9.7.–16.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][29]
KilpailuaSuomalaista

Keegan Bradley toimii yhdysvaltalaisten Ryder Cup -luotsina Bethpage Black -kentällä syyskuussa 2025. Kuva: Getty Images

Ajankohtaista

Golfpiste seuraa: Yllätysnimi Keegan Bradley kipparoi USA:n joukkuetta vuoden 2025 Ryder Cupissa

14.07.2024 19:49

Samoojan kiri riitti keskikastiin Garcian viedessä potin Valderraman LIV-kisassa

Kalle Samooja on sijoittunut jaetulle 27. sijalle Espanjan Andalusiassa, Valderraman kentällä pelatussa LIV Golf -kiertueen kilpailussa. Samooja teki sunnuntaina tuloksen 69 (-2) ja yhteistuloksen +6.

Sijoitus on Samoojalle kuluvan kauden kolmanneksi paras. Kertaalleen hän on yltänyt 15 parhaan joukkoon. Samoojan edustama Cleeks-joukkue sijoittui joukkuekilpailussa jaetulle kuudennelle sijalle.

Niin henkilökohtaisen kisan kuin joukkuekisankin voitto ratkaistiin jatkorei’illä. Henkilökohtaisen kisan ykkönen oli lopulta Sergio Garcia, joka kukisti uusinnassa sunnuntaina loppumetreillä romahtaneen Anirban Lahirin.

Joukkuekisan ykköseksi kiri uusinnassa Garcian edustama Fireballs.

Kirjoittaja: Sami Sarpakunnas

14.07.2024 17:23

Kiira Riihijärvi eteni kehnosti sujuneesta takaysistä huolimatta finaalikierrokselle

Kiira Riihijärvi (par) käytti sunnuntain puolella jatkuneen Epson Tourin kilpailun toiseen kierrokseen 74 lyöntiä. Hän menetti Milfordissa Connecticutissa pelattavassa koitoksessa asemiaan lähes 30 pykälää, ja on nyt jaetulla 49. sijalla.

Oululaislähtöinen pelaaja aloitti kierroksen hyvin tehden peräkkäiset birdiet Great River Golf Clubin kentän kolmannella ja neljännellä reiällä. Riihijärvi jatkoi huonon sään keskeyttämää kierrosta takaysin alkupuolelta, mutta peli sujui tahmeasti. Paikka finaalikierrokselle heltisi kuitenkin kahden lyönnin turvin.

Hartford Healthcare Women’s Championshipiä johtaa 36 reiän jälkeen Daniela Iacobelli (-11). Toinen yhdysvaltalainen, Riley Rennell, on kolmen lyönnin päässä. Espanjan Fatima Fernandez Cano ja Ruotsin Beatrice Wallin (-6) jakavat parhaina eurooppalaisina viidettä sijaa.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

13.07.2024 21:10

Stepahanie Kyriacou kärjestä Evian Championshipin päätöspäivään

Ranskassa Evian Resortissa pelattavassa kauden neljännessä major-turnauksessa muhii yllätys, sillä kärkisijoilla ei ole yhtään ennakkosuosikkien joukkoon kuuluvaa pelaajaa.

Evian Championshipin johtoon kolmannella kierroksella siirtyi Stepahanie Kyriacou (-14). Australialaisella on lyönnin etumatka toista sijaa jakaviin USA:n Lauren Coughliniin sekä Japanin Ayaka Furueen.

Kyriacou, 23, on voittanut urallaan kaksi kilpailua Ladies European Tourilla. USA:n kiertueelta maailmanlistalla sijalla 100 olevalla pelaajalla ei ykköstiloja löydy.

Yllätyksellisessä kilpailussa karsintarajan alapuolelle jäivät muun muassa Atthaya Thitikul, Leona Maguire, Yuka Saso, Charley Hull, Megan Khang, Carlota Ciganda ja A Lim Kim.

Evian Championshipissä ei ole mukana suomalaispelaajia.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

13.07.2024 17:45

Miikka Mäkinen kiri kovaan sijoitukseen Alps Tourilla

Suur-Helsingin Golfin kasvatti Miikka Mäkinen (-15) pelasi Espanjan Burgosissa päättyneen Alps Tourin kisan viimeisellä kierroksella tuloksen 64. Se nosti hänet Alps de Las Castillas -turnauksessa mukavasti jaetulle viidennelle tilalle.

Mäkinen ylsi tällä viikolla ensimmäisen kerran jatkoon ammattilaiskilpailuissa. Hän oli pelannut ennen Burgosin turnausta yhden Nordic Liigan (2023) ja neljä Alps Tourin (2024) kilpailua.

Mäkinen opiskeli Floridassa Barry Universityssä ja pelasi koulun joukkueessa college-golfia. Hän sai opintonsa tänä kesänä valmiiksi, ja ryhtyi ammattilaiseksi.

Golf Lerman kentällä käydyn kisan voitti espanjalaisamatööri Albert Boneta (-25). Eroa toiseksi sijoittuneeseen Itävallan Maximilian Steinlechneriin kertyi kolme lyöntiä. Niin ikään amatöörien kirjoissa oleva Ranskan Nathan Legendre (-20) oli kolmas. Sekä Boneta että Legendre jäivät avauskierroksella lyönnin päähän viitosella alkavasta tuloksesta.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

13.07.2024 08:40

Kiira Riihijärvi avasi Connecticutin kisan tuloksella 70

LPGA-kiertueella vakituisesti pelaava Kiira Riihijärvi kilpailee tällä viikolla Epson Tourilla. Hän aloitti Milfordissa Connnecticutissa käynnistyneen kilpailun tuloksella 70 (-2). Se riittää 18 reiän jälkeen jaettuun 21. sijaan.

Kuluva kausi on ollut Riihijärvelle vaikea. Hän on karsiutunut vuoden jokaisessa viidessä LPGA-kilpailussaan. USA:n kakkoskiertueella Riihijärvi on pelannut kolme turnausta, joista paras on tuottanut viidennen sijan.

Hartford Healthcare Women’s Championshipin kärkipaikkaa jakavat USA:n Daniela Iacobelli ja Lakareber Abe (-6).

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

13.07.2024 08:36

Tulos -7 ei riittänyt jatkoon, Masters-voittajan pojanpoika jatkaa PGA Tourin ja DPWT:n kisan keulilla

Nicholasvillessä Kentuckyssa meneillään olevassa Isco Championshipissä on paiskottu urakalla hurjia tuloksia. PGA Tourin ja DP World Tourin yhteiskilpailun kärjessä jatkaa Pierceson Coody, joka on 36 reiän jälkeen peräti 16 lyöntiä alle parin. Eroa toiseen yhdysvaltalaiseen, Chez Reavieen, Belgian Matthis Besardiin ja Filippiinien Rico Hoeyyn on kaksi lyöntiä.

Coody, 24, on vuoden 1971 Masters Tournamentin voittajan Charles Goodyn pojanpoika. Voittoja ei pääkiertueelta vielä ole, mutta Korn Ferry Tourilla hän on saavuttanut kolme ykköstilaa.

Keene Trace Golf Clubin Champion Trace -kenttä on yksi jenkkitourin helpoimpia kisa-areenoita. Turnauksessa jatkopaikkaan vaadittiin tulos -8, ja kyseessä on kiertueen alhaisin cut-raja vuodesta 1970 lähtien ylläpidetyssä tilastossa. Entinen ennätys, -7, oli peräisin vuoden 2020 Las Vegasin turnauksesta.

Besardin ohella eurooppalaisista top 10:een mahtuvat viidettä sijaa jakavat Espanjan Angel Hidalgo ja Englannin Andy Sullivan (-13).

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

12.07.2024 21:16

Ukkonen keskeytti pelit Evianissa ennen aikojaan, Ayaka Furue keikkuu kärjessä

Evian Resortissa Ranskassa meneillään oleva major-turnaus keskeytyi ukkosen ja rankkasateen takia loppuiltapäivästä. Pelaajat odottelivat 1,5 tuntia sään rauhoittumista, mutta olosuhteet kurjistuivat entisestään. Hieman yli kello 18 paikallista aikaa kisajärjestäjät ilmoittivat toisen kierroksen jatkumisesta lauantaiaamuna.

Kauden neljännen majorin kärjessä on tapahtunut muutoksia, sillä Evian Championshipiä johtaa Ayaka Furue (-12/13 reikää). Toista sijaa jakavat Australian Stephanie Kyriacou (16 reikää) ja Korean Haeran Ryu (11 reikää) ovat kolmen lyönnin päässä japanilaisesta.

Ruotsin Ingrid Lindblad (-7/14 reikää) jakaa parhaana eurooppalaisena kuudetta sijaa. Hän pelaa tällä viikolla ensimmäistä LPGA-kilpailuaan ammattilaisena.

Evian Championshipissä ei ole mukana suomalaispelaajia.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

12.07.2024 19:51

Valderrama oli totutun tyly testi LIV-pelaajille avauskierroksella

Vuosikausia Euroopan pääkiertueen kisoja isännöinyt Real Club Valderrama on tätä nykyä LIV Golf -kiertueen pelipaikkoja. Valderrama on kisakenttänä sikäli huippupelaajille erityisen sopiva, että se nöyryyttää helposti parhaimmatkin, jos peli ei ole iskussa. Ilmaiseksi kentällä ei saa mitään.

Se oli pelin henki perjantaina, kun 54:stä pelaajasta vain seitsemän pystyi alittamaan avauskierroksella parin.

Terävimmin kisan käynnisti Dean Burmester, joka teki tuloksen 66/-5. Toisena on Danny Lee tuloksella 67/-4 ja kolmantena Eugenio Chacarra tuloksella 68/-3. Isäntämaan miehistä Sergio Garcian aloitus 69/-2 oli mainio, Jon Rahmin alakulo sen sijaan jatkuu jatkumistaan. Avauskierroksella hän teki tuloksen 73/+2.

Kalle Samoojaa Valderrama ei kohdellut silkkihanksikkain. Samoojan tulos avauskierrokselta oli 78/+7. Samoojan joukkue Cleeks jakaa kuudetta sijaa, mutta tuloksesta pudotettiin heikoin, eli Samoojan tulos pois.

Kirjoittaja: Sami Sarpakunnas

12.07.2024 08:28

Kärkimies jysäytti PGA Tourin ja DPWT:n yhteiskisassa Kentuckyssa 11 birdieä

Pierceson Coody (-11) oli Nicholasvillessä Kentuckyssa pelattavan Isco Championshipin ensimmäisenä päivänä ilmiliekeissä. Yhdysvaltalainen teki Keene Trace Golf Clubin kentällä bogittomalla kierroksellaan hulppeat 11 birdieä. Tulos 61 riittää PGA Tourin ja DP World Tourin yhteiskilpailussa kolmen lyönnin johtoon.

Italian Andrea Pavan, Englannin Andy Sullivan, Saksan Alexander Knappe, Italian Francesco Laporta sekä Espanjan Angel Hidalgo (-7) jakavat parhaina DPWT-pelaajina neljättä sijaa, neljä lyöntiä Coodystä.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

12.07.2024 08:20

Jodi Ewart Shadoff teki majorissa holarin ja voitti palkinnoksi Porschen

Miten saada huonosti sujuneesta kilpailukierroksesta hieman lohtua? Voittamalla Porschen. Näin kävi Jodi Ewart Shadoffille, jonka peli oli kulkenut Evian Championshipin avauskierroksella vaatimattomasti ennen iloista hetkeä.

Tilanteessa +7 ollut Ewart Shadoff saapui torstaina  Evian Resortin kentän 16. reiälle (142 metriä), jolla hän pamautti hole in onen. Se kannatti, sillä hän sai täysosumastaan palkinnoksi Porsche Macan Turbo Electric -auton. Upean saksalaisen urheiluauton arvo on 80 000 dollaria.

Itse kierros sujui maailmanlistalla sijalla 81 olevalta Ewart Shadoffilta 75 (+4) lyönnillä, jolla hän jakaa 110. sijaa. Hän onnistui kaunistelemaan lopussa tulostaan, sillä viisi viimeistä reikää sujuivat holarin myötävaikutuksella neljä alle.

Kauden neljännessä major-kilpailussa nähtiin ensimmäisenä päivänä toinenkin hole in one. Siitä vastasi kentän viidennellä reiällä kiinalaisamatööri Chun Wei-Wu. Tällä reiällä ei ollut kuitenkaan erillistä holaripalkintoa.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

11.07.2024 21:45

Ruotsalaislupaus majorin kärkeen LPGA-debyytissään

Ingrid Lindblad dominoi yliopistogolfissa voitettuaan viiden lukuvuoden aikana hulppeat 15 college-turnausta. Vastus on tällä viikolla täysin toista luokkaa, mutta Lindbladin jalka pysyy kaasulla. Hän jakaa Ranskassa alkaneen major-turnauksen kärkipaikkaa 18 reiän jälkeen.

Lindblad, 24, pelasi LPGA-debyyttinsä ensimmäisenä päivänä bogittoman kierroksen. Birdiejä kertyi seitsemän. Saman tuloksen, 64 (-7), hänen kanssaan Evian Championshipissä torstaina pelasivat Thaimaan Patty Tavatanakit ja Skotlannin Gemma Dryburgh.

Lindblad vietti vuoden verran amatöörien maailmanlistan ykkösenä, kunnes ryhtyi kesäkuun alussa pelatun U.S. Women’s Openin jälkeen ammattilaiseksi. Hän pelasi kolme kilpailua USA:n kakkoskiertueella Epson Tourilla, joista jälkimmäisin tuotti kakkostilan.

Halmstadista kotoisin oleva pelaaja voitti viime syksynä LPGA:n karsintojen kakkosvaiheen, mutta ei osallistunut finaalivaiheeseen. Lindblad palasi yliopistoon viidenneksi vuodeksi, ja jäi ilman LPGA-statusta.

Evian Resortissa käytävässä kauden neljännessä majorissa ei ole mukana suomalaispelaajia.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

11.07.2024 10:09

Sydänleikkauksesta toipunut Tommy Fleetwoodin caddie pitkästä aikaa tositoimissa

Tommy Fleetwoodin ydintiimi on pitkästä aikaa koossa, kun huhtikuusta lähtien sivussa ollut caddie Ian Finnis heittää pelaajan bäginhihnan olalleen tämän viikon Scottish Openissa.

Finnisin vointi kävi muutamaa viikkoa ennen Masters Tournamentia huonoksi ja hän joutui sairaalaan. Caddien tilanne oli kriittinen, sillä hänen sydämessään olevasta reiästä löytyi bakteeri. Finnis leikattiin huhtikuun lopussa, ja hän on nyt toipunut työkuntoiseksi.

”Olen sydämessäni olevan reiän kanssa pärjännyt tähän asti ongelmitta, mutta kukaan ei oikein tiedä, miten bakteeri sinne päätyi. Olin onnekas, että syy löytyi, ja leikkaus sujui erinomaisesti”, Finnis kertoi.

Fleetwood ja Innis ovat olleet hyviä ystäviä teinivuosistaan lähtien. Maailmanlistalla sijalla 11 olevan pelaajan seitsemästä DP World Tour -voitosta kuusi on tullut Innisin kanssa seitsemän vuoden ajanjaksossa.

Innis on toiminut edellisen kerran pomonsa caddiena maaliskuun The Playersissä.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

11.07.2024 09:33

Kisasponsori pelasti ilmoittautumisensa töpänneen tähtipelaajan paikan Scottish Openiin

Tom Kim oli hetken aikaa pulassa osallistumisensa kanssa tämän viikon Scottish Openiin. Hän unohti ilmoittautua Renaissance Golf Clubin kentällä aamulla alkaneeseen DP World Tourin ja PGA Tourin yhteiskisaan, mutta turnauksen pääsponsori Genesis pelasti nuoren korealaistähden kisapaikan kutsumalla hänet kilpailuun.

Kim sanoi, ettei mistään hinnasta jättäisi Skotlannin North Berwickissä pelattavaa turnausta väliin. Hän nousi vuoden 2022 Scottish Openissa suuren yleisön tietoisuuteen sijoittumalla kolmanneksi. Sittemmin Kim on jatkanut vakuuttavaa kapuamista kohti lajin terävintä kärkeä, ja on jo ehtinyt kolkutella paikkaa maailmanlistan top 10:een.

Hän on saavuttanut PGA Tourilla kolme voittoa ja lukuisia muita kovia sijoituksia. Vuoden 2023 Scottish Openissa hän oli kuudes.

Kim, 22, pelaa kahdella ensimmäisellä kierroksella Ranskan Matthieu Pavonin ja USA:n Max Homan kanssa. Turnauksen ainoa suomalaispelaaja Sami Välimäki aloittaa kierroksensa kello 15.43 Suomen aikaa seuranaan USA:n Keith Mitchell ja Skotlannin Grant Forrest.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

10.07.2024 08:30

KOK torppasi IGF:n pyrkimykset saada Joost Luitenille paikka Pariisin kisoihin

Joost Luitenia ei nähdä Pariisiin olympialaisissa. Asia varmistui tiistaina, kun miesten ja naisten olympiaturnausten osallistujaluettelot lyötiin lukkoon.

Hollannin olympiakomitea ei valinnut kolmea hollantilaispelaajaa kisajoukkueeseen, vaikka nämä selvittivät Kansainvälisen golfliiton (IGF) olympiakarsinnan. Luiten ei asiaa sulattanut, vaan vei asian viime viikolla tuomioistuimen käsiteltäväksi. Oikeus katsoi, että Luiten on nimettävä valintakriteerit täyttävänä urheilijana olympialaisiin.

Tuomioistuimen päätös ei sitonut olympiakomiteaa, joka pysyi kannassaan. Neljästä hollantilaispelaajasta vain Anne van Dam valittiin maan olympiajoukkueeseen.

Joost Luitenin ja Darius van Drielin paikat Pariisin kisoihin saivat ensimmäisinä varalla olleet, Sveitsin Joel Girrbach sekä Suomen Tapio Pulkkanen. Naisten kilpailusta rannalle jääneen Dewi Weberin paikan peri Itävallan Sarah Schober.

Hollannin olympiakomitealla oli omat valintakriteerit golfareiden suhteen. Se päätti valita pelaajan vain siinä tapauksessa, jos katsoi tällä olevan ”realistisia mahdollisuuksia” yltää turnauksessa kahdeksan parhaan joukkoon.

IGF vetosi Luitenin puolesta Kansainväliseen olympiakomiteaan (KOK) saadakseen yhden lisäpaikan miesten turnaukseen, mutta se hylkäsi pyynnön.

Luiten selvitti myös Tokion olympialaisten karsinnan, mutta tuolloinkin Hollannin olympiakomitea sivuutti hänen valintansa samoin perustein.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

09.07.2024 08:32

PGA of Americalta yllätysvalinta USA:n Ryder Cup -kapteeniksi

Maanantaina jysähti melkoinen jymypaukku, kun PGA of America -järjestö ilmoitti valinneensa Yhdysvaltain seuraavan Ryder Cup -joukkueen kapteeniksi Keegan Bradleyn. Järjestöllä oli ykköstavoitteena saada kipparin paikalle Tiger Woods, mutta megatähti kieltäytyi kunniasta.

Bradleyn, 39, valintaa voidaan pitää yllätyksenä, eikä hänen nimensä ole noussut esille missään vaiheessa ennakkokaavailuissa. Hän on USA:n joukkueen nuorin kapteeni sitten vuoden 1963, jolloin 34-vuotias Arnold Palmer toimi luotsina.

Maailmanlistalla sijalla 19 oleva Bradley voitti viime kaudella kaksi kilpailua, ja oli yhtenä varteenotettavana kandidaattina tulla valituksi Roomassa syksyllä pelattuun haasteotteluun. Pelit eivät sujuneet loppukesästä parhaalla tavalla, eikä kapteeni Zach Johnsonilta herunut villiä korttia.

USA:lla on ollut tapana nimetä Ryder Cup -kapteeni haasteottelua edeltävän vuoden keväänä, mikä kertoo siitä, miten sinnikkäästi PGA of America yritti pehmittää Tiger Woodsia tärkeään tehtävään. Woods vetosi kiireisiinsä PGA Tourin pelaajaneuvostossa sekä siihen, ettei hän ehtisi hoitaa kaikkia kapteenin vakanssin vaatimia velvollisuuksia.

Yhden majorin ja viisi muuta kilpailua PGA Tourilla voittanut Bradley on pelannut kahdesti Ryder Cupissa, viimeksi vuonna 2014. Kummatkin ottelut päättyivät Euroopan voittoon.

Euroopan joukkueen kapteenina toimii toisessa peräkkäisessä Ryder Cupissa Luke Donald. Järjestyksessään 45. Ryder Cup pelataan New Yorkissa Bethpage Black -kentällä syyskuussa 2025.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

09.07.2024 08:32

PGA of Americalta yllätysvalinta USA:n Ryder Cup -kapteeniksi

Maanantaina jysähti melkoinen jymypaukku, kun PGA of America -järjestö ilmoitti valinneensa Yhdysvaltain seuraavan Ryder Cup -joukkueen kapteeniksi Keegan Bradleyn. Järjestöllä oli ykköstavoitteena saada kipparin paikalle Tiger Woods, mutta megatähti kieltäytyi kunniasta.

Bradleyn, 39, valintaa voidaan pitää yllätyksenä, eikä hänen nimensä ole noussut esille missään vaiheessa ennakkokaavailuissa. Hän on USA:n joukkueen nuorin kapteeni sitten vuoden 1963, jolloin 34-vuotias Arnold Palmer toimi luotsina.

Maailmanlistalla sijalla 19 oleva Bradley voitti viime kaudella kaksi kilpailua, ja oli yhtenä varteenotettavana kandidaattina tulla valituksi Roomassa syksyllä pelattuun haasteotteluun. Pelit eivät sujuneet loppukesästä parhaalla tavalla, eikä kapteeni Zach Johnsonilta herunut villiä korttia.

USA:lla on ollut tapana nimetä Ryder Cup -kapteeni haasteottelua edeltävän vuoden keväänä, mikä kertoo siitä, miten sinnikkäästi PGA of America yritti pehmittää Tiger Woodsia tärkeään tehtävään. Woods vetosi kiireisiinsä PGA Tourin pelaajaneuvostossa sekä siihen, ettei hän ehtisi hoitaa kaikkia kapteenin vakanssin vaatimia velvollisuuksia.

Yhden majorin ja viisi muuta kilpailua PGA Tourilla voittanut Bradley on pelannut kahdesti Ryder Cupissa, viimeksi vuonna 2014. Kummatkin ottelut päättyivät Euroopan voittoon.

Euroopan joukkueen kapteenina toimii toisessa peräkkäisessä Ryder Cupissa Luke Donald. Järjestyksessään 45. Ryder Cup pelataan New Yorkissa Bethpage Black -kentällä syyskuussa 2025.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

10.07.2024 08:30

KOK torppasi IGF:n pyrkimykset saada Joost Luitenille paikka Pariisin kisoihin

Joost Luitenia ei nähdä Pariisiin olympialaisissa. Asia varmistui tiistaina, kun miesten ja naisten olympiaturnausten osallistujaluettelot lyötiin lukkoon.

Hollannin olympiakomitea ei valinnut kolmea hollantilaispelaajaa kisajoukkueeseen, vaikka nämä selvittivät Kansainvälisen golfliiton (IGF) olympiakarsinnan. Luiten ei asiaa sulattanut, vaan vei asian viime viikolla tuomioistuimen käsiteltäväksi. Oikeus katsoi, että Luiten on nimettävä valintakriteerit täyttävänä urheilijana olympialaisiin.

Tuomioistuimen päätös ei sitonut olympiakomiteaa, joka pysyi kannassaan. Neljästä hollantilaispelaajasta vain Anne van Dam valittiin maan olympiajoukkueeseen.

Joost Luitenin ja Darius van Drielin paikat Pariisin kisoihin saivat ensimmäisinä varalla olleet, Sveitsin Joel Girrbach sekä Suomen Tapio Pulkkanen. Naisten kilpailusta rannalle jääneen Dewi Weberin paikan peri Itävallan Sarah Schober.

Hollannin olympiakomitealla oli omat valintakriteerit golfareiden suhteen. Se päätti valita pelaajan vain siinä tapauksessa, jos katsoi tällä olevan ”realistisia mahdollisuuksia” yltää turnauksessa kahdeksan parhaan joukkoon.

IGF vetosi Luitenin puolesta Kansainväliseen olympiakomiteaan (KOK) saadakseen yhden lisäpaikan miesten turnaukseen, mutta se hylkäsi pyynnön.

Luiten selvitti myös Tokion olympialaisten karsinnan, mutta tuolloinkin Hollannin olympiakomitea sivuutti hänen valintansa samoin perustein.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

11.07.2024 09:33

Kisasponsori pelasti ilmoittautumisensa töpänneen tähtipelaajan paikan Scottish Openiin

Tom Kim oli hetken aikaa pulassa osallistumisensa kanssa tämän viikon Scottish Openiin. Hän unohti ilmoittautua Renaissance Golf Clubin kentällä aamulla alkaneeseen DP World Tourin ja PGA Tourin yhteiskisaan, mutta turnauksen pääsponsori Genesis pelasti nuoren korealaistähden kisapaikan kutsumalla hänet kilpailuun.

Kim sanoi, ettei mistään hinnasta jättäisi Skotlannin North Berwickissä pelattavaa turnausta väliin. Hän nousi vuoden 2022 Scottish Openissa suuren yleisön tietoisuuteen sijoittumalla kolmanneksi. Sittemmin Kim on jatkanut vakuuttavaa kapuamista kohti lajin terävintä kärkeä, ja on jo ehtinyt kolkutella paikkaa maailmanlistan top 10:een.

