Hävinneen rautamailan tilalle voi löytää samanlaisen – varsinkin tietyn merkin kohdalla - Golfpiste.com

8.10.–15.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][8]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

Hävinneen rautamailan tilalle voi löytää samanlaisen – varsinkin tietyn merkin kohdalla

Kuvituskuva. Getty Images.

Kadonnut tai hajonnut maila ketuttaa omistajaansa, mutta kirvestä ei kannata heittää kaivoon uuden etsinnässä.

Kuten mitä tahansa kulutustavaraa myös golfmailoja hajoaa tai häviää pelien tiimellyksessä. Jos kyseessä on jokin muu kuin rautamaila, nopeimmillaan uuden saa tilalle jälleenmyyjän hyllystä. Toki räätälöityjä mailoja ei luonnollisesti hyllyissäkään ole.

Rautasettien kohdalla tilanne on mutkaisempi. Jälleenmyyjät eivät tavallisesti ota varastoihinsa ylimääräisiä rautoja varaston arvoa kasvattamaan. Yksittäistä rautamailaa voi olla siten hankala tai jopa mahdoton saada suoraan kaupasta mukaansa.

Siitä huolimatta yksittäisen rautamailan voi tilata itselleen. Jos maila on korkeintaan pari vuotta vanha, saa todennäköisesti täsmälleen samanlaisen raudan takaisin bägiinsä. Mailamerkeillä on sen ikäisiä mailoja valmiina, koska ne ovat nimenomaan niitä, joita parhaillaan myydään. Sitä vanhempien mailojen osalta yritetään tilatessa löytää omaa mailaa vastaava työkalu.

Rautamailojen ominaisuudet ovat kehittyneet vuosien saatossa merkittävästi. Esimerkiksi nykyisin pallon lähtönopeus, ja lopulta lentomatka, voi olla rautaseiskalla sama mitä se oli ennen rautakuutosella. Niinpä vanhempien välineiden osalta rautasetin keskeltä on kinkkisempää löytää edellistä vastaava maila hävinneen tilalle.

Raudoissa pyritään saamaan mailojen välille tasaiset erot lyöntipituuksien osalta. Ajatellaan tilanne, jossa joitakin vuosia vanha rautaseiska on hävinnyt ja tilalle pitäisi löytää uusi. Samanlaista ei enää ole valmistajalla toimittaa, joten ratkaisuna on etsiä mahdollisimman samankaltainen. Mailateknologian kehittyessä nykyinen rautakasi on lähimpänä edellistä rautaseiskaa. Silloin pelaaja joutuu päättämään, onko mielekästä jatkaa pelejä kahdella rautakahdeksikolla vai ottaako seiskan, jonka lyöntipituus menee päällekkäin kuutosen kanssa?

Jos kadonnut maila on rautasetin päästä, ei lyöntipituudella ole niin tähdellistä merkitystä muihin mailoihin suhteutettuna, joten se on helpompaa saada kohdalleen. Toisin sanoen uuden mallin rautanelosen voi huolettomammin tilata itselleen, sillä hieman tulisemmin lähtevä lyönti ei aiheuta päällekkäisyyksiä toisen rautamailan kanssa.

Mailojen kirpputorimarkkinoilta voi hyvällä tuurilla löytää samanlaisen yli pari vuotta vanhan mailan hajonneen tilalle. Mailan kunto ja muut ominaisuudet ovat silloin mahdollisesti kysymysmerkkejä. Toisaalta hinnan saa todennäköisesti neuvoteltua huokeammaksi uuteen verrattuna.

Pingin järjestelmällä voi löytää jopa kymmenen vuotta vanhan mailan

Välinevalmistajista ainakin Pingillä on sarjanumeroon perustuva järjestelmä, joka mahdollistaa kadonneen mailan jäljittämisen vuosien taakse. Pingillä on ollut tapana valmistaa rautamailoja tietty määrä varastoon juuri siitä syystä, että joku pelaaja tarvitsee hajonneen tai kadonneen tilalle uuden. Ping myös myy aloittelijoille puolisettejä, joita on helppo täydentää sarjanumeron perusteella muutaman vuoden jälkeen.

”Sanotaan, että 6–8 vuotta vanha maila todennäköisesti löytyy, toki tilanne on tapauskohtainen. Sarjanumeron perusteella tiedetään tarkalleen mailan loft- ja lie-kulmat, svingipainot, valmistuspäivämäärä ja muut speksit. Enimmillään ehkä kymmenen vuotta vanhoja mailoja voi vielä löytyä. Siinä tapauksessa kannattaa toki ylipäätään miettiä mailojen päivittämistä uusiin”, sanoo Pingin edustaja Taru Åkesson.

Pingin suosittu G-400 rautamaila julkaistiin seitsemän vuotta sitten. Åkessonin mukaan kyseistä mailaa kysytään edelleen usein, johon Ping pystyy sarjanumerojärjestelmän perusteella helposti vastaamaan. Jotain Pingin vanhempaa mailaa tilataan viikoittain ja Åkessonilla on monesti miellyttävä tehtävä ilmoittaessaan asiakkaalle sellaisen löytyvän.

”Silloin tällöin tulee positiivisia yllätyksiä, kun saan kuvan jostain vanhasta mailasta ja epäilen vahvasti, että sellaista enää löytyy. Sitten saankin tiedon, että mailaa on jäljellä. Ne ovat hauskoja ja mukavia hetkiä”, Åkesson naurahtaa.

Lue seuraavaksi: TaylorMade puuttui erikoiseen epäkohtaan, ja valmisti mailat naisilta naisille

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (4 kpl)

    Jani2 says:

    Muistelen aikoinaan törmänneeni asetukseen , että esim kannettavaan tietokoneeseen on saatava kuluvia varaosi kuten näppäimistöjä 10 vuotta laitteen valmistuspäivästä. Päteeköhän tämä,golf mailoihin?

    Bogitaipar(i) says:

    ”Rautamailojen ominaisuudet ovat kehittyneet vuosien saatossa merkittävästi. Esimerkiksi nykyisin pallon lähtönopeus, ja lopulta lentomatka, voi olla rautaseiskalla sama mitä se oli ennen rautakuutosella.”

    Tuohon kun sijoittaa ”ominaisuudet ovat kehittyneet” paikalle ”loft-kulmat ovat muuttuneet”, taidetaan olla lähellä totuutta.

    Ben Hoo says:

    Juu, Pingille pisteet palvelusta.

    Pelasin 90-luvun alussa Eye2-raudoilla. Eikös aika ensimmäisiä, joita jotenkin etäfitattiin, ainakin se väripiste.

    Kerran sitten katkesi varsi muistaakseni rautavitosesta ja seurasin katseella kun lapa lensi juuri sopivasti vesiesteeseen.

    Soitto Pingille Ruotsiin ja kuulin että hommahan hoituu. Se hoseliin stanssattu sarjanumero jenkkeihin ja sieltä tuli uusi samanlainen maila tilalle.

    Asiakas saatiin tyytyväiseksi. Ja klubituupparille tuli olo, että tässähän ollaan vähän parempiakin pelaajia. Kun Amerikassa asti tietävät just mun speksini 🙂

    Pera Kartio says:

    Netistä löytyy yksittäisiä mailoja yleisimmiltä merkeiltä. Jopa tuurilla löytyy oikealla varrellakin. Riittävän samanlainen varsi löytyy kyllä yleensä aina, jos vain lapa on saatu hankittua.