Kolmas kerta kymmenen vuoden sisällä vain vahvisti käsityksiä: itäisen Tsekin Ostravan seutu tarjoaa golfarille laadukkaan kattauksen upeita ja erilaisia kenttiä.
Matkailukaupunkina Tsekin kolmanneksi suurin kaupunki, noin 300 000 asukkaan Ostrava, on suomalaisille melko tuntematon. Vain jääkiekon MM-kisat ovat nostaneet sen hetkeksi valokeilaan.
Määrin Sleesian läänin pääkaupunki ei ole historiallisesti kiehtova. Se on, sanoisiko nykytyyliin rouhea teollisuus- ja kaivoskaupunki. Tai siis oli, kaupungin teollisuusrakennukset rappeutuvat ja hiilikaivostenkin toiminta on loppunut tai hiipumassa.
Itäiseen Tsekkiin ei sattumalta eksy vaan sinne on mentävä. Tein ensimmäisen reissun 2014 Tsekin matkailutoimiston vieraana kahden ruotsalaistoimittajan kanssa. Ihastuin heti seutuun ja uskomattoman hienoihin kenttiin. Järjestin vuonna 2016 omalle Kingturnausporukalle viikon reissun Krakovan kautta.
Ostravan golfkentät ovat jättäneet pysyvän vaikutuksen sieluni syviin sopukoihin. Myös kavereillani riitti ihmettelemistä kenttien tasosta. Kouluarvosanoilla mitattuna yhdeksikön molemmin puolin.
Maisemiltaan parhaat kentät sijaitsevat Puolan ja Slovakian rajojen tuntumassa ja siihen on hyvä syy: Beskedy vuoristo, joka luo monille kentille huikean taustakulissin ja vaihtelevat väylät.
Matti-poikani hankki retkeilyauton. Siitäpä syntyi kipinä lähteä kolmen viikon reissulle. Sain houkuteltua mukaan kolme ikäkaveriani, ja ei muuta kuin keula kohti Krakovaa, sieltä Tsekkeihin, sitten mutka Slovakiaan ja takaisin Prahan tienoille ja Puolan Wrocklawin kautta kotiin. Matka-aikaa noin 4 500 kilometrin lenkille varattiin kolmisen viikkoa.
Keskityn tässä tarinassa Ostravan seudun kenttiin, mutta ihan vain vinkkinä: PGA National, Konopiste ja Panorama ovat huippukenttiä eli näitä ei kannata jättää huomioimatta Prahan golfreissuja suunniteltaessa. Nämäkin tuli pelattua, mutta se on jo eri tarina.
Lähdimme matkaan kesää vastaan huhtikuun loppupuolella. Ensimmäinen yö ja peli seuraavana päivänä Jurmalagolfissa, sieltä Puolan puolelle Augustowiin, sitten vapuksi Krakovan lähettyville, jossa pelasimme Krakova Valley Golfin.
Sää oli jo muuttunut lämpöiseksi, pitkät housut ja paidat vaihtuivat shortseiksi ja pikeepaidoiksi. Puissa oli täydet lehdet, keltaiset rypsipellot lainehtivat tienvarsilla.
Tarkoitus oli käydä matkalla Auschwitz-Birkenau (puolaksi Oswiecim) keskitysleirimuseossa – ja kävimmekin, mutta emme päässeet sisälle, sillä oli pyhäpäivä ja entinen keskitysleiri täynnä vierailijoita.
Olimme varanneet Ostravista Booking.comin kautta talon, Villa Paradisen. Hyvällä mielikuvituksella nimi piti paikkansa. Meille talo kultakalalammikkoineen sopi erinomaisen hyvin. Neljä yötä ja 390 euroa. Ei paha. Isohko talo sijaitsi rauhallisella seudulla, mutta silti keskustan tuntumassa. Kaupat ja pubit olivat myös lähietäisyydellä.
Golfia ja talviurheilua
Ostravice Golf Resortissa yhdistyvät golf ja laskettelu sekä muu talviurheilu.Kenttä on rakennettu jykevän mäen ellei melkein vuoren rinteeseen. Korkeuseroa alimman ja ylimmän griinin välillä on rapiat 300 metriä.
Ensin lasketellaan armollisesti alas ja kierretään suurehko lampi ja sitten alkaa siksak-mallinen kiipeäminen. Kolme viimeisintä väylää tasoitellaan maitohappoja alamäkeä klubitalolle.
Kenttää voisi kuvailla yhdellä sanalla: erinomainen. Pelaaminen vaatii malttia, sillä väylät ovat osin kapeita ja pallo voi karata kauaksikin metsään. Poikittaisia ojia on ihan riittävästi ja kummasti pallot ne löytävät… Väylät ovat vaihtelevia ja kenttä on hyvässä kunnossa. Erityisesti griinit olivat vuodenaikaan nähden erinomaiset.
Klubitalo on tyylikäs ja siellä on kunnon suomalaistyylinen sauna poreammeineen – ja thaihierontaakin on saatavilla.
Klubirakennuksen läheisyydessä on Green Inn Hotel, kuusi puurakenteista taloa, joista saa korkeatasoisen huoneen kahdelle noin 50–60 euron hintaan. Lisäksi alueella on vuokrattavana erillisiä hirsitaloja.
Rotchildien suvun puistossa
Toisena päivänä suuntaamme noin 15 kilometriä Ostravasta pohjoiseen, jossa sijaitsee Tsekin toiseksi vanhin kenttä, Park Golf Club Silherovice. Sen väylät risteilevät sata vuotta sitten rakennetun entisen Rotchildien suvun ”chateaun” puistossa.
Kentän rakennustyöt aloitettiin Dubcekin aikana 1968 ja se valmistui paikallisten golfharrastajien voimin 1970.
Klubitalo on erikoisen näköinen kasvihuonetta muistuttava rakennus lampineen. Ja entiseksi trooppiseksi talvipuutarhaksi se osoittautuukin. Muutama vuosi sitten klubitalo saneerattiin uutta vastaavaksi, mutta tiukkojen museoviraston säännösten puitteissa.

Silherovicen klubitalo on persoonallinen.
Siirtyminen ensimmäiselle tiiauspaikalle on sekin poikkeava – pituuden suhteen. On taivallettava lähes puoli kilometriä ennen kuin ensimmäinen pallo on ilmassa.
Park Golf Club on olemukseltaan lempeä. Väylät kulkevat loivasti aaltoilevissa maisemassa ikitammien ja lehmusten reunustamana. Jotenkin syntyy mielikuva, että kenttä on sopiva sekoitus Hämeenlinnan Hugoa ja Turun Auraa.
Tällaista kenttää on ilo pelata, sillä ympärillä huokuu historia.
Kierroksen parasta antia ovat kaksi par-kolmosta. Seiskaväylä on 150 metriä pitkä par-kolmonen, jonka viheriö sijaitsee ikipuiden reunustamassa metsän pohjukassa vesiesteen takana. Toisen 150-metrisen par-kolmosen, 12. väylän griini on lammen edustalla korkean puun vartiomana. Lammen takana on linnan metsästysmaja, joka toimii nykyisin korkeatasoisena ravintolana.
Houkuttelevin kenttäkokonaisuus
Kolmantena päivänä vuorossa oli todellinen helmi: Prosper Golf Club Celadna, jossa on pelattu myös European Tourin kisoja.
Prosperin kaksi 18 väylän kenttää on nimetty – yllätys, yllätys… The Old Course ja The New Course.
Prosperin kentällä on tyylikäs klubirakennus ja ympäristöstä näkee, että golfkeskuksen rakentamisessa ei ole rahaa säästelty. Klubirakennuksen terassi aukeaa vesiesteen takana oleville molempien kenttien viimeisille viheriöille. Niiden taustalla näkyvät mahtavat Beskedyvuoren lähes 1 300 metriä korkeat huiput.
Viikonloppuja lukuun ottamatta kentillä on aina tilaa, sillä Tsekissä golfareita on vähän. Iso osa Prosperin pelaajista on eteläkorealaisia. Ostravassa on Hyundain autotehdas, joka tukee kentän toimintaa.
Vanha kenttä avattiin 2001. Se on mäkinen puistokenttä. Kentän suunnittelija Miguel Angel Jimenez, tai hänen suunnittelijansa, ovat käyttäneet vuoriston laaksoa loistavasti hyväkseen.
Mieleenpainuvin väylä on hieman alle 150-metrinen mäen päältä lyötävä ja saarigriinille pelattava 15. väylä par-kolmonen. On lähes takuuvarmaa, että neljästä pelaajasta vain yhden pallo laskeutuu griinille, tällä kertaa ei yksikään.

Upea par-kolmonen painuu mieleen.
Uudella kentällä suunnittelijat ovat tapailleet ulosmenossa linkskentän tuntua, kun taas sisääntulo on pinnamuodostukseltaan vaihtelevampi.
Prosperin rakennuskompleksiin kuuluvat klubitalon lisäksi pieni sisähalli, jossa on kaksi golfsimulaattoria ja kymmenen reiän harjoitusviheriö. Alueella on myös ratsastumaneesit.
Ylellistä majoitusta hakevalle on erinomainen paikka avaruusalusta muistuttava, ehkä jonkun mielestä täysin ympäristöönsä sopimaton Miura-hotelli gourmetravintoloineen ja loistokkaine kylpylöineen.
Haikein mielin jätimme Prosperin, sillä se on taatusti Ostravan alueen houkuttelevin kenttäkokonaisuus.
Kaivoskäytävien päällä
On vaikea uskoa, että Tsekin GolfDigest on valinnut Golf Resort Lipinyn kaksi kertaa, 2012 ja 2013 parhaaksi golfresortiksi ja bonuksena 2013 maan neljänneksi parhaaksi golfkentäksi.
Olen pelannut eri puolilla Tsekkiä ja voisin luetella heti kymmenen parempaa kenttää. Tätä kenttää emme nyt pelanneet, kentän kuvaus perustuukin aikaisempiin käynteihin.
