Verokarhu kahmaisi jättipotista molemmilla tassuilla, mutta Texasin osoite pelasti J.J. Spaunin tienesteistä ison siivun - Golfpiste.com

22.7.–29.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][14]
KilpailuaSuomalaista

22.7.–29.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][14]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista - Kilpagolf - Major

Verokarhu kahmaisi jättipotista molemmilla tassuilla, mutta Texasin osoite pelasti J.J. Spaunin tienesteistä ison siivun

Ei ollut sattumaa, että J.J. Spaun muutti Kaliforniasta nimenomaan Texasiin. Kuva: Getty Images

Vaikka verottaja taputti vieressä J.J. Spaunin voittoa, osui myös pelaajan "verosuunnittelu" kohdalleen.

J.J. Spaun juhli sunnuntaina uransa suurinta voittoa, kun hänet kruunattiin U.S. Openin mestariksi. Historiallisella Oakmontin kentällä Pennsylvaniassa pelatun kilpailun ykköstila toi Spaunille myös muhkean 4,3 miljoonan dollarin palkintopotin.

Pelaajien palkintorahat saavat järjestään runsaasti huomiota mediassa ja golfareiden pöytäkeskusteluissa, mutta harva muistaa, että verokarhu käy ensimmäisenä lompakolla. Spaun joutuu maksamaan potista 37 prosenttia liittovaltion tuloveroa. Lisäksi hän pulittaa palkintosummasta 3,07 prosenttia Pennsylvanian osavaltion veroa, mikä tarkoittaa sitä, että voittopotista reilut 1,7 miljoonaa dollaria menee veroihin.

Siitä huolimatta kilpailusta erityisen tuottoisan Spaunille teki se, missä koitos käytiin. Pennsylvaniassa sijaitseva Oakmont tarjoaa pelaajille kevyen verokohtelun verrattuna tulevien vuosien U.S. Openeihin.

Monet PGA Tourin pelaajat ovat asettuneet osavaltioihin, joissa ei ole lainkaan osavaltiotason tuloveroa.

USA:ssa on käytössä jock tax -niminen käytäntö, joka tarkoittaa, että useat osavaltiot ja kaupungit perivät urheilijoilta veroja sen mukaan, missä he pelaavat ja ansaitsevat tulojaan. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi NBA- tai NFL-pelaajat voivat saada kymmenien osavaltioiden verolaskuja yhden kauden aikana.

Mestaruus ja verohyöty – Spaunin kaksoisisku Oakmontissa

Golfin kohdalla tämä verovelvollisuus konkretisoituu palkintorahojen kautta. Pelaajat maksavat veroa sen osavaltion mukaan, missä rahat ansaitaan. Poikkeuksena on kotiosavaltio, ja tässä tapauksessa Spaunin kaltaiset pelaajat tekevät fiksuja valintoja.

Monet PGA Tourin pelaajat ovat asettuneet osavaltioihin, joissa ei ole lainkaan osavaltiotason tuloveroa. Floridassa, Texasissa ja Nevadassa asuvat ammattilaiset voivat näin välttää ylimääräisen verotuksen siltä osin, kuin tulo ei ole peräisin muista osavaltioista.

Toisin sanoen turnausvoiton jälkeen pelaajan tarvitsee maksaa veroa vain kilpailun järjestäneelle osavaltiolle, ei kotiosavaltiolle. Spaun hyötyy tästä kaksoisedusta. Spaun on kotoisin Kalifornista, joka perisi korkeat tuloverot. Spaun on kuitenkin nykyään kirjoilla Texasissa, jossa ei ole tuloveroa lainkaan. Lisäksi Pennsylvanian verotus on maltillinen erityisesti urheilijoiden voittotulojen kohdalla.

Seuraavien kolmen vuoden U.S. Openit pelataan osavaltioissa, joissa verotus on tuntuvasti korkeampaa.

Tuloveroa eivät peri myöskään South Dakota, Washington, Wyoming ja Alaska, mutta näissä osavaltiossa ei lajin tähtiä asu olosuhteiden ja/tai välimatkojen vuoksi.

Seuraavien kolmen vuoden U.S. Openit pelataan osavaltioissa, joissa verotus on tuntuvasti korkeampaa. Tämä tekee Spaunin voitosta entistä arvokkaamman – ei vain pelillisesti, vaan myös taloudellisesti.

Vuoden 2026 turnaus pelataan Shinnecock Hillsissä New Yorkissa, missä korkein osavaltiokohtainen tulovero on lähes 11 prosenttia. Vuosina 2027 ja 2028 kilpailu käydään Pebble Beachissä ja Winged Footissa, Kaliforniassa ja New Yorkissa, joissa molemmissa urheilijat joutuvat varaamaan merkittävän osan palkintorahoistaan verottajalle. Kaliforniassa on progressiivinen (1%–13,3%) tuloveroprosentti, jonka ylin raja koskee yli miljoonan dollarin tuloja.

Kun mestaruuspokaalin lisäksi kotiinviemisinä on 4,3 miljoonaa dollaria ja verotuksellisesti suotuisa turnauspaikka, voidaan puhua todellisesta kaksoisvoitosta.

Lue seuraavaksi: Täydellinen loppunäytös – J.J. Spaun nousi kaaoksen keskeltä yllättäen U.S. Openin mestariksi

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)

    jipsi says:

    ”Pelaajien palkintorahat saavat järjestään runsaasti huomiota mediassa ja golfareiden pöytäkeskusteluissa, mutta harva muistaa, että verokarhu käy ensimmäisenä lompakolla.”

    No voi hyvää päivää ja yhyyhy. Piti tälläinen juttu oikein kirjoittaa että kaikki muistaa miljonäärienkin maksavan veroja. Naurettavia summia maksetaan ja julitaan sillä että verosuunnittelu on onnistunut tässä kisassa…
    100k voittajalle olisi sellainen summa että katsottaisiin ketkä lajia rakastaa. Ai niin, nehän onkin naisten palkintosummia.