Ajamme perjantai-iltana auton Finnlinesin uusimman rahtimatkustajalaivan Finncanopuksen lastikannelle. Odotettu golfmatka on viimein alkanut. Autolla matkustamisen parhaat puolet näyttäytyvät ennen kuin laiva on lähtenyt satamasta. Suurimman osan tavaroista voi jättää huoletta takakonttiin, sillä pieneen kassiin mahtuu kaikki tarvittava yölliselle merimatkalle.
Hyttikannelle noustessa silmiinpistävä viihtyisyys hiipii syliin. Ympärillä on rauhallista. Suomen ja Ruotsin väliset laivamatkat ovat mielikuvissa hektisiä ja meluisia ralleja, joilla jossain päin on menossa jatkuva jytke, varsinkin perjantain lähdöillä. Finncanopuksella korviahuumaavasta kailotuksesta ei ole tietoakaan. Sisimmässään voi tuntea laivan lipuvan Itämeren aalloilla.
Finnlines on tullut vuosikymmenten aikana tutuksi merkittävänä rahdin kuljettajana. Sitä se on edelleen, mutta kahden uuden laivan myötä myös matkustajaliikenne on noussut suurempaan asemaan. Finncanopuksella ja Finnsiriuksella on lastikantta huimat 5,2 kilometriä ja tilaa 1100 matkustajalle. Edellisiin laivoihin verrattuna matkustajakapasiteetti on tuplaantunut.
Matkustajia hemmotellaan moderneilla, Itämeren henkeen mainiosti soljuvilla palveluilla, hyttivalikoimalla ja miellyttävillä oleskelutiloilla. Ikkunalliseen Comfort-hyttiin astuessa unohtuu viimeistään arjen kiireet ja huolet. Parempaa lähtötunnelmaa ei voisi edessä siintävälle golfmatkalle saada. Tilaa on mukavasti neljän hengen porukalle, kahdelle jopa ruhtinaallisesti.
Finnlinesin laivoilla on helppo viihtyä merta katsellen.
Erilaisia oleskelutiloja on runsaasti.
Matkaajat voivat valita 13 eri hyttivaihtoehdosta mieleisensä. Varattavana on muun muassa perinteisempi kahden hengen ”kajuutta” tai merellistä luksusta henkivä Owner’s Suite, jossa pääsee rentoutumaan oman saunan lauteille upeiden maisemien auetessa silmien eteen. Family and Friends -hytteihin mahtuu kuusi henkilöä, mikä on erinomainen valinta perheiden ja pienen golfporukan matkaamiseen.
Molemmilla laivoilla on seitsemän ravintolaa tai baaria, joissa voi nauttia Saaristomeren herkuista. Iltalähdöillä klassisessa Cargo Buffetissa on tarjolla yöpala, joka on ikään kuin kevennetty versio illallisen buffetpöydästä. Sen verran runsas se joka tapauksessa on, että näläntunne häipyy aterian nautittuaan.
Laivan käytävillä käppäily tai oleskelutiloissa istuskeleminen voi kuulostaa tylsältä ajan kuluttamiselta. Finncanopuksella ja Finnsiriuksella tunnelma on toinen. Miellyttäviltä sohvilta ja penkeiltä on seesteistä ihastella maisemia, ja antaa ajatusten levollisesti leijailla oman elämän lempiasioissa. Merellä sanotaan olevan rauhoittava vaikutus, mikä on saatu upeasti tuotua laivan panoraamaikkunoiden sisäpuolelle. Finncanopuksella voin nähdä oman golfharrastuksen kohokohtia haaveillen uusista elämyksistä, joita tiedän olevan aivan oven takana.
Rauhallinen ympäristö on levollinen.
Laivojen tunnelmallisin rentoutumispaikka on Höyry Spa. Pehmeistä löylyistä voi siirtyä lekottelemaan ulkoporealtaaseen avoimen taivaan alle. Golfarit voivat kruunata paluumatkansa aamulähdöllä ja nauttia Höyry Spasta kaikessa rauhassa.
Golfmatkailun hekumallisimpia nyansseja on kihelmöivä jännitys. Tunne on samaan aikaan odottava, kutkuttava, onnellinen ja toiveikas. Finnlinesin laivat luovat tämänkaltaiseen fiilistelyyn oivat puitteet. Ennen pelaamaan pääsemistä ja nukkumaanmenoa on tehtävä pakollinen pistäytyminen Finncanopuksen Sailor’s Shopiin.
Myymälässä on mukava tehdä ostoksia, sillä kaikki tuotteet ovat siistissä järjestyksessä ja selkeästi näkyvillä. Ruotsinlaivoilta tuttu kaoottinen sinkoilu on tipotiessään. Siksi shoppailun pystyy hoitamaan omassa tahdissa. Näin mukaan tarttuu helpommin jotain mitä oikeasti haluaa tai tarvitsee.
Helppo liikkuminen jatkuu Ruotsissa
Finncanopus saapuu Tukholman pohjoispuolella sijaitsevaan Kapellskärin satamaan kuuden pintaan aamulla. Satamasta lähtevä (ja toki saapuva) liikenne on hoidettu logistisesti sujuvaksi. Autolla pääsee saman tien huristelemaan E18-moottoritietä liittyen Tukholmassa E4:ään, joka johdattaa kohti Etelä-Ruotsin maineikkaita golfkenttiä.
Edessä on viikon mittainen pelireissu. Laivalla yön yli matkaaminen on kuin ensimmäinen par golfareiden tuloskorttiin. Aamulla pääsee virkeällä mielellä ajamaan ensimmäiselle golfkentälle. Kohteeksi olen valinnut Jönköpingin liepeillä sijaitsevan Sand Golf Clubin. Ajoaika on reilut neljä tuntia.
Varsinainen päämäärämme ovat Skånen golfkentät. Kapellskäristä Ruotsin kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin Malmöön on 700 kilometriä. Siksi menomatkan katkaiseminen puolessa välissä on järkevä vaihtoehto. Jönköpingissä ollaan jo keskipäivän aikaan, jolloin lounastamisen pystyy hoitamaan kiireettömästi ennen iltapäivän golfkierrosta.
Sand Golf on poikkeuksellinen golfkenttä keskellä Ruotsia. Kentän suunnitelleet arkkitehdit etsivät Ruotsista sopivaa maa-aluetta golfkentän rakentamiseen. Se löytyi bankerydilaiselta perunapellolta. Sinne valmistui brittihenkistä links-golfia mukaileva kenttä parikymmentä vuotta sitten.
Sandin bunkkerit jäävät mieleen.
Golfhotelli on kiinni kentässä.
Punaiseen torppaan majoittuu isokin porukka.
Sand Golfin hyvä puoli sijaintinsa lisäksi ovat klubitalon vierestä löytyvät majoitusvaihtoedot. Kahdessa kerroksessa olevassa golfhotellissa on nimensä mukaisia kahden hengen huoneita. Parvekkeelta näkyy kentän takaysin väyliä, jotka johdattavat pelaamisen tunnelmaan.
Idyllinen punainen vanha puutalo, torppa, on kunnostettu majoitustilaksi. Sisällä on 25 petiä, mihin mahtuu suurempikin golfryhmä nätisti majoittumaan. Muutamat näkemäni porukat olivat valinneet viikonlopun pelikohteeksi Sandin muun muassa edellä mainituista syistä.
Sandin hiekkapohjainen maaperä on soveltunut erinomaisesti golfkentän rakentamiseen. Puskutraktoreilla on ollut työtä edessään, sillä hiekkaa on kasattu jokaisella väylällä useiden metrien korkuisiksi dyyneiksi. Erikoisuutena on dyynien päälle ja kylkiin rakennetut bunkkerit, jotka ovat kaikessa hienoudessaan visuaalisia elementtejä. Hiekkaesteitä löytyy toki väyliltäkin, esimerkiksi pitkältä par-kolmoselta (15. reikä), jossa on 13 pientä griinibunkkeria.
Pelaamiselta vaaditaan tarkkuutta. Ensimmäinen yhdeksikkö on takalenkkiä helpompi. Kenttä haastaa klubipelaajaa jatkuvasti, joten mailavalintojensa kanssa saa olla hereillä tiiltä griinille. Ulkomaiden kentillä ei kannata pilata golfkokemusta liiallisella tuloksentavoittelulla, mikä korostuu Sandissa. Ennemmin on syytä nauttia erityisestä sisämaan links-elämyksestä vanhalla perunapellolla.
Skåne on golfarin kultamaa
Sandista on helppo siirtyä takaisin eteläistä Ruotsia halkovalle E4:lle. Tie on hyväkuntoinen ja miellyttävä ajaa. Kevätsunnuntain liikenne on väljää. Kolmen tunnin siirtymä Skåneen hurahtaa hetkessä.
Skånessa on noin 70 golfkenttää. Käytännössä pelaamisen vaihtoehdot eivät lopu koskaan kesken. Monen kentän sivuilta saa vaivattomasti tarvittavat tiedot. Peliaikojen varaaminen käy näppärästi sähköpostitse. Kaikkinensa skånelaista golfgenreä kuvastaa sujuvuus, mikä on ilmennyt jo varauksia tehdessä.
The National on yksi Ruotsin parhaista golfkeskuksista. Puitteet hipovat täydellisyyttä viimeistä piirtoa myöten. Kaksi 18-reikäistä kenttää, laaja ruohorange, lähipelialueet, hotellihuoneet ja ravintola luovat kokonaisuuden, jossa on helppo nauttia golfelämästä.
Omalla autolla keskuksen parkkipaikalle ajaminen tuo kentän lähemmäksi, mitä Malmön kupeessa pienessä Baran kylässä sijaitsevalta kentältä voisi olettaa. Sillä hetkellä lauttamatka 700 kilometrin päässä tuntuu oven aukaisulta, mitä se periaatteessa onkin.
Nationalin kentät ovat Links ja Lakes, joista jälkimmäisellä on pelattu kahdesti DP World Tourin osakilpailu viime vuosikymmenellä. Links on muotoilultaan kumpuilevampi, ennen muuta griinialueilla. Lakesin viheriöalueet ovat tasaisemmat, mikä on yksi seikka, miksi se on hieman enemmän klubin jäsenien suosiossa.
Nationalin Links-kenttä on upea kokemus.
Hotellihuoneista on komeat näkymät kentälle.
Links-kentällä on kuusi eri tiipaikkaa. Omaan tasoonsa nähden pystyy siten valitsemaan sopivan mittaisen kentän. Vaikka 6150 metriä saattaa kuulostaa melko pitkältä, jos vertaa monen Suomen kentän takatiihin, aktiivigolfaria se haastaa juuri sopivasti. Linksin väylät myötäilevät matalahkon kukkulan maltillisia rinteitä. Korkeimmista kohdista siluetissa siintää Malmön korkeat rakennukset. Klubitalo erottuu monelta väylältä ”legopalikkana”, mikä tuo mukavan elementin muutenkin hauskaan pelaamiseen.
Tiipaikkaa valitessa kannattaa ottaa huomioon vallitsevat tuuliolosuhteet. Linksin 6150 metriä muuttui seuraavana päivänä Lakesin 6161 metriin, mutta todellisuudessa kenttä pelasi reippaasti pidempänä. Vaihtoehtoja Lakesilla on seitsemän tiipaikan muodossa.
Nationalin ravintolan kolmen ruokalajin illallinen on merkittävä osa kokonaiselämystä. Rauhallisena ajankohtana saimme dinnerin pöytiintarjoiltuna. Maut olivat kohdillaan koko aterian ajan.
Skånen golfreissulla National on erinomainen vaihtoehto. Kuten todettua, maakunnasta löytyy paljon muutakin, mutta jos golfilta haluaa kokonaisvaltaista elämystä, The National tarjoaa sitä jokaisella solullaan.
Falsterbo on Skånen links-kulman helmi
Ruotsin eteläisimmässä kärjessä Malmön alapuolella on kolmen kentän keskittymä, joka on ehdottomasti vierailun arvoinen. Falsterbo, Flommens ja Ljunghusens muodostavat kokonaisuuden, jossa vierähtää helposti pari kolme päivää. Meidän reissuaikatauluumme mahtui tällä kertaa kierros Falsterbossa.
Falsterbo Golfklubbista puhuttaessa puhutaan Ruotsin St. Andrewsista. Golfiin kytkeytyvä historia ja perinne on säilynyt yli sata vuotta samoilla synnynsijoilla. Vasta remontoidussa klubitalossa on kyetty säilyttämään paikan arvokkuus poikkeuksellisen hienolla tavalla. Ensihetkistä on fiilis, että tämä kenttä ei jätä kylmäksi.
Falsterbon uusi klubitalo on hieno ja hillitty.
Kenttä, joka tekee vaikutuksen.
Falsterbossa pääsee täysin palkein aidon links-golfin tunnelmaan. Napakka pelipinta, rullaavat väylät, bunkkerit, leikkisät griinialueet ja merituuli ovat golfkokemuksena vertaansa vailla. Edelleen ei voi kuin hämmästellä kuinka erilaisia, upeita ja mieleenpainuvia elämyksiä Skånen golf kätkee sisäänsä.
Juutinrauman silta on tunnettu maamerkki Malmön ja Kööpenhaminan välillä, mikä näkyy myös Falsterbohon. Sen nähdessään tunne on hauskalla tavalla jännittävä, sillä vastahan sitä ajoi autonsa ulos Finnlinesin terminaalissa ja nyt voisi teoriassa jatkaa matkaa mihin päin Eurooppaa haluaa…
Klassikon kautta takaisin kotiin
Barsebäck on yksi Ruotsi-golfin klassikoista. Kahdesta kentästä Ocean on maineikkaampi, mutta Pine on ennen muuta klubigolfarille loistava golfkokemus. Nimensä mukaisesti sen väylät kulkevat mäntymetsässä. Puulinjat rajaavat avauksia alusta loppuun, mikä on selkeydessään jopa vapauttavaa. Useampi väylä näyttää tiiboksiin kapeammalta mitä ne todellisuudessa ovat, sillä avauslyöntien alastulopaikoille on jätetty mukavasti tilaa.
Pelinautintoa lisää pallojen helppo löydettävyys mäntyjen seasta. Aluskasvillisuus on siistitty minimiin, joten peliä pääsee jatkamaan, vaikka ei väylään osuisikaan. Tieto siitä tekee draivityöskentelyn miellyttäväksi.
Barsebäckin jälkeen on aika suunnata takaisin kohti pohjoista ja Kapellskärin satamaa. Paluumatkalla pysähdymme yöksi Norrköpingiin, josta on pari tuntia Tukholmaan. Ennen laivan lähtemistä ehdimme pelata vielä kuudennen kierroksen kuuteen päivään. Kentäksi valikoitui Österåkers Golfklubb, joka on yksi Tukholman alueen parhaista kentistä.
Kotona ehtii miettiä viikko sitten alkanutta golfreissua. Auton mittariin tuli noin 2000 kilometriä, mutta järkevän suunnittelun ja edessä olevien golfnautintojen vuoksi matka ei tuntunut missään vaiheessa läheskään niin pitkältä, mitä kilometrit antaisivat ymmärtää. Finnlines on ovi Ruotsin upeille golfkentille, josta kannattaa astua sisään.
Golfkenttien sivut:
Sand Golf Club
The National
Falsterbo Golfklubb
Barsebäck
Österåkers Golf