Parlamentti päästi pälkähästä, mutta Skotlannissa halutaan selvittää Trumpin golfinvestointien alkuperä - Golfpiste.com

5.11.–12.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][7]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Parlamentti päästi pälkähästä, mutta Skotlannissa halutaan selvittää Trumpin golfinvestointien alkuperä

Useat puolueet ovat Skotlannissa kiinnostuneita siitä, millä Donald Trump rahoitti Turnberryn kentän (kuvassa) ostamisen ja Aberdeenin kentän rakentamisen. Kuva: Getty Images

Trump joutuu vastaamaan varojensa alkuperään liityviin kysymyksiin oikeudessa, mikäli Skotlannin syyttäjänvirasto katsoo sen aiheelliseksi.

Skotlannissa on virinnyt pidempään poliittista tahtoa selvittää Donald Trumpin Aberdeenin ja Turnberryn golfkenttien rakentamiseen tai hankintaan liittyvien rahoituksen alkuperä. Aloitteen taustalla oli Skotlannin vihreä puolue, jonka esitys tutkinnan käynnistymisestä kuitenkin hylättiin tällä viikolla.

Vihreiden puheenjohtajistoon kuuluva Patrick Harvie oli The Scotsmanin haastattelussa sitä mieltä, että Trumpin käteisellä rahoittamien kenttien hankintaan liittyvistä varoista ei ole tehty riittävää selvitystä.

USA:n entisen presidentin poika Eric Trump arvosteli äänestyksen alla kärkevästi sekä Harvieta että hänen puolueensa ajamaa aloitetta.

”He keskittyvät omien etujensa ajamiseen aikana, jolloin poliitikkojen pitäisi keskittyä ihmishenkien pelastamiseen ja liike-elämän uudelleen käynnistämiseen Skotlannissa”, Eric Trump sanoi ja muistutti, että Trump-konserni on investoinut hankkeisiin satoja miljoonia dollareita ja tuonut maahan valtavat määrät työpaikkoja.

Mikäli aloite olisi mennyt läpi, Britannian hallitusta olisi todennäköisesti velvoitettu hakemaan oikeudelta päätöstä, jolla Trumpin olisi pitänyt selvittää omaisuutensa alkuperä. Tämän kaltaisissa selvityksissä tavoite on kitkeä mahdollista rahanpesua.

Vihreiden vaatimusta tukivat myös kaksi muuta pienempää puoluetta, Työväenpuolue ja Liberaalidemokraatit. Aloite meni nurin äänin 89–32. Sen sijaan hyväksyttiin lauselma, jonka mukaan mahdolliset selvitykset Trumpin golfkenttien rahoituksen alkuperästä voidaan käynnistää tuomioistuimessa Skotlannin syyttäjäviranomaisen toimesta.

Aihe on ollut viime aikoina useasti esillä Skotlannin alueparlamentissa, mutta asiassa ei päästy oikeastaan puuta pidemmälle. Vihreitä Trump on hiertänyt Skotlannissa pitkään muustakin syystä. Dyynialue Foveran Links tuhoutui osittain Aberdeenin golfkentän rakentamisen takia, ja Skotlannin luonnonperintöviranomainen on todennut tieteellisesti ja esteettisesti merkittävän luonnonkohteen kärsineen vakavia tuhoja kentän avaamisen jälkeen.

Kentät ovat tuottaneet Trumpin omistuksessa noin 90 miljoonan dollarin tappiot.

Äitinsä puolelta skottilaista taustaa omaava Trump laajensi golfkenttäbisnestään Skotlantiin 2000-luvun alussa. Aberdeenissa sijaitseva Trump International Scotland -kenttä avattiin kesällä 2012. Kaksi vuotta myöhemmin hän hankki omistukseensa Turnberryn huippukentän ja sen vieressä olevan hotellin 65 miljoonalla dollarilla.

Turnberryn ostamisen aikoihin Trump investoi vajaalla 20 miljoonalla taalalla myös Irlannin Doonbegissa sijaitsevaan, Greg Normanin suunnittelemaan ja vuonna 2002 avattuun kenttään. Talouslehti Forbesin mukaan mainitut kentät ovat tuottaneet Trumpin omistuksessa noin 90 miljoonan dollarin tappiot, minkä vuoksi niistä ei ole maksettu myöskään yritysveroa.

Kentistä kuuluisin, Turnberry, on kuulunut Open Championshipin vakituisiin kisanäyttämöihin, mutta ei kertaakaan sitten vuoden 2009. Epävirallinen syynä R&A:n ”Turnberry-boikottiin” pidetään Trumpin harjoittamaa politiikkaa.

Trumpin Yhdysvaltain New Jerseyssä Bedminsterissä omistama kenttä menetti vuoden 2022 PGA Championshipin järjestelyoikeudet, sillä hänen on arveltu olleen Washingtonin kongressitalossa tapahtuneen mellakoiden yllyttäjä. Kilpailu siirrettiin Oklahomassa sijaitsevalle Southern Hills Country Clubille.

Donald Trump sai ympäristöaktivistien vastustuksesta huolimatta viime syksynä luvan toisenkin golfkentän rakentamiseen Skotlannin Aberdeenshireen. Uuden, Trumpin äidin tyttönimen mukaan MacLeodiksi ristittävän kentän on arvioitu hävittävän alueen hiekkadyynejä entisestään. Aberdeenin valtuuston tekemä ratkaisu on herättänyt luonnonsuojelijoissa suurta ärtymystä, talouden mentyä päätöksessä ympäristön edelle.

Lähde: The Scotsman, YLE

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje