Näin olympia-areenan viritettiin naisten kilpailuun – myös olosuhteet ovat muuttumassa - Golfpiste.com

17.9.–24.9. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][19]
KilpailuaSuomalaista

17.9.–24.9. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][19]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Olympialaiset

Näin olympia-areenan viritettiin naisten kilpailuun – myös olosuhteet ovat muuttumassa

Noora Komulainen (keltainen rengas) ja Ursula Wikström (vihreä) aloittavat olympiaturnauksensa keskiviikkona. Kuvassa myös caddiet Roope Komulainen (sininen) ja Kaisa Ruuttila (punainen) sekä valmentaja Petteri Nykky (musta). Kuva Marika Voss

Olympiakenttä on edelleen vaikea, vaikka sitä on hieman helpotettu.

Naisten golfin olympiaturnaus alkaa keskiviikkona samalla Le Golf Nationalin kentällä, jolla ratkaistiin viime viikolla miesten olympiamitalit. Kenttä viritetään naisten kilpailuun uudelleen naisten peliin ja turnaukseen paremmin sopivaksi, ja myös sääolosuhteet muuttuvat selvästi.

Naiset pelaavat olympiakentän noin 5900 metrin mittaisena, kun miesten kilpailussa kentän keskipituus oli 6560 metriä. Griineja hieman hidastetaan niin sanotun stimpmeter-lukeman pudotessa miesten päätöskierroksen 12,2:sta 11,5:een. Myös raffeja hieman helpotetaan leikkuukorkeuden pudotessa 83 millimetristä 76 milliin.

”Hyvin tiukkaa raffi kuitenkin edelleen on. Pallo uppoaa todella syvälle. Jos ja kun pallo raffiin päätyy, seurauksena on hyvin mahdollisesti välilyönti”, sanoo Ursula Wikströmin ja Noora Komulaisen harjoituskierrosta seurannut Golfliiton viestintäpäällikkö Marika Voss.

Ursula Wikström harjoituskierroksella Le Golf Nationalin vaativalla 15. reiällä. Kuva Marika Voss

Kentän par-luku nousee naisilla 72:een, sillä vaativa 18. reikä pelataan miesten kilpailusta poiketen par-viitosena.

Sääennusteissa ei ole kisaviikolle sateita luvassa, joten miesten kilpailussa kosteana ja pehmeänä pelannut kenttä tulee viikon aikana kuivumaan ja kovettumaan. Rullit pitenevät ja pallon pysäyttäminen griinille tulee pintojen kovettuessa vaikeutumaan. Se tuo omat lisähaasteensa myös 18. reiälle, jossa naisilla on mahdollisuus lyödä pallo jo toisella lyönnillä veden ympäröimälle saarigriinille.

”Hyvällä avauksella voi olla aggressiivinen. Välilyöntikin on toisaalta hyvällä omatunnolla ok, wedgellä sitten lipulle. Tilanteen mukaan”, sanoo jo Riossa kahdeksan vuotta sitten olympiadebyyttinsä tehnyt Noora Komulainen.

Suurin osa pelaajista tarvitsee toiseen lyöntiin pitkää rautaa tai hybridiä. Griini on Vossin mukaan 33 metriä pitkä, mikä ei ole pitkällä mailalla lähestyttäessä kovin paljon. Lyhyeksi leikattu griinialue jatkuu vielä viheriön takana, mutta viettää kohti vesiestettä, eikä lähestymistä ole juuri varaa lyödä pitkäksi.

Le Golf Nationalilla pelataan vuosittain DP World Tourin osakilpailu French Open, jossa väylät yleensä jyrätään. Runsaiden sateiden vuoksi niin ei ole olympialaisissa tehty.

”Sitä tuskin tehdään naistenkaan kisaan. Luonto hoitaa homman”, Voss sanoo.

”Ensin tuli ihan hiirenhiljaista. Sitten yleisö alkoi tsemppaavasti taputtaa ja kannustaa, että Tapsa pääsee vielä maaliin asti.”

Miesten loppuunmyytyä olympiaturnausta on suitsutettu hienosta tunnelmasta paikan päällä. Myös naisten turnauksen ratkaisevat päivät pelataan täysille katsomoille.

”Miesten kilpailuissa tuntui joka päivä siltä, että kentällä on entistä vaikeampi liikkua. En ole ollut Ryder Cupissa, mutta täällä tulee samanlaisia fiboja. Laulut ja aplodit raikaavat”, Voss kertoo.

Yleisön profiili olympilaisissa poikkeaa hieman muista suurista golfturnauksista.

”Täällä on paljon golfareita, sillä yleisössä näkyy paljon Ryder Cup -paitaa ja Open-lippistä. Halutaan näyttää se, että olen golfari ja ollut erilaisissa paikoissa. Ja sitten on paljon ihmisiä, jotka ovat selvästi ensimmäistä kertaa golfkentällä. Kaikki mahtuvat, enkä ole nähnyt minkäänlaista häiriökäyttäytymistä”, Voss sanoo.

Miesten kilpailussa Vossin mieleen painui erityisesti toisen kisapäivän dramaattinen suomalaishetki, kun Tapio Pulkkanen teki loistavasti sujuneen kierroksensa päätteeksi 18. reiälle yhdeksikön. Voss seurasi 18. reiän katsomossa, kun Pulkkanen löi toisen pallonsa griinin edessä olevaan vesiesteeseen.

”Ensin tuli ihan hiirenhiljaista. Sitten yleisö alkoi tsemppaavasti taputtaa ja kannustaa, että Tapsa pääsee vielä maaliin asti. Myös reiän päätteeksi hän sai todella isot aplodit, eivätkä ne olleet sellaiset ”kettuilevat” aplodit, vaan hyvin, hyvin kannustavat. Se oli tosi hieno hetki.”

Tänään alkavaa naisten turnausta itsekin ammattilaisena aiemmin pelannut Voss odottaa jännityksellä, sillä mitaleista on kamppailemassa monia entisiä pelikavereita. Hänen omaa pitkää olympiaurakkaansa sekä valmentaja Petteri Nykyn tehtäviä helpottaa hieman se, että Noora Komulainen ja Ursula Wikström pelaavat ainakin ensimmäiset kierroksena peräkkäisissä ryhmissä.

”Nyt meidän ei tarvitse sinkoilla ihan ympäri kenttää”, Voss naurahtaa.

Lue seuraavaksi: Tässä ovat suomalaisten lähtöajat keskiviikkona käynnistyvään naisten olympiaturnaukseen

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (7 kpl)