Rock oli projektina ainutlaatuisen haastava. Hannu Jalkasen oli määrä olla mukana kolme kuukautta, mutta hommassa menikin vuosia eikä loppua vielä näy.
Hannu Jalkanen joutui golfkenttärakentamisen kanssa tekemisiin aikanaan vähän vahingossa. Vahinko poiki uusia toimeksiantoja ja nykyään Jalkanen lienee Suomen kokenein golfkentänrakentaja. Ammattitaidolleen olisi ottajia, mutta Jalkanen ei taida enää ottaa hommia vastaan.
”Niin olen itselleni luvannut. Mutta olen minä monta muutakin asiaa luvannut”, hän nauraa, ”75 vuotta on jo mittarissa”, hän kiirehtii lisäämään.
Vuodet eivät näy olemuksissa ja askel on kevyt, kun Jalkanen esittelee Rock Golfia, jonka rakentamisessa hän on ollut mukana yli kolme vuotta projektinjohtajan ominaisuudessa. Vielä pari seuraavaa menee kiinteistökehityshankkeen puitteissa Pickalasssa.
Rockin kimppuun Jalkasen houkutteli kentän suunnitellut Lassi Pekka Tilander, jonka kanssa hän on ollut rakentamassa useampaakin golfkenttää ja jonka ammattitaitoa hän arvostaa korkealle.
”Pohdin pari päivää ja ajattelin, että pannaan juna raiteilleen ja hyppään sitten pois. Ajattelin olevani mukana kolme kuukautta”, hän kertoo.
Rockissa Jalkasta kiinnosti kiinteistökehitysprojekti. Golfkenttiä hän on ehtinyt tehdä niin paljon, että projekteina ja oppimismahdollisuuksina ne eivät enää juuri herätä innostusta.
Jalkasen CV kentänrakennuksesta on komea: Nevas, Nokia, Botnia, Hartola, Himos, Harjattula, Lakeside, Nordcenter Benz, Kuortane, Linna, Rock ja Suomen ulkopuolella Moscow Country Club Venäjällä, Miklagaard ja Holstmark Norjassa ja Pärnu Bay Virossa.
Lassi Pekka Tilanderin lisäksi Jalkanen on ehtinyt työskennellä yhdessä useiden nimekkäiden suunnittelijoiden ja suunnittelutoimistojen kanssa. Tutuksi ovat tulleet mm. Robert Trent Jones jr., Jeremy Slessor, Tim Lobb ja Nick Faldo.
”Tässä Rock-projektissa oli niin paljon muitakin elementtejä kuin perusprojekteissa, eri suunnittelijoitakin oli noin 30 erilaista”, hän kertoo.

Hannu Jalkanen on johtanut Lassi Pekka Tilanderin (oik.) vision siirtämistä käytäntöön.
Kiinnostavan työnkuvan lisäksi Jalkasen sai kiinnittymään Pickalaan hankkeen henki ja työilmapiiri.
”Lisäksi Kari (Karvinen) on ymmärtänyt sen, että anna hyvän kiertää. Missään hankkeessa en ole nauttinut niin paljon kuin täällä. Tämä ei ole mitään Karin kehumista, vaan ihan fakta. Tämä on todella mukava työmaa.”
Jalkaselle selvisi heti projektin alussa, että savotta on hurja. Maa-alue oli golfkenttää ajatellen enemmän kuin haastava. Räjäytettävää kalliota oli paljon, samoin syvästabiloinnin vaativaa suota. Lisäksi vesiesteiden reunojen rakentaminen edellytti hyvin vaativaa insinöörirakennusta.
Haastavuuden takia Jalkanen vaati heti alkuun tarkat geo- ja rakennussuunnitelmat projektille. Tärkeää oli myös se, että budjetti oli riittävä. Kokonaisuudessaan Rockin rakennusprojekti oli niin vaativa, että ilman tukevaa rahoitusta se olisi jäänyt haaveeksi jo alkumetreillä.
Jalkanen kiinnittyi urakkaan itsekin niin vahvasti, että oma golfharrastus jäi kuin varkain paljon vähemmälle kuin viime vuosina. Tänä kesänä hän aikoo pelata enemmän kotikentällään Talmassa.
Projektinjohtajan työnkuva on todella laaja. Käytännössä se tarkoittaa, että jokaisen langanpätkän toinen pää roikkuu Jalkasen kädessä. Paljon nojaa vahvaan käytännön kokemukseen.
”Pitää osata lukea luontoa ja maastoa ja osata arvioida, mitä tulee vastaan ja miten asiat tehdään”, hän kuvailee.
”Kasvusto, puusto, näkyvät kalliot… en hirveästi ylläty enää, tiedän missä kuusi kasvaa ja missä koivu kasvaa… sitä kautta syntyy yleiskuva”, hän kuvailee.
Rockilla kaikki on tehty viimeisen päälle. Kastelujärjestelmä on todella laaja ja kattava ja kuivatus tehokas. Mediapäivänä kentälle päästiin rankan aamusateen jälkeen, mutta vedestä ei kentällä ollut tietoakaan. Kapillaaribetoniset bunkkeritkin imaisivat veden kuin huomaamatta.
Pitää osata lukea luontoa ja maastoa ja osata arvioida, mitä tulee vastaan ja miten asiat tehdään.
Kentän pinnasta vesi hulahtaa läpi tehokkaasti siksikin, että kasvualusta on puhdasta hiekkaa, jossa ei ole humuskerrosta lainkaan. Se on Suomessa harvinainen ratkaisu ja rakennusvaiheessa hyödynnettiin ranskalaisen agronomin, Sylvain Duvalin erikoisosaamista.
Kuten rakennusprojekteissa tapana on, budjetti venyy ja paukkuu yleensä moneen kertaan. Niin oli Rockinkin kohdalla. Klubitalostakin tuli lopulta ajateltua suurempi, joskin erinomaisesti maisemaan sopiva ja tyylikkään maanläheinen. Lisäksi huoltokalusto, joka alun perin oli tarkoitus vuokrata Pickalasta, päätettiin hankkia omaksi.
Alusta asti Kari Karvinen on uskaltanut sanoa ääneen, että hän haluaa tehdä Rockista maailman parhaan par 3 -kentän. Taloudellisesti yhtälön on määrä toimia niin, että tonttimyynti, jota vuoden 2027 Asuntomessut ryydittävät, täyttää kassan ja tasaa tilit viiveellä.
Kova tavoite näkyy yksityiskohdissa. Pelkästään tiipaikkojen kivimuurien pengerten latomiseen meni pieneltä yritykseltä enemmän kuin yksi kesä.
”Ei ole mikään vitsi, että ollaan tekemässä maailman parasta par 3 -kenttää. Se näkyy kaikessa”, Jalkanen sanoo.
Voisiko toimittaja oikolukea tekstinsä vielä kertaalleen, kiitos.