9.7.–16.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][29]
KilpailuaSuomalaista

Golfharrastuksen alamäki

Etusivu Foorumit Yleistä Golfharrastuksen alamäki

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 59)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • Luin jo keväällä sosiaalisen median puolelta kuinka moni ihmetteli kun ei enää kentillä pelaajat tervehdi toisiaan ja kuinka lähtöaikavarauksia muutetaan juuri ennen lähtöä. Moni epäili syyksi päivässä golfariksi kursseja ja kuinka etikettiä ei enää opeteta.

  Nyt tuli tällainen artikkeli vastaan:

  13 egregious golf-etiquette violations our readers witnessed on the course

  Hidas pelaaminen, alastulojälkien korjaamatta jättäminen, nuuskaaminen, päihtyneenä golfautoilu, kilpailuissa kusettaminen, musiikin soitto, onhan näitä ongelmia jotka ovat lisäntyyneet harrastajamäärien myötä.

  Olisiko ratkaisuna kenties yksityisklubien perustaminen, joihin ei pääsisi kuin maksamalla liittymismaksun? Nämä päivässä golfariksi voisivat sitten pelata keskenään julkisilla kentillä.

  Mites realistinen ajatus noin niinkun omasta mielestäs ehdotuksesi oli? Olisko kuitenkin helpompi jos itse kukin menis itseensä ja opettelis ihan vaan käyttäytymään ja ottamaan toiset huomioon? Taitaa molemmat kyllä olla utopiaa mutta noin niinkun kauniita ajatuksen tasolla… mutta se mikä on ihan realistista, niin kun näette typerää käyttäytymistä kentällä niin ryhdistäydytte ja sanotte näille puupäille, että noin ei käyttäydytä tällä kentällä. Kaikki vaan ei tohdi eikä uskalla, minä kyllä uskallan ja kyllä sanon!

  Moni näkee golfin alamäkenä sen, minkä toinen näkee ”mun tapa pelata”

  Menneinä aikoina oli aika tarkat käyttäytymissäännöt golfiin sisältäen mm. Pukeutumisohjeita kentällä tai klubilla. Eräälläkin Etelä-Suomen klubilla edellytettiin klubitakin käyttöä, pelivaatteissa ei ollut mitään asiaa klubin sisätiloihin. Sama koskee montaa muuta käyttäytymistä kentällä, tai varauksen muuttamista viime tingassa. Myös golfautolla ajellaan missä sattuu tai kärryjä vedetään/ajetaan surutta ”no trolleys” kyltistä välittämättä, musiikki soi ja nuuskaa syljeskellään minne sattuu.

  Minulle sopii hyvin nykyinen vapaampi pukeutuminen (esim paita ilman kauluksia) tai jopa lakki päässä klubin sisätiloissa. Sen sijaan sellainen käytös, joka vaikuttaa kenttään tai aiheuttaa häiriötä laajemmin on minusta ikävää ja tuomittavaa.

  Mutta meillä ”min tapa pelata” yhteiskunnassa on niin monta käsitystä hyvästä etiketistä, että voi olla vaikeaa saada kasaan yksityisklubia, jossa kaikilla olisi yhtenevä käsitys etiketistä

  Erittäin hyvä vastaus nimimerkki Putti-Possulta, arvostan sitä. Noin se on että tämä ”mun tapa pelata” ja päivässä golfariksi ovat pilanneet hienon harrastuksen, joka perustui herrasmiesten – ja naisten korrektiin tapaan pelata yhteistä peliä, etikettiä ja sääntöjä noudattaen.

  Nyt on rimaa laskettu ja laskettu, kaikenlainen roskaporukka tekee jotain Youtube-videoita ja mellastaa ainakin Etelä-Suomen kentillä ilmaiseksi ns. näkyvyyttä vastaan. Oikeasti niitä videoita ei katso juuri kukaan.

