymys.

Golfliiton teettämien tutkimusten mukaan valtaosa aloittelijoista pitää sekä alkeiskurssia että green cardin suorittamista positiivisena ja hyödyllisenä kokemuksena ja hyvänä tapana tulla lajin pariin.

Green card -suorituksessa

Pelaajan tulisi…

…tuntea keskeisimmät sääntöasiat teorian tasolla
…ymmärtää, mistä tasoitusjärjestelmässä on lähtökohtaisesti kysymys
…kyetä pelaamaan golfkierros sujuvasti
…hallita pelin turvallisuuteen liittyvät keskeiset asiat

Pelaajan EI tarvitse…

…hallita kattavasti golfin sääntöjä
…ymmärtää tasoitusjärjestelmän perusteita täydellisesti
…pystyä pelaamaan kenttää lyöntipelisäännöin ohjeellisen kierrosajan puitteissa
…suorittaa erillistä lyöntitaitokoetta