Lipiny on puuton ja mäkinen yhdeksänreikäinen, kahden hiilikaivoksen väliin rakennettu kenttä. Alueella on lisäksi yhdeksänreikäinen public course, jossa on kuusi par-kolmosta ja kolme par-nelosta. Lipiny on pitkä kenttä, takatiiltä pelattuna yli 7 000 metriä. Klubipelaajan onkin nöyrryttävä ja etsittävä omalle lyöntiarsenaalilleen sopiva tiiauspaikka. Kentän alla risteilevät kaivoskäytävät. Silloin tällöin maa vajoaa ja kenttä muuttaa muotoaan. Kenttä ei ole missään nimessä huono, mutta ei myöskään Tsekin kärkikastia, sanoivat rankingit mitä tahansa.
Veden yli griinille
Reissumme jatkui Ostravan jälkeen Slovakian ykköskohteeseen Penati Resortiin, mutta matkan varrella oli aikomuksemme pelata vielä yksi hieno kenttä eli noin 50 kilometrin päässä Puolan ja Slovakian rajalla sijaitsevan Ropice Golf Resort.
Sairastapauksen vuoksi käyntimme jäi valitettavan lyhyeksi, mutta olen pelannut kentän kaksi kertaa siihen aikaan, kun kenttä oli vielä 18-reikäinen. Ropicen kenttää laajennettiin vuonna 2023 yhdeksällä lisäreiällä, joten kenttäkokonaisuuteen sisältyy nyt kolme yhdeksän reiän lenkkiä.
Ropicen klubitalo sijaitsee avoimen mäen huipulla. ”Vanhan kentän” ensimmäinen väylä on komea: se lyödään korkealta alas väylälle, jos vain osuu. Sieltä väylät lähtevät kiertämään mäen rinnettä ylös ja palaavat takaisin klubitalolle.
Eikä sisääntulokaan ole hassumpi, erityisesti viimeiset kolme väylää vedenylityksineen jäävät mieleen. Sisääntulo ei ole yhtä mäkinen kuin etuysi, mutta vettä ja bunkkereita riittää.
Erityisen hieno on taas takaysin 17. väylä parkolmonen, jossa on vasemmalla laajahko lampi ja griinille pääsy edellyttää tarkkaa lyöntä veden yli.
Kaiken kaikkiaan vaihteleva, hyvin hoidettu mäkinen puistokenttä, ei kuitenkaan liian raskas käveltäväksi. Osin vaativakin pelimiehen kenttä, mutta sopii myös tavalliselle klubituupparille.
Jo aikanaan 2016 Kingtournamentin porukka antoi Ropicelle arvosanaksi yhdeksän. Siitä kenttä lisälenkin myötä ei ole taatusti kuin roimasti parantunut.
Muutakin kuin golfia ja jääkiekkoa
Parhaiten Ostravaan pääsee lentämällä Krakovaan ja vuokraamalla auton. Hyvä vinkki on pelata lentokentältä noin 20 minuutin ajomatkan päässä oleva erinomainen Krakow Valley Golf.
Finnairin suora lento saapuu Krakovaan iltamyöhään ja sieltä vain esimerkiksi mukavaan ja siistiin perheen pyörittämään Hotel Kochanowiin yöksi ja aamulla pelaamaan, sitten 160 kilometriä Ostravaan.
Praha on toinen vaihtoehto, mutta lentoyhteydet Ostravaan ovat aikataulullisesti kehnot, joten 370 kilometrin matkaan on käytettävä autoa. Ja autoahan tarvitaan perillä.
Maisemiltaan vuoristoinen Ostravan seutu on uusia kokemuksia etsiville hieno vaihtoehto. Voi valita majoituksen maaseudun rauhasta tai sukeltaa Ostravan keskustan hulinaan. Vaihtoehtoja riittää.
Ostrava vaikuttaa ensinäkemältä jokseenkin kolkolta teollisuuskaupungilta. Todellisuudessa se on mielenkiintoisia vierailukohteita, kuten esimerkiksi Europan kulttuuriperintökohteiden joukkoon listattu entinen terästehdas- ja hiilikaivosalue Dolni Vítkovice tai iltarientojen ykköskohde Stodolní-katu, joka ei kuulemma koskaan nuku.
Muita käymisen arvoisia paikkoja Ostravassa ovat muun muassa kaivosmuseo Landek Park, joka yhdistää kaivostaidon, arkeologian ja geologian. Myös kaupungin lukuisat kirkot tarjoavat nähtävää matkailijalle.
Eläminen on edullista, ruoka erinomaista – ja kaiken päälle saa pelata ruuhkattomilla kentillä puhtaan luonnon keskellä. Eikä joka päivä tarvitse golfata, vaan joku päivä maastopyörä alle tai vaellusrensselit päälle.
Greenfeehinnat vaihtelevat ajankohdasta riippuen 50 –70 euron välillä. Useimmilla kentillä toimiva ruotsalaisten Golfamor -kortti huojentaa green fee hinnat puoleen. Hotelleilla ja pensionaateilla, joita alueella riittää, on omat pakettihintansa.
Vierailimme seudun kentillä toukokuun alussa. Ne olivat jo silloin hyvässä kunnossa.