Harvalla kentällä Suomessa pelaajat ja muut ulkoilijat liikkuvat samalla alueella.
Myöhään viime sunnuntaina Suomen vanhimmalla golfkentällä Helsingin Golfklubilla sattui verrattain harvinainen tilanne. Talin golfkenttä sijaitsee Pitäjänmäessä kaupungin omistamalla maalla. Vehreä puistoalue on kaikkien käytössä ja monet ei-golfarit hyödyntävät sitä ulkoiluhetkillään.
Näin teki myös koiriaan ulkoiluttamassa ollut nainen sunnuntaina yhdentoista aikaan illalla. Golfkentän viereisen asuinalueen julkiseen Pajamäkeläiset Facebook-ryhmään jakamassaan julkaisussa hän koki olleensa jopa hengenvaarassa golfareiden toimesta.
Ulkoilija ja golfarit kohtasivat Talin 16. (par 3) väylällä.
”Mies viininpunaisessa neuleessa ryhtyi kiireellä lyömään palloa minua ja koiria kohti. Huusin ja varoitin, yritin juosta alta pois. Ei. Hän vaan löi pallon. Varokaa ihmiset. Kentälle on astunut uusi sukupolvi, joka pelaa aukioloaikojen ulkopuolella. Ihmishengistä piittaamatta”, nainen kirjoittaa.
Nainen oli seuraavana päivänä yhteydessä Talin golftoimenjohtajaan Antti Ahtiin ja kertoi tapahtuneesta. Golfkentällä ryhdyttiin kartoittamaan lyönnin lyönyttä pelaajaa. Tiistaina pelaajaan saatiin yhteys ja täten toisen osapuolen näkemys rajulta kuulostaneeseen tilanteeseen.
Golfpisteen toimitus sai myös yhteyden pelaajaan. Pelaaja haluaa pysyä nimettömänä asiayhteyden luonteen vuoksi. Hänen henkilöllisyytensä on toimituksen tiedossa. Pelaajan näkemys poikkeaa merkittävästi naisen vastaavasta.
”Pyysin naista siirtymään sivummalle, kun olin valmistautumassa lyöntiin. Hän meni sivuun väylän oikealle puolelle ison puun taakse, eikä ollut enää lyöntisektorissa. Koin, että on turvallista avata ja löin pallon griinille. Hän suuttui tästä ja tuli huutamaan. Hän luuli, että olin lyönyt häntä kohti, mikä ei missään nimessä pidä paikkaansa”, pelaaja kertoo.
”Nainen huusi, että meidän täytyy odottaa hänen poistumistaan. Pelikaverini vastasivat, että sinähän olit sivussa. Sen jälkeen hän huusi, ettei täällä saa tähän aikaan edes pelata ja käveli pois”, pelaaja jatkaa.
Kyseisessä väittämässään nainen oli väärässä, sillä golfkentillä pelaaminen on luvallista toimiston aukioloaikojen ulkopuolella, ellei sitä erikseen kielletä.
Mallia maailmalta
Talin tapaus osoittaa, ettei Suomessa ole totuttu siihen, että golfarit ja ulkoilijat liikkuvat samoilla alueilla. Monilla kentillä esimerkiksi Ruotsissa, Tanskassa ja Britteinsaarilla tämä on normaalia. Ulkoilijat tietävät pysyä pois peliväyliltä ja golfarit osaavat odottaa, jos lyöntisuunnassa kulkee muitakin ihmisiä kuin pelaajia.
Suomessa Talin kanssa samanlaisia kenttiä ei ole montaa, jossa kuka tahansa voi käyskennellä kentän laitamilla kesästä nauttien. Golfkulttuuriimme tällaisen tilanteen mahdollisuus ei ole isossa kuvassa iskostunut.
Talin kaltainen puistoalue on golfin lisäksi erinomainen paikka kävelyretkille ja juoksulenkeille. Kentällä on kyltein ohjeistettu ulkoilijoille heille tarkoitetut reitit. Etenkin Talissa pidempään pelaneet golfarit myös tietävät ne alueet, joissa ulkoilijat todennäköisesti liikkuvat.
”Tiedotamme yleisellä tasolla jäseniämme, että he ottavat muut ulkoilijat huomioon. Meillä pidempään olleet tietävät, että alueella liikkuu muitakin, mutta viime vuosina Taliin on tullut uutta porukkaa ja heilläkin on hyvä olla paremmin perillä talon tavoista”, Antti Ahti kommentoi.
Parhaimmillaan julkisessa puistossa kulkevat golfkentät ovat kaikkien kaupunkilaisten ja siellä vierailevien käytettävissä. Lukuisat esimerkit maailmalta kertovat, että se on mahdollista.
Lue seuraavaksi: Talin uudeksi toiminnanjohtajaksi kokenut golfjohtaja
Mikäli Krister (teksti kirjoittaja) olisi lukenut facebookin ketjun läpi ehkä teksti olisi muuttunut.
Veikkaanpa, että suurin osa golfareista kyllä tietää varoa ulkoilijoita golfkentillä, mutta mutta, joskus tulee tilanteita, kuten SHG:n Luukin kentällä, missä monesti näkee kentän ulkoreunoilla pyöräilijöitä, ketkä ajelevat periaatteessa kulkuväylillä, jotka ovat golfkentän siirtymiä väyliltä toisille ja saattavat ampaista näkösälle vasta siinä vaiheessa, kun pallo on jo lyöty ilmaan. Tällöin ”Fore”-huuto on ainoa keino, mitä golfari voi tehdä ja joskus voi käydä niin, että ulkopuolinen liikkuja kentän alueella ei edes tiedä, mitä huuto tarkoittaa. Onneksi ei ole tiedossa, että joku olisi kyseisellä kentällä ottanut pallosta osumaa, mutta vahva suositus on, että kentän turvallisuudesta vastaava toimikunta laittaa varoituskylttejä kyseisiin paikkoihin varoittamaan ulkopuolisia liikkujoita mahdollisesta vaaratilanteesta valitulla reitillä. Mielestäni golfkenttä on aluetta, minne ulkoilijat eivät kuulu, sillä ilmassa olevaa palloa ei tunnetuista syistä voi käskyttää olemaan osumatta kentälle eksyneeseen – safety first!