Ammatticaddie kertoo, miten bunkkeri haravoidaan oikein - Golfpiste.com

8.10.–15.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][8]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

Ammatticaddie kertoo, miten bunkkeri haravoidaan oikein

Bunkkerin haravoiminen kuulostaa yksinkertaiselta toimenpiteeltä, mutta silti se tehdään usein sinne päin.

DP World Tourin kisoissa bunkkerin haravoimisen laiminlyöminen voi johtaa rahalliseen sakkoon.

Bunkkeriin joutuminen on ”rangaistus” itsessään, mikä monesti tarkoittaa harrastepelaajalla vähintään yhtä lisälyöntiä reiän tulokseen. Mikäli bunkkerissa joutuu lyöntijälkeen tai kengän aiheuttamaan painaumaan, rankaisua tulee helposti enemmän kuin yksi lyönti. Sama tapahtuu, jos bunkkeri on haravoitu vasemmalla kädellä, ja löytää pallonsa hiekkakukkuloiden rinteiltä.

DP World Tourilla ammaticaddienä työskentelevän Riku Mattilan tehtäviin kuuluu bunkkerin huoltaminen pelaajan lyönnin jälkeen. Euroopan pääkiertueella bunkkerin huonoa haravoimista, tai pahimmassa tapauksessa haravoimatta jättämistä, ei hyvällä katsota.

”Jos bunkkerin jättää haravoimatta tai sen tekee miten sattuu, voidaan pelaajalle antaa 500 euron sakko. Sen lisäksi pukuhuoneessa saa varmasti kuulla kunniansa, jos joku toinen pelaaja on joutunut bunkkerissa huonoon paikkaan sinun välinpitämättömyyden seurauksena”, Mattila kertoo.

Mattilalla on menossa seitsemäs kausi DPWT:llä. Hän on nähnyt kisoissa monenlaisia tilanteita toimiessaan Kalle Samoojan, Tapio Pulkkasen ja nykyään Mikko Korhosen caddienä.

”Kerran jouduimme Pulkkasen kanssa todella surkeaan paikkaan bunkkerissa, kun sitä ei oltu haravoitu kunnolla. Kutsuimme tuomarin paikalle, joka sanoi ettei tälle nyt mitään mahda, vaan siitä on lyötävä. En tiedä saiko siitä lopulta joku sakkoa.”

Haravoi bunkkeri näin

Klubipelaajien peleissä ei ole haravan varteen tarttuvia ammatticaddietä paikalla, joten bunkkereiden huoltaminen on pelaajan vastuulla. Itse asiassa se on pelaajan vastuulla myös pääkiertueella, sillä caddien mahdollisesti heikon työnjäljen seurauksena pelaaja saa loat niskoilleen.

”Bunkkerin pitäisi näyttää siltä kuin siellä ei olisi kukaan käynytkään. Sinne pitää jättää mahdollisimman tasainen ja hyvä pinta. Se tehdään joko työntämällä tai vetämällä. Työntämällä saa isoimmat montut tasaiseksi, jonka jälkeen vetämällä voi tehdä viimeisen silauksen”, Mattila sanoo.

”Bunkkereita on tietenkin erilaisia ja joskus niitä ei saa millään vetämällä tasaiseksi. Silloin hiekkaa täytyy lähteä työntämään eteenpäin kauimmasta paikasta, johon menet. Bunkkeri vähän pehmenee siitä, mutta jälki on tasainen”, hän jatkaa.

Tällaisessa tilanteessa bunkkeriharavaa on käytetty hyvän jäljen saamiseksi, mutta haravalla on vedetty hiekkaa väärään suuntaan sivuittain. Oikea suunta olisi kohti bunkkerin keskustaa, jolloin pallo ei jää haravan rantuun, vaan valuu bunkkerin pohjalle.

Kentät ja niillä olevat hiekkaesteet vaihtelevat suuresti. Mattilalle normaalia enemmän päänvaivaa aiheuttavat ”isojen kenttien” bunkkerit.

”Niillä on jyrkkiä reunoja bunkkereissa, joihin on ylipäätään veemäistä mennä. Silloin sinne jää jälkiä tosi helposti, mutta toki nekin saa siitä tasaiseksi. Enemmän meillä on kiertueella se, että haravoimisen saisi tehtyä nopeasti ja pelaajan aina kiinni, missä päin kenttää ollaankaan.”

Bunkkereiden lisäksi myös niissä olevat haravat ovat kentillä erilaisia. Mattilan mukaan perinteinen tiuha- ja lyhytpiikkinen harava on paras. DPWT-kisojen ja kotimaassa pelattavien kierrosten välillä on yksi selkeä ero, mitä tulee bunkkereiden kunnostamiseen.

”Isoissa kilpailuissa harava jätetään aina bunkkerin ulkopuolelle, kun Suomessa se pyydetään jättämään bunkkeriin. Ehkä tämä johtuu siitä, että kenttä on helpompi hoitaa bunkkerin vierestä silloin.”

Kuten todettua, DP World Tourilla rapsahtaa sakkoa huonosta bunkkerin huoltamisesta. Klubipeleihin 500 euron muistutusta tuskin tulee koskaan, mutta mikä olisi sopiva huomautus bunkkerin haravoimisen laiminlyömisestä?

Lue seuraavaksi: Riveriltä raju toimenpide: kentät kiinni pelaajien aiheuttamien vaurioiden vuoksi

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)