Bryson DeChambeau pelaa U.S. Openissa raudoilla, jotka voivat mullistaa käsitykset välinekehityksestä - Golfpiste.com

22.7.–29.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][14]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Bryson DeChambeau pelaa U.S. Openissa raudoilla, jotka voivat mullistaa käsitykset välinekehityksestä

Bryson DeChambeau iskee palloa Oakmontissa LA Golfin valmistamilla raudoilla. Kuva: Getty Images

Viime viikolla ensimmäisen kerran bongattu setti on 3D-tulostettu, epäsymmetrisesti kaareva ja suunniteltu yksinomaan DeChambeaun svingiin.

Bryson DeChambeau ei ole koskaan pelännyt kulkea omia polkujaan golfkentällä tai sen ulkopuolella. Nyt hän pelaa U.S. Openissa erikoisella rautasetillä, jonka tähti on kehittänyt yhteistyössä LA Golfin kanssa – ja jonka hän uskoo muuttavan käsityksiä välinekehityksestä.

DeChambeau vihjaili jo viime vuonna, että työn alla on jotain uutta. Vaikka hän herätti huomiota vuoden 2024 Mastersissa 3D-tulostetuilla Avodan blade-raudoilla, taustalla oli meneillään vielä kunnianhimoisempi projekti: täysin uudenlainen yksipituinen rautasetti, jonka suunnittelu vei yli vuoden.

”Suunnitteilla on välineitä, jotka tulevat muuttamaan peliä. Aiomme ravistella välinepuolta uudella tavalla”, DeChambeau sanoi Golf Digestin The Loop -podcastissa.

Ensimmäisiä versioita testattiin jo tammikuussa Asian Tourin kilpailussa, mutta vasta kolmas versio päätyi virallisesti bägiin viime viikolla LIV-kiertueen turnauksessa Virginiassa.

”Osumapinnan kaarevuus ei ollut aiemmin kohdallaan, ja lavan sisäiset ominaisuudet eivät tukeneet lyöntien johdonmukaisuutta koko osumapinnan alueelta. Siksi oli palattava suunnittelupöydälle ja tulostettava kolmas versio”, DeChambeau kuvaili aiempia prototyyppejä.

Merkittävin ero perinteisiin rautoihin on lyöntipinnan kaarevuus, jota on tähän asti hyödynnetty lähinnä puumailoissa.

Yhteistyössä LA Golfin pääsuunnittelijan Jeff Meyerin kanssa syntynyt rautasetti on valmistettu 3D-tulostamalla ruostumattomasta teräksestä. Onttorakenteisen lavan sisälle on sijoitettu volframipainot kärkipuolelle. Ne siirtävät painopistettä kohti lavan geometrista keskipistettä, etenkin pitkässä raudassa.

”Volframin määrä vähenee asteittain rautaviitosesta pitching wedgeen. Painoeroa ääripäiden välillä on noin 12 grammaa”, Meyer sanoi.

Merkittävin ero perinteisiin rautoihin on lyöntipinnan kaarevuus, jota on tähän asti hyödynnetty lähinnä puumailoissa. DeChambeaun rautojen lyöntipinta on kaareva vain vaakasuunnassa – ei pystysuunnassa, kuten esimerkiksi draivereissa.

Ja koska kyse on DeChambeausta, ei osumapinta − vähemmän yllättäen − ole symmetrisesti kaareva. Lyöntipinta on tehty kannan puolelta litteämmäksi, jotta se sopii paremmin hänen svingiinsä. DeChambeau selittää, että osuma kannan puolella ei aiheuta merkittävää gear-efektiä, kun taas kärjen puolella kaarevuus auttaa optimoimaan vaikutuksen.

Gear-efekti viittaa ilmiöön, jossa pallon lentorata muuttuu sen mukaan, mihin kohtaan lavan lyöntipintaa osuma osuu, erityisesti silloin, kun osuma ei ole keskellä. Vaikka ilmiö tunnetaan paremmin puumailoista, se vaikuttaa myös rautalyönteihin, etenkin DeChambeaun svinginopeuksilla.

Kärjen kaarevuus auttaa kompensoimaan hänen nopeaa mailanpäätään, jotta hieman epätarkka osuma ei aiheuttaisi suuria sivukierteitä. Kannan litteä muoto puolestaan kertoo, ettei lyöntien aukeaminen ole hänen ongelmansa, eikä gear-efekti sieltä suunnasta vaadi erillistä säätöä.

Bryson DeChambeaun välineet U.S. Openissa:

Draiveri: Krank Formula Fire (6-asteinen, säädetty 5-asteiseksi)
Puu 3: Krank Formula Fire 3+ (10-asteinen)
Puu 5: Krank Formula Fire (13-asteinen)
Raudat: LA Golf Prototype (5–PW)
Wedget: Ping S159 (46° ja 50°), Ping Glide 4.0 (56° ja 60°)
Putteri: SIK Pro C-Series Armlock
Varret: Kaikissa mailoissa LA Golf Bryson Series paitsi putterissa LA Golf proto

Lue seuraavaksi: Tuhkimotarinoita major-kentällä – nämä karsinnan läpäisseet pelaajat hurmaavat U.S. Openissa

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje