-
JulkaisijaArtikkelit
-
Joka kevät katselen läpi mitä avoimia kisoja on vieraskentillä, jos jollain kivalla kentällä olisi jotkin mielenkiintoiset skabat johon osallistua, tehdä mahdollisesti uusia tuttavuuksiakin. Mutta jotenkin vaan tuntuu siltä että scramble-muodosta, oli se sitten kolmen hengen texas tai vaan pariscramble, on tullut äärimmäisen yleinen, ehkä jopa liiallisestikin. Tuntuu että ei ole hirveän monia yksilöllisiä lyöntipeli- tai pistebogeykisoja avoimina tarjolla enää. Jotenkin muistissani on että 2000-luvun alulla niitä oli aina runsaasti tarjolla.
Mikä sitten selittää tämän ilmiön kehityksen? Onko joukkueformaatin-kisoille enemmän kysyntää, tai onko ne syystä tai toisesta helpompia klubeille järjestää? Sen voin ainakin sanoa että joukkuekisat kulkevat äärimmäisen hitaasti, siellä kun setvitään kenen palloa valitaan ja putteja luetaan joukkueina huolella jne. Se onkin ollut ehkä pääsyy miksi en ole niihin hirveän suurella innostuksella osallistunut.
Jos minulla on aivan väärä tuntuma asian kehityksestä niin korjatkaa ja valistakaa vaan. Mutta olisi kivaa kuulla muidenkin mielipiteitä scrambleformaatin yleistymisestä, ja kuinka hyväksi (tai haitaksi) se on ollut lajillemme.
Ei scramble ole lähtökohdaltaan hidas pelimuoto. Eihän siinä metsään menneitä palloja etsitä eikä parhaan pallon valintaan mene paljonkaan aikaa, jos pelaajat ymmärtävät, miten ko. pelimuotoa pelataan. Toki kaikissa kisoissa on joukkueita, joissa kukaan ei osaa ohjata järkevään toimintaan, vaan kaikki huseeraavat aikaa kuluttavalla tavalla.
Scrämble golfin syöpä.
On lähes mahdotonta löytää nykyisin avoimia lyöntipelikisoja.
Scramble kerää kaikki händäri kikkailijat, huijarit, kympin skumppapullon perään! Etoo kuunnella kun on kymmenen lyöntiä eroa kakkoseen miten taas tuli kesän parhaat onnistumiset ja viikon päästä sama uusiks naapurikentällä. Joku vuos sitten laitettiin nimet tänne foorumille ja jokunen ukko myös diskattiin kisoissa, vähäks aikaa hävis nää sankarit kuvioista. Nyt vois uusia ko.projektin täällä.
Taidatte vähän liioitella. Scramble kisoja on toki siellä täällä, koska ne ovat suosittuja. Seurojen kilpailukalenteissa ne edustavat kuitenkin vai pientä osaa. Esimerkiksi oman seurani kilpailukalenterissa noin 5% scramblejä ja suurin osa henkilökoht pistebogey-kisoja
Jos haluaa etsiä lyöntipelikisoja, kannattaa pelata liiton tai golfsennujen toureja. Niitä on joka ikäluokkaan ja jopa useammalle taitotasolle (tour, haastajatour, aluetour)
Meillä Espoossa 3 scrämbleä, 1 lyöntipelikisa, 0 pistebogikisaa ja mestikset.
Jos ei lasketa viikkokisoja ja reikäpelejä (joissa ~8 osallistujaa)
Scramble ei ole välttämättä hidas pelimuoto mutta meillä siitäkin saadaan 5 tunnin kierros aikaiseksi. Palkintona on sentään 3 kpl Titun palloa.
Jonkun mielestä en ymmärrä golfin olemusta. Ehkä se on niin.
Kyllä pariscramblea pystyy pelaamaan ihan samalla nopeudella kuin normaalia lyöntipeliä neljän hengen lähdöissä. Vaatii toki ripeyttä tekemisessä. Joukkuepeleissä vaan tulee helposti hierottua olipa pelimuoto sitten mikä tahansa. Kolmen hengen scramble on sitten oma lukunsa.
Ei tuo händerihuijari ongelma pelkästään scramblesta johdu vaikka siinä on hankalampi päästä ongelmaan kiinni kuin henkilökohtaisissa pelimuodoissa.
Ja ainahan näitä voi pelata tasoituksettomina ja olisiko esim. kaksi sarjaa eli singelit ja klubituupparit. Jälkimmäisessä palkintona 3 kpl titun palloja.
Edit: Onhan näissä joukkuepeleissä oma hohtonsa kunhan joukkueet ovat suht. tasaväkisiä – oli sitten scratch tai tasoituksellinen. Ainakin itselle joukkueena onnistuminen vie homman ihan eri tasolle kuin yksilönä onnistuminen.
Usein scramblessa on yhteenlaskettu hcp ja siitä 1/4 alemman ollessa maksimi. Vaikutusta pienennetään siis. Kai näissä pyritään hieman rennonpaan kisaan ja yhdessäoloon mutta porukka voi silti puristaa mailaa ja tosissaan. Semmoisia me ollaan.
” Meillä Espoossa 3 scrämbleä, 1 lyöntipelikisa, 0 pistebogikisaa ja mestikset.”
Jos tarkoitat Espoo Golfia, niin nopeasti vilkaisten kilpailukalenteria joka toinen päivä on joku kisa. On viikkokisaa, reikäpelikisoja, seuraotteluita, naisten kisoja, sennukisoja. .. vai tarkoitatko jotain muuta Espoon kenttää (esim Löfkulla golfia
Putti-Possu ei lukenut loppuun asti
”Jos ei lasketa viikkokisoja ja reikäpelejä (joissa ~8 osallistujaa)”
Enkä myös saa osallistua naisten kisoihin.
Kukaan ei saa puuttua hitaaseen pelaamiseen, ei edes huomauttaa, koska joku pahoittaa mielensä.
Erityisesti kilpailuissa olisi helppo valvoa etenemistä mm. antamalla pisteiden menetyksiä jos 4 h aika ylitetään tai peli loppuu 4 h lähdöstä.
Kun tämän on kilpailusäännöissä ja sitä valvotaan, niin se voisi opastaa yhteisöä kiinnittämään huomion pelinopeuteen.Toivottavasti joskus kentille tulisi henkilökohtaiset gps seurantalaitteet (esim. kärryt ja autot), jotka myös reagoisivat hitaaseen pelaamiseen.
Scramblea voi parilla tapaa kyllä nopeuttaakin, ehkä parhaiten greeneillä jos sallitaan se että ensimmäisen putin lyötyä sen voi ns. viimeistellä varmuudeksi jos se on mennyt ihan reiän viereen. Sitten jäljellä olevat puttaavat voivat rauhassa keskittyä vain putin upottamiseen kun tiedetään että ei tarvitse huolehtia siitä jos lyö putin liian kauas. Tiedän että joidenkin puritaanisten sääntönikkareiden mielestä tätä ei pitäisi sallia mutta kyllä se vain olisi niin paljon järkevämpää sallia kaikissa scramble-kisoissa. Olen pelannut sekä niissä kisoissa joissa tämä on sallittu että niissä joissa ei, ja kyllä karu totuus on että se vaikuttaa aika paljonkin siihen miten paljon aikaa kuluu griineillä.
Toinen tapa nopeuttaa scramblea on semmoinen simppeli sääntö että se kenen pallo valitaan aina lyö ensin. Sitten jää pois kaikki jorinat ja spekuloinnit lyöntijärjestyksistä, etenkin jos on vain pariscramble.
Itsekin toivoisin kaikkiin kisoihin jonkin sortin kenttä-marshallia joka voisi edes pikkuisen huomauttaa joidenkin ryhmien pelinopeudesta mutta kuten Uno yllä sanoi, liian monet vain loukkaisi mielensä moisesta.
Meillä seniorit pelaa juuri noin mutta silti tulee 5h kierroksia. Ne 3 titua… Onneksi saa toivoa lähtöpaikkaa joten voi toivoa itsensä alkupäähän. Sama vika osakkaiden kisoissa, kestää ja kestää.
Oheisen linkin takaa löytyy LG:n säännöt (pari)scramble-kisoihin, kts http://www.lahdengolf.fi/wp-content/uploads/2023/06/scramble_Takkula-2018.pdf
Mielestäni säännöt selkeyttävät toimintaa ko pelissä ja pyrkivät nopeuttamaan sitä. Minua tosin häiritsee, että scramblessä sallitaan viiden tunnin kierros, kun maksimi peliaika muissa kisoissa on rajoitettu 4 tuntiin 25 minuuttiin.Pelasin pari scramble kisassa joka kesti meidän osalta hieman alle viisi tuntia. Oli ja tuntui hitaalta. Shokki oli huomata että viimeisillä ryhmillä kesti kuusi tuntia.
Voisiko joku selittää miten voi saada golf kierrokseen kulumaan yli viisi tuntia ?
En ole vielä koskaan ollut mukana nopeassa scramblessa. Pahimmillaan se on voinut kestää 6,5 tuntia, jos on joutunut tulppaajien taakse.
Tuon formaatin yleistyminen johtunee ihmisten heikosta itsetunnosta: ei kestetä sitä, että oma surkea pelaaminen tulee yksilökisassa kaikessa karuudessaan esille. Scramblessa sensijaan oma heikko peli hukkuu ryhmän yhteiseen tulokseen, eikä oma pelaaminen ole sieltä erotettavissa.
Itse tykkään scramblestä, kavereiden kesken se on nopeata ja usein oma surkea lyönti ei tuhoa tulosta.
Scramble pitäisi olla nopea pelimuoto.
Useimmiten pallo on hyvällä paikalla.
Kaikkia palloja ei tarvitse löytää.
Pari on lähellä jonka ansiosta näkee hyvin minne pallo lentää.Syitä yli neljän tunnin kierroksiin voin vain arvailla.
Lyöntivuorossa oleva nauttii muiden huomiosta ja rupee kertomaan tarinoita sillä muut on pakotettu kuuntelemaan.
Ei välitä muista kentällä olevista
Ei ole muuta elämää ja siksi laahustelee golf kentällä (ja luulee että muillakaan ei ole muuta elämää)
Luulee että kahden minuutin valmistautuminen takaa onnistuneen lyönnin.Olkoot pelimuoto mikä vaan, jokaisesta 10 minuutista joka ylitää 4t 30 min ajan tulisi rangaista +1 lyönnillä
Yksi merkittävä scrambleä hidastava tilanne syntyy seuraavasti:
– pelaajat lyövät kaikki pitkälle, mutta väylien reunoille (koska scramble suosii riskinottoa)
– jokaista palloa etsitään porukalla ja sääntöjen mukaan tullessa kunkin pallon pikalle, käytettävissä on 3 min
– kun osa palloista löytyvät pelattavasta paikasta ”metsistä”, ryhmässä joudutaan pohtimaan sitä, mikä näistä paikoista on paras paikka jatkaa (etenkin jos pallon voi asettaa metsässäkin lyötävään kohtaan). Mahdollisesti palataan 100m taaksepäin paikkaan, missä yksi pallo on jätetty väylälle (joka pitää sieltä joka tapauksessa käydä hakemassa)Edellä oleva tilanne on johtanut siihen, että 4 hengen scramble-ryhmä saa yhdelle par4 väyälle kulumaan yli puoli tuntia (18 kertaa 30min = 9h). Miten siis ratkaisisitte em tilanteen siten, että ryhmä pelaisi väylän alle 15 min?
Tai kuten minulle kävi. Löin avauksen n 80m pidemmälle kuin pelikaveri. Hän jäi pallonsa luo odottamaan löydänkö omaani ja löysin sen matalasta väyläbunkkerista. Minusta siitä olisi ollut hyvä jatkaa mutta usein naiset kammoaa bunkkereita joten mun piti kävellä takasin hänen luokseen.
Kaiken lisäksi olin varma että hävisimme matkaa näin. Oikeastaan scramble pelikaveri saisi olla vähän saman stragian kaveri kuin itse olet.
Joo tuo on ehdottomasti hyvä pointti, jos scramble-pelaajien välillä samassa joukkueessa on isoja eroja lyöntipituuksissa, niin sitten voi syntyä useitakin skenaarioita joissa kestää aivan turhan pitkään valita kenen pallolla pelataan. Käytännössä aina jos yhdellä on mennyt pallo jonkun kummun yli näkymättömiin, oli se sitten väylän reunassa tai griinin takana, niin eihän sitä varmuudella uskalla kertoa toiselle pelikaverille että nosta vaan pallo ennen kuin on nähnyt minne se pidempi lyönti lopulta päättyi. Siinä tosiaan saattaa joutua juoksemaan edestakaisin aika paljonkin jokunen pelaaja. Välillä tuntuu siltä että joillakin joukkueilla pitäisi olla golfautot käytössä juuri tämmöisiä tilanteita varten.
”Löin avauksen n 80m pidemmälle kuin pelikaveri. Hän jäi pallonsa luo odottamaan löydänkö omaani ja löysin sen matalasta väyläbunkkerista. Minusta siitä olisi ollut hyvä jatkaa mutta usein naiset kammoaa bunkkereita joten mun piti kävellä takasin hänen luokseen”
Mies voi olla naiselle ritari mutta ei tarvitse olla täydellinen idiootti. Jos olisin ollut valvojana ko. kilpailussa, olisin ohjannut parin ulos ja toivottanut hyvää kesää. Ihan törkeää ajan haaskausta ja väärää stragiaa, kuten pelaaja ilmoittaa. 80 metriä?
”Jos olisin ollut valvojana ko. kilpailussa, olisin ohjannut parin ulos ja toivottanut hyvää kesää”
Onneksi valvojalla ei ole moisia valtuuksia
Mutta vaikka olisi 80m, niin vielä tyypillisempi tilanne on se, jossa lyhytlyöntisemmän pallon on väylällä erinomaisessa paikassa ja pidempilyöntisellä ”heinikossa tai metsässä tai estealueella” 80 m edempänä. Silloin on minusta tarkistettava, löytyykö tuo pallo ja onko se pelattavissa. Vasta sitten voi nostaa lyhytlyontisemmän pallon. Jos pallon saa nostaa (ellei palloa nimenomaan pidä pelata paikaltaan) yksi hyvä vinkki pelin nopeuttamiseksi on merkitä tuo lyhytlyöntisemmän pallo esimerkiksi tiitikulla, jonka sitten jättää paikoilleen, mikäli valitaankin toinen pallo.
Juuri Niin, lyhyempi hyvin väylällä, pidemmästä ei tietoa ennen kuin on käyty katsomassa.
Hyväntuulisessa klubikisassa Sandels olisi valvojana ens ja viimeisen kerran. Olisi varmasti heittänyt ainakin puolet porukasta ulos. En muutenkaan ymmärrä muiden sättimistä etkä sinä ole niin tärkeä kuin luulet. Rauhoitu hyvä mies ennen sydäriä. Golf vaan peli.
Ennen oli kaikki paremmin kun pidettiin vielä greensome-kisoja.
-
JulkaisijaArtikkelit