Numerot murskaksi: Optimaalinen spinnin määrä vaihtelee mailan ja pelaajan mukaan - Golfpiste.com

18.3.–25.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][10]
KilpailuaSuomalaista
Opetus

Numerot murskaksi: Optimaalinen spinnin määrä vaihtelee mailan ja pelaajan mukaan

Kierteen määrään vaikuttavat spin loft ja mailan nopeus. Kierteen määrää optimoimalla saadaan palloon kontrollia ja pituustarkkuutta. (Kuva: Markus Sommers)

Optimoimalla ja vakioimalla spinnin määrän saat toistettavuutta ja tarkkuutta lyönteihisi.

Golflyönnissä palloon syntyy käytännössä aina spinniä eli takakierrettä. Spinni vaikuttaa pallon lentoon sekä korkeus- että sivusuunnassa.

Spin rate kertoo, kuinka monta kertaa pallo pyörii akselinsa ympäri minuutissa (rpm). Spin axis puolestaan paljastaa pallon kallistuskulman vasemmalle tai oikealle asteissa. Mitä enemmän kallistuskulmaa on, sitä enemmän pallo kiertyy kallistuksen suuntaan.

Tässä jutussa keskitytään spin rateen. Siihen vaikuttavat eniten mailan nopeus (club speed) ja spin loft. Mitä enemmän on vauhtia ja spin loftia, sitä enemmän palloon syntyy kierrettä.

Spin loft tarkoittaa mailan kulun ja lavan osumapinnan välistä kulmaa osumahetkellä.

  • Mailan kulkuun vaikuttavat horisontaalisesti mailan kulkusuunta suhteessa lyöntilinjaan (club path) ja vertikaalisesti mailan tulokulma palloon (attack angle).
  • Lavan asentoon vaikuttavat horisontaalisesti lavan asento suhteessa lyöntilinjaan (face angle) ja vertikaalisesti dynaaminen nostokulma (dynamic loft).
  • Dynaaminen nostokulma ja mailan tulokulma vaikuttavat spin loftiin eniten.

Dynaamiseen nostokulmaan vaikuttaa lavan niin sanotun staattisen nostokulman lisäksi myös lavan asento osumahetkellä. Pelaaja voi esimerkiksi taivuttaa ranteitaan osumassa siten, että dynaaminen nostokulma nousee lavan staattista nostokulmaa suuremmaksi. Tästä ei kuitenkaan seuraa yleensä hyvää lyönnin lopputuloksen kannalta.

Spin loftin ja kierteen määrän laskeminen draiverilla

Käytännössä spin loft on hyvin lähellä attack anglen ja dynamic loftin välistä kulmaa. Esimerkiksi tässä alla olevassa kuvassa spin loft draiverilla on 12 astetta: 10°-(-2°)=12°

105 mph:n mailan nopeudella ja 12 asteen spin loftilla palloon syntyy kierrettä noin 2 400 kierrosta minuutissa. Draiverilla kierteen määrän voi karkeasti laskea seuraavan kaavan mukaan: 1,9 x mailan nopeus x spin loft = kierteen määrä. (Grafiikka: Jussi Miettinen)

Kuvassa mailan tulokulma on negatiivinen, koska maila liikkuu osumahetkellä alaspäin. Hitailla vauhdeilla draiverilla kannattaa kuitenkin pyrkiä lyömään palloa ylöspäin, jolloin attack angle on positiivinen.

Spin loftin ja kierteen määrän laskeminen rautakutosella

Raudoilla spin loftia on enemmän, koska mailassa on enemmän nostokulmaa ja tulokulma palloon on jyrkempi. Tämä näkyy myös kierteen määrässä.

90 mph:n mailan nopeudella rautakuutosella 26 asteen spin loftilla kierrettä syntyy noin 6 800 rpm eli jonkin verran optimia (ks. taulukko alempana jutussa) enemmän. Rautamailoilla spinnin määrä lasketaan seuraavan kaavan mukaan: 2,9 x mailan nopeus x spin loft = kierteen määrä.

Myös osumakohta vaikuttaa kierteeseen

Vauhdin ja spin loftin lisäksi kierteeseen vaikuttavat myös osumakohta, välineet (maila ja pallo) sekä kitkan määrä, jota esimerkiksi mailan ja pallon väliin jäävä kosteus, muta tai ruoho vähentävät.

Koska draiverin lapa on aavistuksen kupera, pallon osuessa lavan yläosaan nostokulma kasvaa. Alaosaan osuessaan nostokulma kuperuuden takia pienenee.

Optimaalinen spinnin määrä on yksilöllistä. Kovaa lyövän kannattaa pyrkiä draiverilla hieman pienempään kierteen määrään kuin hitaasti lyövän. Vastaavasti rautamailoilla vauhdikkaasti lyövän optimaalinen spinnin määrä on suurempi kuin hitaasti lyövän.

Tämä johtuu siitä, että spinni tuo vauhdikkaasti lyövän lähestymisiin pituustarkkuutta ja kontrollia. Hitaasti lyövä taas hyötyy pienemmän spinnin tuomasta pituudesta. Toki tiettyyn rajaan saakka, sillä tarkkuus on kaikille golfareille hyödyksi.

Mikäli käytät harjoittelussa Trackmania, suosittelen kokeilemaan Trackman Optimizer -toimintoa. Se kertoo lyöntikohtaisesti optimiarvot monesta eri arvosta auttaen sinua kehittämään eri osa-alueita oikeaan suuntaan.

Optimizerin käyttö helpottaa tutkan avulla tehtävää harjoittelua ja tuo siihen uuden ulottuvuuden. Trackmania hyödyntävän PGA-pron palvelujen hyödyntämistäkin kannattaa harkita, koska hän osaa neuvoa, kuinka lyönnin tekniikkaa kannattaa muuttaa arvojen optimoimiseksi.

Mikä on optimaalinen spinnin määrä?

Alla olevassa taulukossa on yksi näkemys optimaalisesta kierteen määrästä viidellä eri mailanpään nopeudella ja kahdella eri mailalla: draiverilla ja rautakutosella. Kannattaa huomioida, että eri lyöntianalysaattorien mittaustulokset saattavat jonkin verran vaihdella.

DRAIVERI

Mailanpään nopeusOptimaalinen spinni
Yli 105 mph1 750–2 300 rpm
97–104 mph2 000–2 500 rpm
84–96 mph2 400–2 700 rpm
72–83 mph2 600–2 900 rpm
Alle 72 mph2 600–2 900 rpm

Rauta-6

Mailanpään nopeusOptimaalinen spinni
Yli 92 mph5 600–6 000 rpm
84–91 mph5 300–5 750 rpm
75–83 mph5 000–5 500 rpm
65–75 mph4 700–5 250 rpm
Alle 65 mph4 400–5 000 rpm

Lähde: True Spec Golf

Taulukosta ilmenee, että kun draiverilla vauhtia on yli 105 mailia tunnissa, optimaalinen spinnin määrä on kyseisen taulukon perusteella 2 000:n molemmin puolin. Jos taas vauhtia draiverilla on alle 72 mailia tunnissa eli vauhti on hidas, kannattaa pyrkiä hieman suurempaan kierteen määrään (2 600–2 900 mph). Suuremman kierteen ansiosta pallo nousee näet paremmin ilmaan, mikä on hitaalla mailanpäännopeudella usein tarpeen.

Vauhdikkaasti lyövällä optimaalinen kierteen määrä keskiraudoilla on suurin piirtein mailan numero kerrottuna tuhannella. Tällöin pallo saadaan pysähtymään viheriölle, mikäli lentokaari on riittävän korkea. Vauhdin vähentyessä optimaalisen kierteen määrä putoaa jopa yli tuhannella kierroksella minuutissa.

Itselleen sopivan kierteen määrää pohtiessa kannattaa muistaa, että kierteeseen vaikuttavat myös maila ja pallo. Esimerkiksi aktiivipelaajien käyttämissä rautamailoissa on usein enemmän nostokulmaa kuin harrastajien suosimissa niin sanotuissa game improvement -mailoissa. Siksi ei kannata tuijottaa pelkkää numeroa lavan pohjassa. Myös tour-pallot tuottavat lyöntiin hieman enemmän kierrettä kuin pinnaltaan kovat halpispallot.

Spinnin määrää ei kannata yrittää nostaa liikaa suhteessa mailanpäännopeuteen.

Koska täydessä lyönnissä mailan nopeus eri mailoilla on kullakin pelaajalla lähes vakio, spinnin määrää voi pyrkiä hallitsemaan spin loftia muuttamalla eli mailan tulokulmaa ja dynaamista nostokulmaa säätämällä. Spin loftin ja pallon laukaisukulman optimoiminen ja vakiinnuttaminen ovat resepti hyvään pituustarkkuuteen raudoilla.

Keskiverto golfarin mailanpäännopeus rautakutosella on noin 83 mailia tunnissa. Tällaisella nopeudella optimaalinen spinnin määrä on 5 500 rpm:n luokkaa, kuten yllä olevasta taulukosta ilmenee. Tour-pelaajien keskiarvo on Trackmanin keräämän datan perusteella noin 6 200 rpm.

Jos pelaaja kokee, että hänen pallonsa ei pysähdy riittävän nopeasti viheriöllä, hänen kannattaa spinnin määrän lisäksi katsoa myös pallon lähtökulmaa (launch angle) ja lentokaaren korkeutta. Kierrettä voi nimittäin olla juuri sopiva määrä, mutta pallo lentää liian matalalla kaarella, eikä sen takia pysähdy.

Spinnin määrää ei kannata yrittää nostaa liikaa suhteessa mailanpäännopeuteen, sillä se alkaa syödä optimaalista pituutta. Toisaalta pituutta ei kannata hamuta liikaa pienentämällä spinnin määrää, koska se heikentää pituustarkkuutta ja kontrollia palloon.

Tästä käy hyvästä esimerkiksi niin sanottu flyer. Karheikosta lyötäessä pallon ja mailan väliin jää usein nurmea, mikä pienentää spinniä synnyttävää kitkaa. Vähäkierteinen flyer päätyy ilmassa helposti haluttua pidemmälle. Näin voi käydä myös silloin, jos spin loftia on odotettua vähemmän.

Lue seuraavaksi: Numerot murskaksi: Hämmästytä pelikaverisi ensi kesänä lyömällä hallittuja sivukierteitä 

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)