  Meillä Kirkkonummella nyt on vielä sentään kaksi kenttää, joihin pidetään tiukkaa seulaa, on nostettu green fee sen verran ylös että ketä tahansa ei päästetä kentälle. Vielä kun ymmärtäisivät erota golfliitosta, tiedä vaikka ensi syksyn yhtiökokouksessa otettaisiin asialistalle, enemmän on heistä ollut haittaa kuin hyötyä, olisi kyllä historiallinen päätös! Näin olen vieraspelaajia ei tarvitse ottaa vastaan lainkaan ja kentän osakkaat laitetaan etusijalle!

  Eilen oli taas kentällä kännissä autoilijoita muutama peräkkäinen ryhmä. Monet kentät mainostavat sivuillaan ”järjestä kaverikisat” eli kentät itse yllyttävät pelaamaan hälläväliä mikä meno kunhan rahaa tulee. Möykkääviä ryhmiä ja yleensä scramble pelimuotona. Ei muutosta näköpiirissä koska jos rahaa tulee niin millään ei ole mitään väliä. Poliisille soittokaan ei taida olla ratkaisu koska soittaja saa kusipään maineen.

  Rohkeasti vaan soittamaan 112! Poliisi ei kenellekkään paljasta soittajaa. Kun saadaan joitakin kuskeja kiinni, niin varmasti lehdet siitä kirjoittavat ja myös nämä kentät ottavat asian kunnolla esille. Viimevuotisesta Peuramaan syksyisestä ”hulabaloo-kisasta” on poliisille mennyt tieto ja tulevat tänä vuonna asiaan puuttumaan!

  Toki golfharrastuksen alamäki ja käytöshäiriöt ovat osa isompaa yhteiskunnan muutosta, katsokaa nyt mitä kouluissa ja ympäristössä tapahtuu. Iso osa junioreista on erityisnuoria, joiden PISA-tulokset ovat romahtaneet. Näitä sitten houkutellaan kentille, pelaavat käytännössä ilmaiseksi. Jos eivät osaa täysi-ikäisinä kunnolla edes lukea tai laskea, niin miten on sitten etiketin ja sääntöjen noudattamisen kanssa?

  Golfliitto on antanut näille ongelmille hiljaisen hyväksyntänsä, ikävä kyllä. Kokonaisia koululuokkia on kuljetettu opetusministeriön taloudellisella tuella golfkentille ”tutustumaan lajiin”. Miksi tällainen strategia ja mikä idea tuossa on?

  Pitäisi enemmän kunnioittaa ja ottaa huomioon niitä jotka näitä kenttiä käytännössä rahoillaan pyörittävät, eli keski- ja seniori-ikäisiä osakkaita. Miksi golfliitto ei julkaise slogania, osakas ensin, sitten vasta muut?

  Meidän kenttäyhtiössä on tarvittaessa toimitusjohtajia vaihdettu ja pidetty tiukkaa seulaa jäsenien suhteen, eikä ole menty näihin liiton humpuukiprojekteihin mukaan. Hyvä niin.

  Joillekin kentille voisi laittaa esim. K-25 ikärajoituksen, vähentäisi paljon ongelmia. Golfautoilijoille pakollinen puhallutus ja pelaajille GPS-seuranta pelinopeuden tarkkailua varten.

  Itse kyllä kannattaisin vastakkainasettelun lietsomista tässä(kin). Kyllä teidän vanhempienkin senioreiden olisi hyvä mieltää, että maailma muuttuu ja myös golfiin tulee uusia sukupolvia jotka eivät nyt ihan välttämättä toimi samoin kuin 1980-luvulla. Ylilyöntejä varmasti on, en kannata kännissä sähläämistä golfkentillä, mutta en kyllä turhaa pönöttämistäkään. Oppia voisi ottaa vaikka monista ruotsalaisista golfUrheiluseuroista, joissa on laajaa junioritoimintaa. Vaikka Falsterbo. Itse juuri täytin 60, mutta en todellakaan lähtisi tekemään golfista turhalla nipottamisella ikävää nuorisolle tai vaikkapa nuorehkoille naisille liialla pukeutumiseen liittyvällä holhoamisella. Sporttivaatetus hyvä, musiikkia saa kuunnella, hauskaa pitää. Kännisekoilut saavat jäädä muualle, mutta muuten relax, be happy and let all flowers florish. Peace.

  Kommenttien perusteella oon helvetin tyytyväinen etten pelaa samalla kentällä nimimerkin HirsalaK kanssa.

  Tunkkanen pölähdys jostain 80-luvulta.

  ”Hidas pelaaminen, alastulojälkien korjaamatta jättäminen, nuuskaaminen, päihtyneenä golfautoilu, kilpailuissa kusettaminen, musiikin soitto, onhan näitä ongelmia jotka ovat lisäntyyneet harrastajamäärien myötä.” HirsalaK

  Ja tämäkö on Tuhtimonnin mielestä tunkkanen pölähfys 80 luvults….

  Miksi kentillä on kova äänistä musiikkia? (Sitä haluavat voivat kuunnella musiikkia korvakuullokkeilla muita häiritsemättä). Tämä on lähes yhtä itsekeskeistä ja itsekästä kuin pelata 4t 30 min kierroksia silloin kun takana on golffin pelasjia.

  > Miksi kentillä on kova äänistä musiikkia?

  Nykyaikaa: ”koska mä haluan”

  HirsalaK on asian ytimessä.

  ” Pitäisi enemmän kunnioittaa ja ottaa huomioon niitä jotka näitä kenttiä käytännössä rahoillaan pyörittävät, eli keski- ja seniori-ikäisiä osakkaita”

  Miten ja missä voin sitä kunnioitusta tulla osoittamaan? Onko iltarukous ok vai pitäisikö tulla ihan kumartamaan … tai tarjota olutta/kahvia klubilla? Ehdotan, että pidämme minuutin hiljaisen hetken nykyisille ja entisille seniorgolfareille, niin on sekin muodollisuus hoidettu 😉

  HirsalaK on täysin oikeassa.

  Kentillä ja klubilla on syytä edellyttää kaikkien noudattavan hyviä tapoja, asiallista käytöstä, kohteliaisuutta muita pelaajia sekä kentän henkilökuntaa kohtaan. Useimmilta kentiltä löytyy tähän liittyvät kirjalliset ohjeet eli ns. golf-etiketti. Kysymys on myös siitä että osaa toimia pelaamisessaan oikealla tavalla.

  Tästä linkistä löytyy ohjeet- https://golf.fi/pelaajalle/kayttaytyminen/

  Ei pitäisi olla liikaa vaadittu.

  Nuuskapusseja ei muuten ole tänä vuonna näkynyt griineillä eikä teeboxeissa. Ehkä nuorisossa on kuitenkin toivoa, tai sitten en vaan näe. Tervehtiminen on toki suomalaisille vähän vaikeaa aina, mitä tuokin oikein ajattelee.

  En usko että ”päivässä golfariksi” olisi ongelman alku. ”Mun tapa pelata” voi ollakin, kun uusien harrastajien kalastelussa yritetään uudistaa golfia nuorekkaaksi. Se on ihan ok muuten mutta eihän koko nuoriso örvellä muutenkaan. Miksi siis tehdään lajia örkeille sopivaksi? Kyllä urheilevaa hyvin käyttäytyvää nuorisoa on, eihän futiskaan tarvitse örvellystä.

  Suunta on ehkä vähän väärä. Palloa ilmaa!

  Osakkaille kunniaa.. niille jotka aikanaan uskoivat katteettomat myyntipuheet ja tajuavat etteivät koskaan tule saamaan omiaan sijoituksesta. Ja sitten niille jotka ostivat 150€:lla näitä osakkaita ja ovat nyt omistavaa luokkaa ja uskovat ettei muuta rahaa tulekkaan.

  Noh. saattaa esim Pickalan uudistus käydä omistajan kukkarolla. Se on toki omistajien oma päätös. Aika harvoin näitä taitaa tulla. Omistaminen ja pelaaminen voisi olla eri asia vaan golf kentän omistaminen ei taida näillä leveysasteilla olla kannattavaa. Joten, kumarrus kuitenkin teille vilpittömästi! Muuten ei paljoo pelattaisi. Ei tiedä vaikka joskus ostaisin osakkeen.

  Kyllä nuo uudistukset käyvät omistajien kukkarolla, sehän on selvä asia. Itse maksan vuodessa vajaan satasen rahoitusvastiketta, mutta saan osakkeenomistajana Kultakortti edun. Rahoitusvastike noin 80 €, kultakortti 175 €. Mielestäni kohtuullinen korvaus vierailusta hienoilla kentillä, esim Ring side Golfissa yms.

  Uusimman golflehden pääkirjoitus ylisti kuinka lajista on Suomessa tulossa yhä rennompaa ja sitä kautta nuorisoa houkotellaan mukaan. Samalla heitetään etikettiä ja hyviä käytöstapoja noudattavat keski-ikäiset ja seniorit bussin alle. He kuitenkin maksavat täysiä pelioikeusmaksuja, toisin kun nuorisopelajaat, jotka pelaavat käytännössä ilmaiseksi.

  Moni ei pidä tästä rennommasta menosta joka on suoraan sanottuna sekoilua ja tämä pitää voida vapaasti kertoa. Golfliitto on kuitenkin toista mieltä ja on puolensa valinnut. Yhä useampi seniori tulee lopettamaan muutoksen johdosta, eivät halua olla mukana tässä ”mun tapa pelata” touhussa.

  HirsalaK: ”Uusimman golflehden pääkirjoitus ylisti kuinka lajista on Suomessa tulossa yhä rennompaa ja sitä kautta nuorisoa houkotellaan mukaan. Samalla heitetään etikettiä ja hyviä käytöstapoja noudattavat keski-ikäiset ja seniorit bussin alle. He kuitenkin maksavat täysiä pelioikeusmaksuja, toisin kun nuorisopelajaat, jotka pelaavat käytännössä ilmaiseksi.
  Moni ei pidä tästä rennommasta menosta joka on suoraan sanottuna sekoilua ja tämä pitää voida vapaasti kertoa. Golfliitto on kuitenkin toista mieltä ja on puolensa valinnut. Yhä useampi seniori tulee lopettamaan muutoksen johdosta, eivät halua olla mukana tässä ”mun tapa pelata” touhussa.”

  Lähes kaikesta eri mieltä HirsalaK:n kanssa
  – rentous ei käsittääkseni tarkoita huonoja köytöstapoja ja etiketin laiminlyöntiä
  – huonoja käytöstapoja näkee ihan kaiken ikäisten keskuudessa (eli esimerkiksi kärryjä ja golfautoja ajetaan mistä sattuu, eikä jälkiä korjata)
  – Maksavatko seniorit täysiä pelioikeusmaksuja, eivät enempää kuin nuoremmatkaan
  – Golfliitto ei ole ”puoltansa valinnut”, koska ei ole mitään ”puolia”
  – Golfkenttien käytöstä, hinnoittelusta ja säännöistä päätetään Golf Oy:n hallinnossa, jotka ovat pääsääntöisesti seniorgolfareiden hallinnassa
  – Golfliitto on golfseurojen keskusorganisaatio, joka toteuttaa golfseurojen ”senioripäättäjien” tahtoa ja päätöksiä

  En ymmärrä tätä tarvetta luoda vastakkainasettelua, kun golf on ennen muuta sosiaalinen peli. Siinä pelataan erilaisten ihmisten kanssa, eivätka kaikki ole samanlaisia kuin ”minä”. Mikäli omassa maailmankuvassa korostuu MINÄ, golf sopii aika huonosti tällaiselle ihmiselle.

  Minä pelaan reilu sata kierrosta vuodessa, joista osa ulkomailla. Omaan peliryhmääni ei ole viime vuosina kertaakaan sattunut HirsalaK:n mainitsemia ”sekoilevia” nuoria. Muutaman kerran toki seniori-ikäsiä, jotka juopottelevat kierroksen aikana, kiroilevat ja käyttäytyvät töykeästi. Mutta silloinkin nautin omasta pelistä ja hyväksyn toiset sellaisen kuin ovat. Joku jättää aika ajoin pallojäljet korjaamatta griinillä tai bunkkerin haravoimatta … minä teen sen hänen puolestaan … viimeistään muutaman tällaisen avunannon jälkeen, kanssapelaajatkin ovat ymmärtäneet itse korjata jälkensä (ei tarvitse edes sanoa mitään asiasta).

  Eli vaikka olen seniori-ikäinen ja noudatan käytöstapoja ja etikettiä, seison Golfliiton nykyisen linjan takana,

  Kyllä tosi monella kentällä on nykyään nuorisopelioikeus, jossa yläikärajana on jopa 30 vuotta (minun mielestä ei ole enää nuoresta henkilöstä kysymys). Yleensä he maksavat noin puolet täydestä pelioikeusmaksusta. Junioripelioikeudet on sitten vielä erikseen, jotka ovat käytännössä melkein ilmaisia. Seniori-ikäraja taas on golfissa 50 vuotta, eivät saa mitään alennuksia.

  Golfliiton virallisena tavoitteena on 200 000 golfharrastajaa, eli määrä korvaa heidän mielestä laadun. Tavoitteesta uupuu vielä noin 50 000, siksi rimaa on lajiin pääsemiseksi on laskettu ja laskettu. Kenen etu tämä sitten on, ei kenenkään paitsi golfiiton, jolla olisi kyllä sijoitusvarallisuutta toimia pienemmilläkin harrastajamäärillä.

  Kenttäkohtaisia eroja on, se myönnettäköön, meillä Kirkkonummella toimii kaksi korkean profiilin kenttäyhtiötä, joilla on asiat kunnossa. Näiden osakkailla on myös lompakko kunnossa, niin ei tarvitse lähteä alehinnoilla houkuttelemaan aloittelevia pelaajia.

  Jos haluaa nähdä huonoa käytöstä ja sekoilua, niin käykää tutustumassa vaikka Nevakseen. Siellä sattuu ja tapahtuu.

  Mikä ihmeen tarve Hirsalalaisen on mennä Nevakseen pelaamaan, kun siellä on jumalatonta menoa. Nevas ihan itse saa päättää omasta hinnoittelustaan ja nuoriso- tai seniorialennuksista. Paitsi, että Suomengolfseniorien jäsenet pelaavat lukuisilla kentillä puoli-ilmaiseksi.

  Ihan sama, jos Stockmannin kanta-asiakkaat päivittelisivät sitä, miten heikkoja tuotteita Halpa-Hallissa myydään ja kun sinne on vielä niin hankala kulkeakin.

  Minulla on vuosia edellisestä Hirsalan käynnistä, mutta ei siellä silloinkaan riehunut nuoriso. Sen sijaan aluetta terrorisoi ex-jääkiekkoilija, jolla urheiluautosta ilmeisesti pakoputki rikki tai muuten vaan halusi huudattaa autoaan.

  HirsalaK taitaa olla niitä senioreita, jotka ovat ehkä eniten ärsyttävintä peliseuraa. Kitsevät ja valittavat kaikesta (ja etenkin nykynuorisosta) ja kuinka asiat olivat ennen paremmin.

  Onko Hirsala nyt taloudellisissa ongelmissa vastikemaksu muutoksien jälkeen?

  Itse koen niin että kaikki tämä edellä mainittu kuuluu omalla tavallaan suomalaisen golfharrastukse(e)n sekä siihen liittyvän kaupallisen liiketoiminnan kehittymiseen. Näin harrastajat sekä palveluita tarjoavat yhteisöt (seurat, kenttäyhtiöt ym.) hakevat omaa paikkaansa, profiloituvat ajan myötä pelaamaan tai palvelemaan omaan kokonaisuuteensa parhaiten sopivia kenttiä, Asiakkaita, jäseniä, omistajia jne.

  Tällaisen kokonaisuuden muodostuminen ottaa oman aikansa, eikä kansalaisten elämään vaikuttavien toimialojen rakenteet tule koskaan täysin valmiiksi. Ajat muuttaa yhteiskuntaa ja samalla ihmisten arvostukset erilaisia harrastuksia sekä yhteisöjä kohtaan muuttuvat vuosikymmenien myötä.

  Joitain perusasioita voi tietenkin hahmottaa. Pitäisin varsin todennäköisenä että ns. pitkässä juoksussa samanlaisista arvoista kiinnostuneet sekä niitä edustavat ihmiset hakeutuvat enemmän ja vähemmän kaltaistensa seuraan. Varsinkin vapaa-aikaan sekä harrastuksiin liittyvissä yhteyksissä. Samaan suuntaan voi vaikuttaa yhteiskunnallinen ja taloudellinen asema sekä esim. perheiden valinnat asumisyhteisöjen, lasten koulutuksen yms. osalta.

  Golfharrastuksen suhteen esimerkkiä tällaisesta kehityksestä löytää ulkomailta, sieltä missä laji on tunnettu jo pidempään ja pelaajia on huomattavasti enemmän kuin meillä. Ehkä näin tapahtuu meilläkin, palveluiden kysyntä ja tarjonta lisääntyy sekä suuntautuu erilaisille käyttäjille sekä kohderyhmille. Toisekseen on hyvä ymmärtää harrastajien ikään sekä sukupolvien erilaiset tarpeet ja käytöstavat. Ei liene kenellekään yllätys että nuoremmat yleensäkin viihtyvät mielellään toistensa seurasssa. Heidänkin kohdallaan elämän arvot muuttuvat ajan myötä (perhe, lasten kasvatus, koouluttaminen, työn ja tekemisten muutokset jne.), mikä usein näkyy myös harrastuksien osalta.

  En olisi erityisemmin huolestunut lajin tulevaisuudesta. Jo nykyiselläänkin on tarjolla erilaisia tapoja (osakkuudet, pelioikeudet, peliliput, GF:et) sekä toinen toistaan hienompia kenttiä. Jos nyt ei aina ja/tai kaikkina aikoina täydellisesti oman mieleen tai mielentilaan sopivia niin kuitenkin valittavaksi asti.

  Näillä mennään ja mukavia slaissivapaita kierroksia kaikille!

  ”Onko Hirsala nyt taloudellisissa ongelmissa vastikemaksu muutoksien jälkeen?”

  Minkä verran Hirsalassa mahdetaan pelata oman osakkeen tuomalla pelioikeudella ja mikä on yhtiön myymien pelioikeuksien osuus? Kohtalaisen täyttä on kentällä ja sitten vielä tungetaan viikonloppuihin erilaisia tapahtumia. Kun on vaan 18 reikää niin ei hyvä.

  Täyspelioikeus 1190 € ei ole halvimmasta päästä mutta siihen ei myöskään sisälly riskiä pakkovastikkeesta.

  Onpas kovaa tuo vastakkainasettumisen tarve, sekä HirsalaK että muutamat ….
  Pelailen kaudessa n. 70 – 100 kierrosta, enkä juurikaan tapaa peliä häiritsevää käytöstä; ainoat harminaiheet ovat pieni roskaaminen (lähinnä nuuska- ja nikotiinipussit) sekä lyönti- ja alastulojälkien satunnainen korjaamattomuus. Tätä (aiemmin tumpit) on esiintynyt aina, ehkä etikettitiedostamista kannattaisi tehostaa; useinhan se on tiedostamiskysymys … .

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 59)
Vastaa aiheeseen: Golfharrastuksen alamäki

Etusivu Foorumit Yleistä Golfharrastuksen alamäki