9.7.–16.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][29]
KilpailuaSuomalaista

9.7.–16.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][29]
KilpailuaSuomalaista
DP World Tour - Kilpagolf

Kotiyleisö hyvästeli kuninkaat ja kuningattaret tavanneen huippugolfin ihmemiehen Münchenissä  

Bernhard Langer sanoi müncheniläisyleisölle näkemiin. Kuva: Getty Images

Bernhard Langer aikoo jatkaa uraansa PGA Tour Champions -kiertueella.

Münchenin DP World Tour -kilpailun katsojat kokivat perjantaina ikimuistoisen hetken, kun lajin ikoneihin kuuluva Bernhard Langer heilutti kotiyleisölle viimeisen kerran kättään raikuvien aplodien tahdittamana.

Langer pelasi BMW International Openissa kierrokset 71–73, ja karsintaraja karkasi kolmen lyönnin päähän.

Langer, 66, on tehnyt kilpagolfia pidempään seuranneisiin lähtemättömän vaikutuksen. Vaikka Yhdysvalloissa asuvaa saksalaista on 2000-luvulla nähty harvakseen Euroopassa, ehti hän pelata urallaan 513 DP World Tourin (ent. European Tour) kilpailua. Voittoja Euroopan kiertueella Langerille on kertynyt 42. Enemmän ykköstiloja on haalinut ainoastaan Seve Ballesteros.

Vaikka hän ei koskaan voittanut kotimaansa merkittävintä turnausta, oli München Eichenriedin kenttä osuva paikka jättää jäähyväiset saksalaisyleisölle.

”Tätä on vaikea pukea sanoiksi. Tämä on ollut unelmien täyttymys. Olen saanut elää unelmaani yli 50 vuotta”, Saksan avoimissa kuudesti toiseksi sijoittunut Langer sanoi DP World Tourin haastattelussa kyyneleitä pidätellen.

”Olen saanut matkustaa ympäri maailman, ja tavata kuninkaat sekä kuningattaret ja pelata golfia kaikenlaisten ihmisten kanssa liikemiehistä muurareihin. Mahtavia muistoja kaikkialta maailmasta.”

Ammattilaiseksi 15-vuotiaana

Yli 100 ammattilaisturnausta voittanutta Langeria voidaan pitää menestys ja uran pituus huomioiden yhtenä huippu-urheilun ihmeistä. Hän toimi apulaisvalmentajana Munich Golf Clubilla, ja ryhtyi ammattilaiseksi vuonna 1972. Langerin mukaan saksalaiset eivät vielä tuolloin ymmärtäneet, mitä tarkoittaa, kun joku pelaa golfia ammatikseen.

Uraani on mahtunut paljon ylä- ja alamäkiä.

Hän voitti ensimmäisen kilpailunsa Euroopan kiertueella vuonna 1980 ja viimeisen 22 vuotta myöhemmin. Langer sai Mastersin vihreän takin ylleen kaudella 1985 ja seuraavana vuonna hänestä tuli vastaperustetun maailmanlistan ensimmäinen ykköspelaaja. Jälkimmäisen Mastersinsa lähes 20 top 10 -sijoitusta majoreissa saavuttanut Langer voitti vuonna 1993.

Baijerin osavaltiossa Anhausenissa syntynyt Langer pelasi kymmenen Ryder Cupia ja toimi vuoden 2004 Euroopan joukkueen kapteenina. Näistä seitsemän päättyi vanhan mantereen miehistön voittoon.

Puttijipsi varjosti uraa

Langer on kärsinyt urallaan psyykkisistä ja keskushermostollisista syistä johtuvasta puttijipsistä, joka sai hänet laittamaan lyhyen putin ohi sunnuntain kaksinpelissä Hale Irwiniä vastaan vuoden 1991 Ryder Cupissa Kiawah Islandilla. Matsi päättyi tasan, ja puolikas piste riitti USA:lle niukkaan voittoon haasteottelussa.

”Uraani on mahtunut paljon ylä- ja alamäkiä. Jipsin ohella minulla on ollut fyysisiä vaivoja ja muita. Mutta upeita hetkiä on riittänyt valtavasti. On ollut etu kuulua Big 5:een ja pelata heidän kanssaan”, Langer sanoi.

Big 5 muodostuu Langerin ohella neljästä muusta eurooppalaistähdestä, Seve Ballesteroksesta, Ian Woosnamista, Nick Faldosta ja Sandy Lylestä. Kaikki ovat World Golf Hall of Famen jäseniä ja voittaneet majoreita. Ainoastaan Lyle ei ole koskaan ollut maailmanlistan ykkösenä.

”Sparrasimme toisiamme, ja teimme Euroopan kiertueesta vahvan 1980- ja 1990-luvuilla.”

Pelit jatkuvat Champions-kiertueella

Hän on rakentanut hienon uran myös yli 50-vuotiaiden PGA Tour Champions -kiertueella, jolla on tullut ennätykselliset 46 voittoa. Langer aikoo jatkaa kilpailemistaan ikämiestourilla vastakin.

Langerin piti tehdä huhtikuussa jäähyväisvisiitti Augustaan, mutta akillesjännevamma esti kaksinkertaisen Masters-sankarin osallistumisen major-turnaukseen.

Kokonaan Langer ei Euroopan kenttiä jätä, sillä hänet nähtäneen Senior Openissa myös tulevina kausina. Kilpailu käydään tänä vuonna Carnoustiessa Skotlannissa. Viimeiseksi kaavailtu Masters lykkääntyi vuodella, joten Langer pelaa ensi keväänä Augustassa vielä yhden pääkiertueiden kalenteriin kuuluvan turnauksen.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje