9.7.–16.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][29]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Bulgarian golftarjonta ei lepää pelkästään Mustanmeren turistikeitaiden varassa

Pirin on hyvä kenttä, mutta mieleen se painuu etenkin huikeiden maisemiensa ansiosta.

Tunnin, parin matkan päässä pääkaupunki Sofiasta on kolme tasokasta golfkenttää.

Bulgarian nousu kiinnostavien golfkohteiden joukkoon on ollut nopea. Rantakaupunki Varnan lähistölle, Mustanmeren rannalle rakennetut Thracian Cliffs, Black Sea Rama sekä Lighthouse Golf & Spa Resort tukevat toisiaan ja tarjoavat monta syytä bongata Bulgarian myös golfmaana.

Golf yhdistyy siis syystäkin useimpien mielissä Mustanmeren loma-alueeseen, mutta hyvää ja kohtuuhintaista golfia tarjoaa myös pääkaupunki Sofia ympäristöineen. Parin tunnin säteellä Sofiasta on kolme pelaamisen arvoista kenttää ja kesällä 2024 valmistuu neljäs.

Koska suoria lentoja Sofiaan ei Suomesta ole, päätin lähestyä kohdetta Kosovon ja Pohjois-Makedonian kautta. Kummassakaan maassa ei ole yhtään golfkenttää, mutta suora lento Pristinaan ja edulliset bussimatkat Pristinasta Skopjeen ja sieltä Sofiaan houkuttelivat: yhteishinnaksi maamatkailulle muodostui noin 35 euroa ja samalla pääsin tutustumaan uusiin maisemiin.

Golfia on pelattu Bulgariassa vuodesta 2000 alkaen. Maan ensimmäinen kenttä on vuonna 2000 auennut Air Sofia. Nykyään maassa on noin 3000 golfin harrastajaa. Pääkaupungista alle tunnin päässä sijaitsevat Pravets Golf Club sekä St Sofia Golf Club. Parin tunnin ajomatkan päästä löytyy Banskon hiihtokeskus ja sen läheisyydestä Pirin Golf Resort & Spa.

Pravets Golf Club

Noin puolen tunnin päässä Sofiasta sijaitsevan Pravetsin puistomainen kenttä istuu hienosti ympäristöönsä ja vaihtelevat väylät jättivät positiivisen muistijäljen, korkeuserojakin on sopivasti. Pitkään jatkuneiden sateiden jälkeen kenttä oli paikoitellen kostea, mutta muilta osin väylissä ei ollut moitteen sijaa. Griinit olivat tasalaatuisia ja bunkkerit hyvin hoidettuja, joten 60 euron pelimaksulle saa hyvän vastineen.

Peter Harradinen suunnitteleman kentän yhteydessä on laadukkaat harjoittelualueet ja valaistuksen ansiosta niitä voi hyödyntää myös iltaisin. Klubitalon toteutus on tyylikäs, ja niin ravintolatiloissa kuin pro shopissa aistii kunnianhimoa – ökyilyä ei kuitenkaan ole havaittavissa.

Noin 500 metrin päässä kentästä sijaitsee uusi, vuonna 2023 valmistunut lähes 250 huoneen Hyatt Regency. Kun yöpyminen onnistuu alle 100 eurolla per yö, on mahdollista rakentaa kohtuullisen hintainen golfpaketti Pravetsin upeissa maisemissa Balkanin vuorten juurella.

St Sofia Golf Club

St Sofian kentän pääsin vuonna 2005 pelaamaan yhdeksänreikäisenä, mutta tällä kertaa se jäi pelaamatta, kun rajuksi yltynyt toukokuinen sade sotki suunnitelmat ja kokemus supistui klubirakennukseen tutustumiseen.

Kuten monilla Baltian kentillä, myös St Sofian klubitalon suunnittelussa on otettu huomioon golfin ulkopuoliset käyttömahdollisuudet ja klubitalo onkin hyvin suosittu hääjuhlien ja kokouksien pitopaikka. Boutique hotellin viisi huonetta ja kylpyläosasto uima-altaineen viimeistelevät kokonaisuuden.

Bansko ja Pirin National Park

Noin kahden tuntia etelään Sofiasta sijaitseva Bansko on Balkanin suosituin talviurheilukeskus. Bulgarian lounaisosissa sijaitseva kaupunki on vilkas myös lumettomana aikana. Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluvan Pirin National Parkin läheisyydessä, Pirin vuoriston juurella sijaitsevaan kaupunkiin on Sofiasta hyvät yhteydet myös julkisilla kulkuneuvoilla. Majoituksen saa kohtuuhinnalla, sillä kilpailua on valtavasti, onhan alueella yli 200 hotellia.

Yksi alueen ympärivuotista toimintaa tukeva tekijä on Pirin Golf & Country Club, jossa on mahdollista pelata golfia usein 12 kuukautta vuodesta, vaikka virallisesti kenttä onkin auki vain huhtikuusta marraskuuhun. Huhtikuun alussa on tarjolla Golf & Ski -paketteja ja silloin voi aamun laskettelun jälkeen viettää iltapäivän golfkentällä. Banskon keskustan ja golfkentän välinen siirtymä sujuu vartissa.

Pirinin golfkentän suunnittelun takana on Lighthousen tapaan Ian Woosnam ja kenttä on isännöinyt muun muassa Euroopan Tourin kilpailuja. Neljästä lyöntipaikasta lyhin tuo mittaa hiukan alle 5 kilometriä ja pisin vaihtoehto 6,2 kilometriä.

Iso klubitalo mittavine ravintoloineen ja hyvin varustettu pro shop nostivat osaltaan odotuksia kenttää kohtaan. Kenttä lunastaakin ne hienosti ja taustalla siintävät lumihuippuiset vuoret tuovat oman mausteensa mukavaan golfpäivään.

Mielenkiintoiset väylät ja suurehkot griinit olivat hyvässä kunnossa jo toukokuun puolivälissä. Kenttä oli leikattu suhteellisen kapeaksi, joten tuuhea karheikko tuli tutuksi monella väylällä – tuloskortin katselu pelin jälkeen olikin päivän masentavin hetki.

Pirin Golf & Country Club ei ole mikä tahansa vapaa-ajan keskus. Golfklubin yhteydessä on erinomaiset harjoittelualueet ja peräti viisi harjoitusväylää. Alueen hotellissa on 71 huonetta, iso kylpylä hoitohuoneineen ja uima-altaineen. 150 hehtaarin kokoisella alueella on lisäksi noin 500 eri kokoista huoneistoa ja yli 100 huvilaa. Yli 20 erilaista ravintolaa ja pienet marketit varmistavat, että kaikki tarpeellinen löytyy läheltä.

Pelimaksu arkisin on noin 70 ja viikonloppuisin 85 euroa. Erilaisilla paketeilla kustannukset muuttuvat selkeästi edullisemmiksi ja alueelle majoittuvan asiakkaan pelimaksu käytännössä puolittuu.

Sopivasti erilainen, edullinen golfkohde

Vaikka kenttien pelimaksut eivät ole Sofian lähistöllä mitenkään huippuedullisia, on hinta-/laatusuhde todella hyvä. Nähtävää riittää myös golfkenttien ulkopuolella ja vanhempien taajamien monta sataa vuotta vanhat rakennukset tuovat mukavasti rosoisuutta uudehkojen golfrakennelmien oheen.

Kun majoituksen saa neljän-viiden tähden hotelleissa alle 100 eurolla per yö, voi todeta golfmatkailun Balkanilla ainakin toistaiseksi onnistuvan kustannustehokkaasti.

Lue seuraavaksi: Paraguay täydensi golfbongarin kartan maanosassa, jossa golf on vielä pienen pieni laji

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje