Golfilla on mahdollisuus tavoittaa huvipuistossa satojatuhansia lapsia tulevana kesänä.
Särkänniemen huvipuistossa, Tampereella, on mahdollisuus voittaa tänä kesänä varsin houkutteleva golfpalkinto. Kuka onnistuukin ensimmäisenä sivaltamaan pallonsa noin 60-metrisellä väylällä reikään yhdellä lyönnillä, palkitaan hänet lentolipuilla haluamaansa kohteeseen.
”Hole-in-onen todennäköisyys tuollaisella etäisyydellä on suunnilleen 1/15 000. Mutta eihän se vaadi kuin riittävän tarkan lyönnin ja ripauksen onnea. Ja tietysti yrittää saa niin monta kertaa kuin haluaa”, idean taustalla oleva Tero Kokkonen sanoo.
Kokkosen, Ron Grönlundin ja Mikko Saarnin perustama yritys rakentaa parhaillaan Birdieislandiksi kutsuttua saariviheriötä ja lasten golfaluetta huvipuistoon. Valmista pitäisi olla reilun kahden viikon kuluttua.
”Haluamme viedä golfia sellaiseen ympäristöön, missä lapset oikeasti ovat”, Kokkonen sanoo.
Hankkeen puuhamies vaikuttaa tietävän mistä puhuu. Särkänniemen huvipuistossa kävi viime vuonna 750 000 ihmistä, joista melkein puolet oli 7–17-vuotiaita lapsia tai nuoria. Mahdollisuudet saada isompikin joukko tarttumaan golfmailan varteen ovat siis tavallista paremmat.
Innostus on hyvä herättää juuri tämän tapaisessa leikkiympäristössä, missä lapset tuntevat olonsa kotoisaksi.
Golf ei ole täysin uusi tuttavuus Särkänniemen aktiviteettien joukossa; edellä mainitusta kolmikosta Ron Grönlund pyöritti huvipuiston golfrastia kesällä 2002.
Särkänniemessä pääsee tänä vuonna, paitsi yrittämään hole-in-onea, myös tutustumaan puttiin ja chippiin.
”Puttigriini ja chippiverkko on tarkoitettu lähinnä lapsille. Tämä alue on pinta-alaltaan noin 70 neliömetriä, joten siinä on hyvin tilaa touhuta. Toiminta on täysin turvallista, sillä putti- ja chippialueella on käytössä kevytrakenteiset ShortGolf-välineet pehmeine palloineen.”
Aivan itsekseen ei lasten ja nuorten tarvitse Särkänniemessä lyönteihin perehtyä, sillä yritys on palkannut toimintaa valvomaan viisi kesätyöntekijää. Osa heistä on golftaustaisia ja osa liikunnanohjaajiksi opiskelevia nuoria.
Birdieislandilla onneaan koittavat saavat lyödä oikeilla wedgeillä ja golfpalloilla. Kokkonen tähdentää, ettei saariviheriötä pystytetä pelkästään hole-in-onen tavoittelemista varten. Se on hänen mielestään mainio kohde haastaa oma kaveri vaikkapa tarkkuuskilpailuun.
Tavoitteena positiivinen muistijälki
Liikunnanopettajana työskentelevä tamperelainen on sitä mieltä, ettei golfkenttä ole välttämättä paras paikka saada lapsia syttymään lajiin.
”Oikealla kentällä ollaan totutusti hillitymmin. Innostus on hyvä herättää juuri tämän tapaisessa leikkiympäristössä, missä lapset tuntevat olonsa kotoisaksi. Kun samalla viemme lajia urbaaniin miljööseen, se tulee sopivasti vähän lähemmäksi ihmisten arkea.”
Kokkosen mielestä parasta mitä ”huvipuistogolf” voi tarjota, on sen jättämä positiivinen muistijälki. Vaikka golfista ei omaa harrastusta tulisikaan, saattavat hyvät ja hauskat kokemukset jäädä kytemään mieleen. Näin henkilö kenties palaa lajin pariin joskus myöhemmin.
Hole-in-one Oy pitää huvipuistossa myös yksityistilaisuuksia. Muutamat yritysasiakkaat ovat jo varanneet Kokkoselta samoissa tiloissa golfopetusta ja muuta ohjelmaa.
Särkänniemen golfalue avataan 25. toukokuuta, ja se on huvipuiston asiakkaiden käytössä aina syyskuun alkuun saakka.
Ennätyksen tekijä odottaa pääsyä Guinnessin kirjaan
Keski-Suomesta kotoisin oleva Tero Kokkonen, 41, kertoo innostuneensa golfista Vierumäellä 90-luvun lopulla. Varsinaista kilpauraa hänellä ei lajissa ole, mutta golfvalmennus on sitäkin lähempänä sydäntä.
”Olen opintovapaalla Kaarilan koulusta, ja sain juuri suoritettua Vierumäellä 3-tason Assistant Trainee -tutkinnon. Golfin opettaminen ja valmentaminen kiinnostavat, sen tarkempia suunnitelmia minulla ei tähän liittyen toistaiseksi ole”, Kokkonen sanoo.
Hän osallistui viime kesänä Nokia River Golfissa yhdessä kenttäyhtiön toimitusjohtajan Kimmo Siraisen kanssa hyväntekeväisyystempaukseen, jossa kaksikko yritti yhteistuumin rikkoa 24 tunnissa 5000 upotetun putin rajan 15 jalan eli 4,57 metrin etäisyydeltä.
Ennätyskoe onnistui paremmin kuin hyvin, sillä upotettuja putteja kertyi kaikkiaan 7971. Tällä saavutuksella he odottavat nyt virallista vahvistusta pääsystä Guinnessin ennätystenkirjaan.

Tero Kokkonen (vas.) ja Kimmo Sirainen upottivat viime elokuussa putteja hienon ennätyksen arvoisesti.
Junioreiden koulutukseen Kokkonen on saanut tuntumaa muun muassa toimimalla Laukaan Peurunkagolfissa seuraohjaajana. Hän on myös Pirkanmaan alueen Draivia kouluun! -opettajakouluttaja.
”Golfia pidetään turhan takia vaikean lajin maineessa. Ei lyöntitekniikka niin monimutkainen ole. Kyllä se siitä lähtee, kun antaa mennä vaan – tässä voisivat aikuiset ottaa lapsilta mallia.”
Kokkonen haluaa myös muistuttaa, ettei huvipuiston Birdieislandilla ja lähipelialueella ole golfvaatesuositusta.
”Se on yksi asia, minkä tahtoisin kitkeä pois lajista. Tilalle toisin vähän rennompaa mieltä ja toimintaa. Ylipäänsä satsaisin enemmän viihtyvyyteen.”