Hän on saavuttanut PGA Tourilla kolme voittoa ja lukuisia muita kovia sijoituksia. Vuoden 2023 Scottish Openissa hän oli kuudes.

Kim, 22, pelaa kahdella ensimmäisellä kierroksella Ranskan Matthieu Pavonin ja USA:n Max Homan kanssa. Turnauksen ainoa suomalaispelaaja Sami Välimäki aloittaa kierroksensa kello 15.43 Suomen aikaa seuranaan USA:n Keith Mitchell ja Skotlannin Grant Forrest.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

11.07.2024 10:09

Sydänleikkauksesta toipunut Tommy Fleetwoodin caddie pitkästä aikaa tositoimissa

Tommy Fleetwoodin ydintiimi on pitkästä aikaa koossa, kun huhtikuusta lähtien sivussa ollut caddie Ian Finnis heittää pelaajan bäginhihnan olalleen tämän viikon Scottish Openissa.

Finnisin vointi kävi muutamaa viikkoa ennen Masters Tournamentia huonoksi ja hän joutui sairaalaan. Caddien tilanne oli kriittinen, sillä hänen sydämessään olevasta reiästä löytyi bakteeri. Finnis leikattiin huhtikuun lopussa, ja hän on nyt toipunut työkuntoiseksi.

”Olen sydämessäni olevan reiän kanssa pärjännyt tähän asti ongelmitta, mutta kukaan ei oikein tiedä, miten bakteeri sinne päätyi. Olin onnekas, että syy löytyi, ja leikkaus sujui erinomaisesti”, Finnis kertoi.

Fleetwood ja Innis ovat olleet hyviä ystäviä teinivuosistaan lähtien. Maailmanlistalla sijalla 11 olevan pelaajan seitsemästä DP World Tour -voitosta kuusi on tullut Innisin kanssa seitsemän vuoden ajanjaksossa.

Innis on toiminut edellisen kerran pomonsa caddiena maaliskuun The Playersissä.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

11.07.2024 21:45

Ruotsalaislupaus majorin kärkeen LPGA-debyytissään

Ingrid Lindblad dominoi yliopistogolfissa voitettuaan viiden lukuvuoden aikana hulppeat 15 college-turnausta. Vastus on tällä viikolla täysin toista luokkaa, mutta Lindbladin jalka pysyy kaasulla. Hän jakaa Ranskassa alkaneen major-turnauksen kärkipaikkaa 18 reiän jälkeen.

Lindblad, 24, pelasi LPGA-debyyttinsä ensimmäisenä päivänä bogittoman kierroksen. Birdiejä kertyi seitsemän. Saman tuloksen, 64 (-7), hänen kanssaan Evian Championshipissä torstaina pelasivat Thaimaan Patty Tavatanakit ja Skotlannin Gemma Dryburgh.

Lindblad vietti vuoden verran amatöörien maailmanlistan ykkösenä, kunnes ryhtyi kesäkuun alussa pelatun U.S. Women’s Openin jälkeen ammattilaiseksi. Hän pelasi kolme kilpailua USA:n kakkoskiertueella Epson Tourilla, joista jälkimmäisin tuotti kakkostilan.

Halmstadista kotoisin oleva pelaaja voitti viime syksynä LPGA:n karsintojen kakkosvaiheen, mutta ei osallistunut finaalivaiheeseen. Lindblad palasi yliopistoon viidenneksi vuodeksi, ja jäi ilman LPGA-statusta.

Evian Resortissa käytävässä kauden neljännessä majorissa ei ole mukana suomalaispelaajia.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

12.07.2024 08:20

Jodi Ewart Shadoff teki majorissa holarin ja voitti palkinnoksi Porschen

Miten saada huonosti sujuneesta kilpailukierroksesta hieman lohtua? Voittamalla Porschen. Näin kävi Jodi Ewart Shadoffille, jonka peli oli kulkenut Evian Championshipin avauskierroksella vaatimattomasti ennen iloista hetkeä.

Tilanteessa +7 ollut Ewart Shadoff saapui torstaina  Evian Resortin kentän 16. reiälle (142 metriä), jolla hän pamautti hole in onen. Se kannatti, sillä hän sai täysosumastaan palkinnoksi Porsche Macan Turbo Electric -auton. Upean saksalaisen urheiluauton arvo on 80 000 dollaria.

Itse kierros sujui maailmanlistalla sijalla 81 olevalta Ewart Shadoffilta 75 (+4) lyönnillä, jolla hän jakaa 110. sijaa. Hän onnistui kaunistelemaan lopussa tulostaan, sillä viisi viimeistä reikää sujuivat holarin myötävaikutuksella neljä alle.

Kauden neljännessä major-kilpailussa nähtiin ensimmäisenä päivänä toinenkin hole in one. Siitä vastasi kentän viidennellä reiällä kiinalaisamatööri Chun Wei-Wu. Tällä reiällä ei ollut kuitenkaan erillistä holaripalkintoa.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

12.07.2024 08:28

Kärkimies jysäytti PGA Tourin ja DPWT:n yhteiskisassa Kentuckyssa 11 birdieä

Pierceson Coody (-11) oli Nicholasvillessä Kentuckyssa pelattavan Isco Championshipin ensimmäisenä päivänä ilmiliekeissä. Yhdysvaltalainen teki Keene Trace Golf Clubin kentällä bogittomalla kierroksellaan hulppeat 11 birdieä. Tulos 61 riittää PGA Tourin ja DP World Tourin yhteiskilpailussa kolmen lyönnin johtoon.

Italian Andrea Pavan, Englannin Andy Sullivan, Saksan Alexander Knappe, Italian Francesco Laporta sekä Espanjan Angel Hidalgo (-7) jakavat parhaina DPWT-pelaajina neljättä sijaa, neljä lyöntiä Coodystä.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

12.07.2024 19:51

Valderrama oli totutun tyly testi LIV-pelaajille avauskierroksella

Vuosikausia Euroopan pääkiertueen kisoja isännöinyt Real Club Valderrama on tätä nykyä LIV Golf -kiertueen pelipaikkoja. Valderrama on kisakenttänä sikäli huippupelaajille erityisen sopiva, että se nöyryyttää helposti parhaimmatkin, jos peli ei ole iskussa. Ilmaiseksi kentällä ei saa mitään.

Se oli pelin henki perjantaina, kun 54:stä pelaajasta vain seitsemän pystyi alittamaan avauskierroksella parin.

Terävimmin kisan käynnisti Dean Burmester, joka teki tuloksen 66/-5. Toisena on Danny Lee tuloksella 67/-4 ja kolmantena Eugenio Chacarra tuloksella 68/-3. Isäntämaan miehistä Sergio Garcian aloitus 69/-2 oli mainio, Jon Rahmin alakulo sen sijaan jatkuu jatkumistaan. Avauskierroksella hän teki tuloksen 73/+2.

Kalle Samoojaa Valderrama ei kohdellut silkkihanksikkain. Samoojan tulos avauskierrokselta oli 78/+7. Samoojan joukkue Cleeks jakaa kuudetta sijaa, mutta tuloksesta pudotettiin heikoin, eli Samoojan tulos pois.

Kirjoittaja: Sami Sarpakunnas

12.07.2024 21:16

Ukkonen keskeytti pelit Evianissa ennen aikojaan, Ayaka Furue keikkuu kärjessä

Evian Resortissa Ranskassa meneillään oleva major-turnaus keskeytyi ukkosen ja rankkasateen takia loppuiltapäivästä. Pelaajat odottelivat 1,5 tuntia sään rauhoittumista, mutta olosuhteet kurjistuivat entisestään. Hieman yli kello 18 paikallista aikaa kisajärjestäjät ilmoittivat toisen kierroksen jatkumisesta lauantaiaamuna.

Kauden neljännen majorin kärjessä on tapahtunut muutoksia, sillä Evian Championshipiä johtaa Ayaka Furue (-12/13 reikää). Toista sijaa jakavat Australian Stephanie Kyriacou (16 reikää) ja Korean Haeran Ryu (11 reikää) ovat kolmen lyönnin päässä japanilaisesta.

Ruotsin Ingrid Lindblad (-7/14 reikää) jakaa parhaana eurooppalaisena kuudetta sijaa. Hän pelaa tällä viikolla ensimmäistä LPGA-kilpailuaan ammattilaisena.

Evian Championshipissä ei ole mukana suomalaispelaajia.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

13.07.2024 08:36

Tulos -7 ei riittänyt jatkoon, Masters-voittajan pojanpoika jatkaa PGA Tourin ja DPWT:n kisan keulilla

Nicholasvillessä Kentuckyssa meneillään olevassa Isco Championshipissä on paiskottu urakalla hurjia tuloksia. PGA Tourin ja DP World Tourin yhteiskilpailun kärjessä jatkaa Pierceson Coody, joka on 36 reiän jälkeen peräti 16 lyöntiä alle parin. Eroa toiseen yhdysvaltalaiseen, Chez Reavieen, Belgian Matthis Besardiin ja Filippiinien Rico Hoeyyn on kaksi lyöntiä.

Coody, 24, on vuoden 1971 Masters Tournamentin voittajan Charles Goodyn pojanpoika. Voittoja ei pääkiertueelta vielä ole, mutta Korn Ferry Tourilla hän on saavuttanut kolme ykköstilaa.

Keene Trace Golf Clubin Champion Trace -kenttä on yksi jenkkitourin helpoimpia kisa-areenoita. Turnauksessa jatkopaikkaan vaadittiin tulos -8, ja kyseessä on kiertueen alhaisin cut-raja vuodesta 1970 lähtien ylläpidetyssä tilastossa. Entinen ennätys, -7, oli peräisin vuoden 2020 Las Vegasin turnauksesta.

Besardin ohella eurooppalaisista top 10:een mahtuvat viidettä sijaa jakavat Espanjan Angel Hidalgo ja Englannin Andy Sullivan (-13).

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

13.07.2024 08:40

Kiira Riihijärvi avasi Connecticutin kisan tuloksella 70

LPGA-kiertueella vakituisesti pelaava Kiira Riihijärvi kilpailee tällä viikolla Epson Tourilla. Hän aloitti Milfordissa Connnecticutissa käynnistyneen kilpailun tuloksella 70 (-2). Se riittää 18 reiän jälkeen jaettuun 21. sijaan.

Kuluva kausi on ollut Riihijärvelle vaikea. Hän on karsiutunut vuoden jokaisessa viidessä LPGA-kilpailussaan. USA:n kakkoskiertueella Riihijärvi on pelannut kolme turnausta, joista paras on tuottanut viidennen sijan.

Hartford Healthcare Women’s Championshipin kärkipaikkaa jakavat USA:n Daniela Iacobelli ja Lakareber Abe (-6).

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

13.07.2024 17:45

Miikka Mäkinen kiri kovaan sijoitukseen Alps Tourilla

Suur-Helsingin Golfin kasvatti Miikka Mäkinen (-15) pelasi Espanjan Burgosissa päättyneen Alps Tourin kisan viimeisellä kierroksella tuloksen 64. Se nosti hänet Alps de Las Castillas -turnauksessa mukavasti jaetulle viidennelle tilalle.

Mäkinen ylsi tällä viikolla ensimmäisen kerran jatkoon ammattilaiskilpailuissa. Hän oli pelannut ennen Burgosin turnausta yhden Nordic Liigan (2023) ja neljä Alps Tourin (2024) kilpailua.

Mäkinen opiskeli Floridassa Barry Universityssä ja pelasi koulun joukkueessa college-golfia. Hän sai opintonsa tänä kesänä valmiiksi, ja ryhtyi ammattilaiseksi.

Golf Lerman kentällä käydyn kisan voitti espanjalaisamatööri Albert Boneta (-25). Eroa toiseksi sijoittuneeseen Itävallan Maximilian Steinlechneriin kertyi kolme lyöntiä. Niin ikään amatöörien kirjoissa oleva Ranskan Nathan Legendre (-20) oli kolmas. Sekä Boneta että Legendre jäivät avauskierroksella lyönnin päähän viitosella alkavasta tuloksesta.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

13.07.2024 21:10

Stepahanie Kyriacou kärjestä Evian Championshipin päätöspäivään

Ranskassa Evian Resortissa pelattavassa kauden neljännessä major-turnauksessa muhii yllätys, sillä kärkisijoilla ei ole yhtään ennakkosuosikkien joukkoon kuuluvaa pelaajaa.

Evian Championshipin johtoon kolmannella kierroksella siirtyi Stepahanie Kyriacou (-14). Australialaisella on lyönnin etumatka toista sijaa jakaviin USA:n Lauren Coughliniin sekä Japanin Ayaka Furueen.

Kyriacou, 23, on voittanut urallaan kaksi kilpailua Ladies European Tourilla. USA:n kiertueelta maailmanlistalla sijalla 100 olevalla pelaajalla ei ykköstiloja löydy.

Yllätyksellisessä kilpailussa karsintarajan alapuolelle jäivät muun muassa Atthaya Thitikul, Leona Maguire, Yuka Saso, Charley Hull, Megan Khang, Carlota Ciganda ja A Lim Kim.

Evian Championshipissä ei ole mukana suomalaispelaajia.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

14.07.2024 17:23

Kiira Riihijärvi eteni kehnosti sujuneesta takaysistä huolimatta finaalikierrokselle

Kiira Riihijärvi (par) käytti sunnuntain puolella jatkuneen Epson Tourin kilpailun toiseen kierrokseen 74 lyöntiä. Hän menetti Milfordissa Connecticutissa pelattavassa koitoksessa asemiaan lähes 30 pykälää, ja on nyt jaetulla 49. sijalla.

Oululaislähtöinen pelaaja aloitti kierroksen hyvin tehden peräkkäiset birdiet Great River Golf Clubin kentän kolmannella ja neljännellä reiällä. Riihijärvi jatkoi huonon sään keskeyttämää kierrosta takaysin alkupuolelta, mutta peli sujui tahmeasti. Paikka finaalikierrokselle heltisi kuitenkin kahden lyönnin turvin.

Hartford Healthcare Women’s Championshipiä johtaa 36 reiän jälkeen Daniela Iacobelli (-11). Toinen yhdysvaltalainen, Riley Rennell, on kolmen lyönnin päässä. Espanjan Fatima Fernandez Cano ja Ruotsin Beatrice Wallin (-6) jakavat parhaina eurooppalaisina viidettä sijaa.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

14.07.2024 19:49

Samoojan kiri riitti keskikastiin Garcian viedessä potin Valderraman LIV-kisassa

Kalle Samooja on sijoittunut jaetulle 27. sijalle Espanjan Andalusiassa, Valderraman kentällä pelatussa LIV Golf -kiertueen kilpailussa. Samooja teki sunnuntaina tuloksen 69 (-2) ja yhteistuloksen +6.

Sijoitus on Samoojalle kuluvan kauden kolmanneksi paras. Kertaalleen hän on yltänyt 15 parhaan joukkoon. Samoojan edustama Cleeks-joukkue sijoittui joukkuekilpailussa jaetulle kuudennelle sijalle.

Niin henkilökohtaisen kisan kuin joukkuekisankin voitto ratkaistiin jatkorei’illä. Henkilökohtaisen kisan ykkönen oli lopulta Sergio Garcia, joka kukisti uusinnassa sunnuntaina loppumetreillä romahtaneen Anirban Lahirin.

Joukkuekisan ykköseksi kiri uusinnassa Garcian edustama Fireballs.

Kirjoittaja: Sami Sarpakunnas

Lue seuraavaksi: Golfpiste seuraa: Olympiavoittaja Justin Rose lunasti paikan kauden viimeiseen majoriin

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje